Vikend, po katerem se smeji Zeljkoviću … in Čontali

FOTO: Jure Banfi

Po 12. krogu Prve lige Telemach so se karte znova dodobra na novo premešale. Koper je z zmago v Ljudskem vrtu potrdil, da ima tudi letos najvišje ambicije, konec je mariborske in celjske serije. Damir Čontala znova diha nekoliko lažje, se pa črni oblaki zgrinjajo nad doslej daleč najbolj suvereno ekipo lige - Olimpijo.

Redki so bili tisti, ki so si upali napovedati, da bosta tako Maribor kot Olimpija v teden pred derbijem vstopila s prvenstvenim porazom. Vijolice je v obračunu lanskih rivalov za naslov, kjer so bolj kot sam nogomet zanimivost javnosti pritegnile sodniške odločitve Mateja Juga, v črno zavil projektil Žana Benedičiča, zmaje je na ljubljanskem derbiju dobesedno povozil šišenski Bravo.

Foto: Aleš Fevžer

Pred derbijem več vprašanj kot odgovorov

Albert Riera je odgovornost za poraz prevzel na svoja pleča in napovedal spremembe. Damir Krznar je obžaloval zapravljeno priložnost za nadaljevanje plezanja po lestvici ter priznal, da je na že tako zdesetkane vijolice negativno vplival še teden bolezni.

Po ničli v naslednjih dneh niti Španec niti Hrvat ne bosta mirno spala, saj je derbi pred vrati zmaga na njem pa nuja. Pri Olimpiji zavoljo splošnega “miru v hiši”, v kateri sicer iz dneva v dan iz omar padajo okostnjaki, pri Mariboru pa zaradi dejstva, da je zaostanek iz uvoda v sezono pač takšen, da vijolice zdaj potrebujejo serije zmag, v kolikor še želijo sanjati celo o ubranitvi naslova.

Koper in Mura pridobila več, kot sta pričakovala

Prav veliko nasmeškov torej v taborih Olimpije in Maribora ne bo, zato pa se toliko bolj smeji ljubiteljem nogometa v slovenski Istri. Koper je v seriji treh zaporednih zmag in je prvi zasledovalec Olimpije. Tudi brez Kaheema Parrisa in Lamina Colleyja očitno gre, še posebej zdaj, ko se je prebudil Žan Benedičič. Bo po Maksu Barišiću svoj preporod na Bonifiki našel še en nogometaš, ki je kot golobradi mladenič srečo iskal v Italiji, a so (tudi) poškodbe poskrbele za to, da je njegov razvoj zastal in potrebuje novo priložnost v karieri?

foto: Jure Banfi

Smejalo se je tudi Damirju Čontali. Ne sicer javno in naglas, kajti prekmurski strateg se dobro zaveda, da ena zmaga ne bo dovolj za utišanje kritikov in skeptikov v njegov način vodenja Mure. A prenovljena in pomlajena črno-bela zasedba je prvič brez Matka Obradovića, Luke Bobičanca in Nika Lorbka dosegla tisto, kar je absolutno najbolj pomembno – rezultat.

Po nogometnem vikendu sprememb med razmerji moči na vrhu lestvice še bolj nestrpno čakamo prihajajoči konec tedna. Ne samo zaradi večnega derbija, ampak tudi zaradi izzivov, ki čakajo ostale konkurente za visoka mesta. Koper proti Gorici, Celje proti Taboru in Mura proti Radomljam. Tekme, ki napovedujejo tri zmage favoritov za vrh lestvice. A izkušnje nas učijo – v Prvi ligi Telemach je vedno čas za kakšno presenečenje.