Velika sprememba, ki prihaja v slovenski nogomet

Nogomet 21. Dec 202218:31 1 komentar
Novost, ki jo je uvedla NZS, se je zdela dobra za slovenski nogomet. A se je zataknilo. FOTO: Aleš Fevžer.

Na Nogometni zvezi Slovenije so pričakovano potrdili predlog strokovne službe NZS o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. in 2. SNL, ki bo prvo in drugoligašem narekovala večje vključevanje mladih slovenskih nogometašev.

“Gre za evolucijo, katere namen je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev. Nogometna zveza Slovenije je s spremembami glede vključevanja mladih igralcev naredila nov korak v smeri večje konkurenčnosti mladih slovenskih nogometašev. V preteklosti so bili klubi finančno stimulirani v kolikor so vključevali mlade slovenske igralce, z novim sklepom IO pa vključevanje mladih slovenskih igralcev postaja obvezna za tekmovanje v Prvi ligi Telemach in 2. SNL,” so zapisali v sporočilu za javnost Nogometne zveze.

Kakšne novosti prinaša odločitev NZS?

  • klubi v 1. SNL bodo morali v začetno enajsterico vključiti vsaj enega igralca, ki ima pravico nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let.
  • ekipo klubov v 1. SNL bo moralo sestavljati osem doma vzgojenih igralcev, ki bodo na dan tekme izpolnjevali pogoj o doma vzgojenih igralcih.
  • klubi v 2. SNL bodo morali tekmo začeti z dvema nogometašema, ki imata pravico nastopa za reprezentanco do 21 let.
  • ekipo klubov v 2. SNL bo moralo sestavljati deset doma vzgojenih igralcev.

Kdo je doma vzgojeni igralec?

  • Doma vzgojeni igralec je igralec, ki je bil med 15. letom starosti ali v začetku sezone, v kateri je dopolnil 15. let in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let in ne glede na njegovo državljanstvo ali starost, v svojem trenutnem klubu ali drugem slovenskem klubu neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon, oziroma 36. mesecev.

Odločitev bo začela veljati z novo sezono

Odločitev, ki sta jo po analizi sprejeli strokovna služba NZS in delovna skupina pod vodstvom Martina Koželja in Mirana Pavlina, bo začela veljati s sezono 2023/24.

Strokovna služba NZS bo v preostanku sezone 2022/23 spremljala trend vključevanja mladih in doma vzgojenih igralcev, na podlagi ugotovitev pa predlagala nadaljnje spremembe za vključevanje teh igralcev za sezono 2024/25.

Novoletni sprejem za izbrane

Odločitev o novem pravilniku so na NZS sprejeli na zasedanju pred današnjim tradicionalnim novoletnim sprejemom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Nanj so bili, tako kot vedno, poleg številnih zdajšnjih in nekdanjih akterjev slovenskega nogometa, povabljeni tudi predstavniki slovenskih medijskih hiš, a očitno le izbrani. Nekateri novinarji, ki s(m)o bili do dela krovne slovenske nogometne organizacije v zadnjih letih kritični, s(m)o ostali brez vabila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje