Vijolična proti zeleni: Devet vprašanj pred večnim derbijem

Nogomet 18. Feb 202319:00
Foto: Aleš Fevžer

Pred zadnjim večnim derbijem smo pred mikrofon povabili oba trenerja. Oktobra sta na deset identičnih vprašanj sta odgovarjala Albert Riera in Damir Krznar, tokrat pa sta se z enakim izzivom soočila dva njuna varovanca, ki jima najbolj vroče po žilah teče vijolična ozioroma zelena kri. Z mariborskega zornega kota je na večni derbi pogledal Martin Milec, z ljubljanskega pa Mustafa Nukić.

Nobenega dvoma ni, da gre za nogometaša, ki bosta nedeljski derbi od vseh akterjev na igrišču doživljala najbolj čustveno. Tako Mustafa Nukić kot Martin Milec sta zaprišežena vsak svojim klubskim barvam in drznemo si trditi, da bi jima morebitna zmaga na derbiju pomenila malce več kot ostalim soigralcem.

Pred tokratnim spopadom večnih rivalov smo ju tako soočili z istimi vprašanji, vsa so povezana z derbijem med Olimpijem in Mariborom, iz vseh odgovorov pa pričakovano kar žari njina pripadnost vijoličasti ozrioma zeleni barvi. Tukaj je torej uvertura v derbi, besedo imata Mustafa Nukić in Martin Milec.

Foto: Jure Banfi

Na kaj najprej pomislita, ko slišita besedno zvezo večni derbi?

Mustafa Nukić: Napetost oziroma tenzija, zmaga.

Martin Milec: Zmaga.

Prvi spomin na večni derbi?

Mustafa Nukić: Uh, to je že daleč nazaj. Takrat je Olimpija še igrala za Bežigradom, jaz pa sem bil pobiralec žog. Spomnim se kulise, navijanja. To so bili časi, ko je na tekme prihajalo precej več ljudi kot danes in vzdušje je bilo res naelektreno.

Martin Milec: Prvi spomin? Tisti derbi za Bežigradom, ko je Maribor postal prvak. To je sicer zelo bežen spomin, ker sem bil takrat še zelo mlad. Spomnim se sicer rezultata in vsega dogajanja. V spominu pa mi je normalno ostal še moj prvi nastop na derbiju, ki je bil tudi moj debi tu v Mariboru. 16. oktobra leta 2010. Res lepi spomini.

Večni derbiji na stadionu Bežigrad so bili nekaj posebnega. Foto: Aleš Fevžer

Kateri derbi, ki sta ga odigrala, vama je ostal v najlepšem spominu?

Mustafa Nukić: Lanski, na katerem sem zadel za zmago iz enajstmetrovke.

Martin Milec: V tistih prvih štirih letih mojega igranja za Maribor smo na večini derbijev zmagali. Če bi se moral odločiti, je to morda tisti lanski derbi, ko so bile Viole premaknjene na vzhodno tribuno in je to bilo nekoliko drugače. Res prijetno vse skupaj. Vedno mi bo v spominu ostala tudi tista situacija s stolom, ko sem pozdravil Green Dragonse. Na koncu smo zmagali in si s tisto tekmo odprli pot do naslova.

Spomin na najlepši gol na derbiju?

Mustafa Nukić: Bom rekel kar, da je bil to moj gol. Sam sem si res želel tega gola in da lahko pred domačimi navijači z golom odločiš derbi je res nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi v karieri. Če pa moram omeniti še nekoga, je to zadetek Vombergarja z glavo leta 2018. Izjemno lep in pomemben gol.

Martin Milec: Mislim, da je gol Cvijanovića v Stožicah eden izmed lepših, ki sem jih videl na katerikoli tekmi, na kateri sem igral. Spomnim se še gola Petra Stojanovića, ki je prav tako zadel od daleč, ampak takrat me ni bilo več v Mariboru. Tudi lanski gol Ognjena Mudrinskega je bil zelo lep. Padlo je nekaj izjemnih golov, tudi nekaj golov v zadnjih minutah tekme. Spomnim se svoje asistence na glavo Tavaresa v zadnji minuti tekme za zmago doma z 1:0.

Gol na večnem derbiju je bil zagotovo vrhunec kariere Mustafe Nukića. Foto: Uroš Skaza

Kako se razlikuje vajin odnos do kluba in grba, v primerjavi z nekom, ki morda ni tako pripaden klubu in je to zanj samo stopnička v karieri?

Mustafa Nukić: Sam čutim precej večjo odgovornost, ker bom tudi po karieri še živel v tem mestu in želim, da me ljudje in okolje sprejmejo kot igralca, ki je vselej za Olimpijo, za ta grb dal svoj maksimum. Ne želim posploševati, ampak verjetno nekateri igralci tega ne čutijo na takšen način in je to zanje samo služba. Za domačina pa je to nekaj posebnega in te stvari nam za vedno ostanejo v spominu.

Martin Milec: Zagotovo je razlika. Ampak na koncu se tako jaz kot vsi ostali igralci skušamo osredotočiti na tekmo, ki je na koncu vredna tri točke kot vse ostale. In tako se tudi skušamo pripravljati. Je pa res, da včasih med tekmo čustva težje potlačim. Bolj kot si miren, lažje odigraš tekmo. Vsekakor pa je razlika med mano, ki sem domač fant, in nekom, ki tega ne čuti kot jaz.

Imata kot domača igralca kakšno posebno nalogo, da pred derbijem skrbita za dodatno motivacijo v garderobi?

Mustafa Nukić: Mislim, da se vsi zavedajo pomembnosti te tekme. Da to ni tekma, ki prinaša samo tri točke, ampak da gre za poseben prestiž. Če pa bo potrebno, bom zagotovo kakšnega soigralca še posebej opozoril na to pred tekmo.

Martin Milec: Kot sem že rekel. Čez tekmo je potrebno ostati miren. Morda je celo bolje, da soigralcem ne vsiljujem svoje čustvene navezanosti. Morda morajo mene soigralci pred derbijem miriti in ne jaz njih dvigniti. Vsi vedo, kaj pomeni večni derbi in tekma proti Olimpiji. Vsi so ‘napaljeni’, vedo, da morajo odigrati še enkrat bolj borbeno in energično kot na ostalih tekmah. Mislim, da se z ekipo dobro dopolnjujemo. Kot Ying in Yang. (smeh)

Martin Milec je ljubljenec mariborskih navijačev. Foto: Jure Banfi

Kdo je v tej sezoni po vajinem mnenju najbolj nevaren igralec nasprotnika?

Mustafa Nukić: Kar se tiče zadetkov, trenutno zagotovo Vipotnik. Ampak ne bi izpostavljal nobenega igralca Maribora, vedno zmaga ekipa in ne posameznik.

Martin Milec: Mislim, da imajo dobre posameznike. Na vsakega posebej se moramo pripraviti. Imajo dobro zvezno vrsto z Doffom in Elšnikom. Na sredini so res stabilni. Če jim bomo tu onemogočili njihov slog igre, bo to velik korak k dobremu rezultatu za nas.

Gledano skozi vse večne derbije, kateri nogometaš Maribora oziroma Olimpije vama je ostal v posebnem spominu?

Mustafa Nukić: To bil lahko opredelil na obdobja. Zelo težko vprašanje. Če izpostavim nekoga, bom pozabil nekoga drugega. Za Olimpijo je igralo ogromno velikih igralcev in vsak je dal svoj delež zgodovini tega kluba. Pri Mariboru pa zagotovo Marcos Tavares.

Martin Milec: Pri Mariboru vsekakor Marcos Tavares. Z njim sem preživel ogromno časa in doživel toliko lepih trenutkov. Res je zdaj in bo verjetno tudi za vedno ostal največja legenda tega kluba. Brez njega ne morem. Pri Olimpiji pa ne bi nikogar izpostavljal, saj je v preteklosti nisem veliko spremljal. Težko bi odgovoril na to vprašanje, zato bom raje rekel – brez odgovora.

Redki so nogometaši, ki so večne derbije tako zaznamovali kot Marcos Tavares. Foto: Uroš Skaza

Sporočilo navijačem in vabilo na tekmo?

Mustafa Nukić: Pridite v Maribor in navijajte za nas. Igralci vam obljubljamo borbo do zadnjega atoma moči. Naredili bomo vse, da še povečamo razliko na lestvici.

Martin Milec: Gremo na polno z veliko energije. Mi bomo dali od sebe vse in se borili za vsak centimeter na igrišču. Naredili bomo vse, da tri točke ostanejo doma.