Vroči Žan Vipotnik za bolj miren spanec Damirja Krznarja

Nogomet 22. Jan 202318:26
Foto: Uroš Skaza

Za Mariborčani je prvi pripravljalni test v turškem Beleku. Aktualni državni prvaki so se za uvod pomerili s srbskim prvoligašem Čukaričkim in z goloma Žana Vipotnika ter Josipa Iličića slavili z 2:1. A trener Damir Krznar priznava, da bi se rezultatsko tekma lahko razpletla tudi drugače. Vseeno je z videnim v tem delu priprav hrvaški strateg zadovoljen.

Ekipa Sportkluba je nogometni center Mardan spoznala že lani, ko se je na ogromnem nogometnem kompleksu s Čukaričkim udarila Mura. Tokrat je pomožni stadion služil kot prizorišče pripravljalne tekme med Čukaričkim in Mariborom, spremljali pa smo tekmo polno tempa, ki je bila na trenutke vse prej kot prijateljska.

Foto: Uroš Skaza

Krznar: Zadovoljen sem predvsem z realizacijo

V prvem polčasu, ko sta ekipi na igrišče poslali močnejši postavi, smo spremljali obračun na visokem nivoju. Obe ekipi sta imeli svoje priložnosti, srbski prvoligaš morda celo kakšno več od vijoličastih, a so slednji znali priigrane priložnosti spremeniti v zadetke, medtem ko so na drugi strani nogometaši Čukaričkega zapravili kopico ugodnih situacij za dosego zadetka. Tudi po “zaslugi” borbenih branilcev Maribora, ki so žogo po potrebi reševali celo z golove črte.

“Nasprotnik nas je na začetku tekme zelo visoko pritisnil in to je bil za nas dober test odpiranja igre vse od vratarja naprej. Nismo odstopali od tovrstne gradnje napadov, resda tudi za voljo nekaterih napak, ampak zato so pripravljalne tekme. Zadovoljen sem s hrabrostjo v tem delu igre, malce bomo morali dodelati še taktične zadeve. Dobro je tudi to, da smo bili zelo konkretni, realizacija priložnosti je bila na visokem nivoju. Resda je imel tudi nasprotnik svoje priložnosti, a dobro je, da smo imeli vedno na pravem mestu nekoga, ki je situacijo rešil tudi takrat, ko je bil naš vratar že premagan,” je zadeve na igrišču videl in pokomentiral mariborski strateg Damir Krznar.

Fotogalerija s tekme Maribor : Čukarički

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Morda ni tekmovalnega naboja, a tu je pritisk konkurence

Čeprav tokrat ni mogel računati na lažje obolele Nemanjo Mitrovića, Luko Uskokovića in Jana Repasa, ima strateg Maribora v tem trenutku na voljo dovolj kvalitetnih nogometašev, da je konkurenca v ekipi prava oziroma da nogometaši drug drugega “silijo” v še boljše predstave na igrišču. Tudi po vstopu rezervistov namreč tempo igre Maribora ni padel, čeprav je drugi polčas Čukarički dobil z 1:0, so imeli tudi vijoličasti, še posebej preko Marka Božića, zelo konkretno priložnost za zadetek.

“Kot da ste prisluškovali našemu sestanku pred tekmo,” z nasmehom na obrazu pokomentira Damir Krznar, ko ga povprašamo o tem, kako zadovoljen je s konkurenco v ekipi.

“Na pripravljalnih tekmah morda res ni tekmovalnega naboja, a za dvigovanje vneme nogometašev vselej skrbi pritisk konkurence. Vsi dobijo priložnost za igro in vsi se borijo za to, da bi na tistih pravih tekmah dres nosili od prve minute. Brez tistega, ki ga ni, brez tistega se mora. Tudi mladi fantje so danes pokazali čvrstost, agresivnost pa tudi mirnost v igri, ko je to potrebno. To zelo cenim pri mladih igralcih. Ti fantje so prihodnost Maribora in zato smo jih vzeli na te priprave, čeprav morda trenutno še niso kandidati za udarno postavo,” poudarja vodja mariborske nogometne stroke.

Vipotnik še naprej priložnosti spreminja v zadetke

Odkritje zaključka jesenskega dela je bil v zasedbi Maribora zagotovo Žan Vipotnik. Konjičan je na sklepnih šestih tekmah nogometne jeseni dosegel kar devet zadetkov in bil zares v izjemni strelski formi. Če so se navijači vijoličastih bali, da se bo med zimskim premorom 20-letnik ohladil, je mladenič z zadetkoma proti Aluminiju in Čukaričkem dokazal, da njegov nogometni preporod še traja in traja.

“Napadalci živijo od zadetkov, zato je zelo pomembno, da Vipotnik nadaljuje tam, kjer je končal. To je pomembno za celotno ekipo, ko povedeš iz pol priložnosti oziroma prve priložnosti na tekmi, potem je vse lažje. Lažje se je braniti, na drugi strani je več prostora za napade. Veseli me, da je v tem ritmu zadetkov in upam, da bo tako nadaljeval,” odlično formo nogometaša, ki je trenutno nedvomno “zacementiran” na mestu prvega napadalca, pokomentira Krznar.

Foto: Uroš Skaza

Najbolj pomembna bo prva naslednja tekma v prvenstvu

Mariborčane naslednja tekma čaka že v sredo, ko se bodo vijolice v Beleku pomerile z bolgarsko Slavijo iz Sofije. Nato jih v Turčiji čakata še dva zelo resna testa v obliki ukrajinskih velikanov Dinama Kijev in Šahtarja iz Donjecka. 12. februarja nato vijolice pomlad odpirajo na koprski Bonifiki. O čem ob pogledu na razpored tekem razmišlja Damir Krznar?

“V prvi vrsti o nas. Igrali bomo z različnimi tekmeci, njihova kvaliteta se bo stopnjevala proti koncu priprav. Dinamo in Šahtar sta izjemno kvalitetna nasprotnika, tam bomo preizkusili tudi igro v conskem bloku, ko nasprotnik dominira in se je potrebno braniti. Tudi v slovenski ligi se zgodijo takšne situacije. Celotne priprave pa so usmerjene proti tistemu, kar je najbolj pomembno. In to je prva naslednja tekma v prvenstvu, tekma proti Kopru,” pogovor v športnem centru Mardan zaključuje trener aktualnih državnih prvakov.

Foto: Uroš Skaza
Komentari

Vaš komentar