Vse bolj jasno je, kdo bo naslednji selektor Nemčije

Nogomet 5. Maj 202120:23 > 20:28
Joachima Löwa bo, kot vse kaže, na klopi Nemčije nasledil njegov nekdanji najtesnejši sodelavec.

"Bil bi idealen selektor," je o Hansiju Flicku, odhajajočemu trenerju münchenskega Bayerna, povedal nekdanji legendarni nemški napadalec Oliver Bierhoff, ki je zdaj direktor reprezentanc pri nemški nogometni zvezi (DFB).

Že pred časom je postalo jasno, da se bo po letošnjem evropskem prvenstvu od klopi Nemčije po kar 15 letih, v katerih je Nemce leta 2014 popeljal do naslova svetovnih prvakov, poslavlja Joachim Löw.

Odkar so pri DFB objavili, da selektor, ki se lahko pohvali tudi s finalom evropskega prvenstva 2008, tretjim mestom na svetovnem prvenstvu 2010 in zmago na pokalu konfederacij 2017, letos poleti zaključuje svojo bogato zgodbo, se navijači sprašujejo, kdo ga bo nasledil.

Že pred tem je v javnosti zaokrožilo predvsem ime zdajšnjega trenerja Bayerna Hansija Flicka, odkar so v Münchnu objavili, da se bodo po koncu sezone razšli z njim (nasledil ga bo Julian Nagelsmann), je Flick postal prvi favorit za klop Nemčije.

Po besedah, ki jih je v pogovoru za Bild povedal Oliver Bierhoff, pa je jasno, da bi bilo veliko presenečenje, če naslednji nemški selektor ne bi poleti postal zdajšnji trener Bayerna.

Bilo bi presenečenje, če Hansi Flick po evropskem prvenstvu ne bi postal selektor Nemčije.

“Ni treba biti preveč pameten, da ugotoviš to, kar vemo vsi. Hansi je idealen profil za nemškega selektorja. Je odličen trener, ki povezuje ljudi. Dobro ve, kako deluje naša zveza, zato sem zelo vesel, da ima zdaj proste roke,” je povedal Bierhoff, ki je med letoma 1996 in 2002 zbral 70 nastopov v nemški reprezentanci in se proslavil predvsem z golom v finalu evropskega prvenstva 1996, ko je Nemčiji prinesel njen zadnji naslov evropskega prvaka.

Flick je na DFB že delal, in sicer je bil kar osem let pomočnik zdajšnjega selektorja Löwa, po naslovu svetovnega prvaka leta 2014 pa postal športni direktor nemških nogometnih reprezentanc. Julija 2019 je postal pomočnik Nika Kovača pri Bayernu, po njegovem odhodu pa novembra 2019 postal prvi trener Münchenčanov in poskrbel za sanjsko sezono 2019/20, v kateri je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Bayern je popeljal do naslova evropskega in nemškega prvaka, zmagal na klubskem svetovnem prvenstvu, zmagal v evropskem superpokalu in osvojil tudi nemški superpokal.

Vse kaže, da bo pri 56 letih svojo trenersko pot, ki je v zadnjih dveh letih doživela nepričakovano eksplozijo, zdaj skušal začiniti še s selektorskim delom in v roke dobil eno najboljših reprezentanc v zgodovini nogometa.