Iličić: To, kar ima Maribor, nima noben klub v Sloveniji

Foto: Jure Banfi

Josip Iličić se je na novinarski konferenci v Mariboru predstavil kot nova okrepitev aktualnih slovenskih prvakov. Nekdanji dolgoletni član Atalante, Fiorentine in Palerma v italijanskem državnem prvenstvu Serie A je z Mariborom podpisal triletno pogodbo.

Kar so bile dolgo časa zgolj želje in govorice, se je danes tudi uresničilo. Josip Iličić je uradno postal član Maribora, za katerega je pred 12 leti že nastopal. Popularni “Jojo” je pojasnil, da je obstajal zgolj en klub, za katerega bi nastopal v Sloveniji in ta klub je Maribor.

“Najprej bi se rad zahvalil vsem. To je zame poseben dan. Nogometaš zaradi takih stvari igra nogomet. Zato sem se tudi vrnil. Eno zgodbo sem začel, na žalost je nisem končal. Vrnil sem se, da tudi sam pustim pečat v tem klubu,” so bile uvodne besede Iličića.

O čem je Iličić govoril na novinarski konferenci?

Kakšne so ambicije in želje?

V Maribor sem se vrnil, da bi vas čim več vrnil nazaj v stadion. To, kar ima Maribor, mislim, da se s tem lahko pohvali zelo malo klubov, tudi v tujini.

V kakšen fizičnem in psihičnem stanju je trenutno?

Težko odgovorim, kdaj bom optimalno pripravljen. Potreboval sem to domače okolje. Nasitil sem se tujine. Bilo je kar naporno, posebej v zadnjih letih, toda to je sedaj za mano. Vedel sem, da obstaja samo en klub, kamor bi se vrnil v Sloveniji, in to je Maribor. Glede pripravljenosti, na srečo nikoli nisem imel težjih poškodb, to je moja prednost. Verjamem in upam, da se bom čimprej vrnil v pravi ritem. En del priprav sem že opravil v Italiji, tako da nisem povsem na začetku, ampak potrebujem svoj čas. Sam si vedno želim, da se vrnem na igrišče, ko sem 100-odstotno pripravljen in samo takrat lahko pokažem, kdo sem in kaj sem.

Foto: Jure Banfi

Kako je vloga navijačev vplivala na njegovo odločitev?

To ljubezen sem čutil ves čas mojega igranja v tujini. Začelo se je od prvega dne, ko sem oblekel mariborski dres in to se nikoli ni prekinilo. Moja velika želja je bila, da se vrnem nazaj, da jim vrnem to ljubezen, ki so mi jo namenili. Predvsem kar je to mesto in ta klub naredil zame. Brez tega kluba, mesta in navijačev ne bi imel to, kar sem danes. To še ni konec, to je le drugi del moje kariere. Lepi trenutki bojo še prišli.

Kaj si želi v teh treh letih?

Ne rad prehitevam. Grem postopoma. Prvo spoznam ekipo, verjamem, da ne bo imel težave s prilagoditvijo. Ambient že poznam. Upam, da bom lahko tej ekipi čimbolj pomagal. To je največji klub v Sloveniji, podpora bo vedno prišla.

Kako lahko izkušnje iz tujine pomagajo temu klubu?

Dal bom vse od sebe. Odigral sem kar nekaj pomembnih tekem. Tukaj bom sicer začel z “nule”. Sedaj sem tukaj novi igralec, ki želi nekaj doseči, nekako tako, kar sem začel že pred 12 leti.

Razlika v primerjavi s preteklostjo?

Sem se prvič prišel kot mlad nogometaš. Takrat sem se začel zavedati, kaj pomeni Maribor v Sloveniji. Maribor predstavlja v svetu nogometa veliko. Z mojim prihodom bo veliko Italijanov spremljalo slovenski nogomet.

Kako dolgo bo ostal tukaj?

Podpisal sem neko pogodbo. Verjemite mi, če bom sam čutil, da nisem več pravi, se bom preoblekel. Verjamem, da lahko veliko ponudim temu klubu in slovenski ligi. Če bo Maribor pravi, mu nihče ne more priti do živega. Lestvica se vedno gleda na koncu. Ambicije morajo biti, da smo iz tekme v tekmo boljši. Da pokažemo, kdo smo. Moje ambicije so, da je vsaka naslednja tekma boljša od prejšnje in tako se mora obnašati tudi Maribor. Nikoli nisem rad gledal svojih tekem in nikoli se nisem rad učil iz napak, ko sem odigral to tekmo. Zavedal sem se svojih kvalitet in česa sem zmožen. Mislim, da vsak pri sebi ve, kdaj je odigral dobri in kdaj ne. Spomini na moje prve tekme v mariborskem dresu so, ampak to je že mimo. Prihaja nova zgodba, novo dokazovanje, novi uspehi in zato sem tukaj.

Foto: Jure Banfi

Ali pogreša nogomet na najvišji ravni?

Zame je trenutno slovenski nogomet na najvišji ravni. Kar je bilo, je bilo. Sedaj sem osredotočen na Maribor in slovensko ligo. Vedno sem imel rad Slovenijo in vedno sem si želel vrniti. Tudi v reprezentanci sem se obnašal tako, ker sem želel pomagati drugim. Drugače bi že veliko prej zaključil svojo reprezentančno pot. Želim si, da bi mnogi lahko rekli, da sem bil del njihove nogometne poti, ko ne bom več igral, in da mi bodo hvaležni.

O vrnitvi o reprezentanci?

Če bom zmožen, če me bodo rabili. Vedno sem odprt, rad pomagam. V tem trenutku ne razmišljam o tem, razmišljam o jutrišnjem treningu. Sem pa vesel trenutnih rezultatov. To je dobro za celoten slovenski nogomet.

O pričakovanju na svoji prvi tekmi po vrnitvi v Ljudski vrt?

Ko nekaj pričakuješ, se po navadi nekaj zalomi. Po dolgem času se vračam v domače okolje, v domači nogomet. Ne vem, koliko se spomnite obdobja, ko ni bilo gledalcev na tekmah. Kako je bilo igrati pred praznimi tribunami? Noben nogometaš v tistem trenutku ni užival. Nogomet igramo za navijače. Rezultate dobimo s publiko. Če se dobro spomnimo največjih uspehov, so ti vedno prišli pred polnim Ljudskim vrtom.

Novinarska konferenca Josipa Iličića:

Sanje Mariborčanov so postale resničnost

Josip Iličić se po več kot desetih letih vrača nazaj v Maribor. Čeprav je v vijoličastem dresu zbral vsega 11 nastopov, pa je “Jojo” hitro postal ljubljenec Ljudskega vrta.

Po kratki epizodi v štajerski prestolnici je sledila selitev Italijo, najprej na skrajni jug, kjer je najprej nastopal za Palermo. Leta 2013 je sledila selitev v Firence, kjer je nosil vijolični dres Fiorentine, nazadnje pa je nastopal za Atalanto. V svoji klubski karieri je nastopil na 494 tekmah, na katerih je dosegel 140 zadetkov in vpisal še 86 asistenc. Statistično najbolj izpopolnjeno je bilo obdobje igranja v Bergamu, za Atalanto je na 173 tekmah dosegel 60 zadetkov in 44 asistenc.

Za slovensko reprezentanco je debitiral 11. avgusta leta 2010, nazadnje pa je za slovensko izbrano vrsto nastopil 14. novembra lani. V reprezentančnem dresu je zbral 80 nastopov in dosegel 16 zadetkov.

“Velik dogodek za vse, gre za zadevo, ki nedvomno izstopa iz okvirjev in pomeni veliko. Ne samo za Maribor, ampak na splošno za slovenski nogomet. Gre za posebno vez, ki je stkana med Josipom in Mariborom, kar je tudi privedlo do pozitivnega razpleta zahtevnega izziva. Zamisel, ki se je morda za nekoga zdela nerealna, je uresničena. Veliko dela in energije je bilo treba vložiti, da nam je uspelo,” je o prihodu Iličića dejal športni direktor Marko Šuler.