Z Jürgenom Kloppom na kavi v Mariboru

Liga prvakov 26. Maj. 20227:00 > 11:012 komentarja
Delite:
FOTO: Guliverimages.

O Jürgenu Kloppu, trenerju letošnjega finalista lige prvakov Liverpoola, smo se pogovarjali s Spasojem Bulajićem. Nekdanji slovenski reprezentant je bil pred dvema desetletjema njegov varovanec v Mainzu, o enem najboljših trenerjev na svetu, s katerim sta še vedno v stikih, pa ima zelo dobro mnenje in tudi kup anekdot.

Jürgen Klopp je danes eden najboljših nogometnih trenerjev na svetu, po mnenju mnogih najboljši. Dvakrat, v letih 2019 in 2020, ga je Fifa tudi uradno potrdila kot številko ena. Ne samo z rezultati in zanj značilnimi idejami v igri, s katero je vplival na nogometni svet, prepoznan je tudi kot eden njegovih najbolj karizmatičnih akterjev.

Spasoje Bulajić.

“Toda še vedno je tak, kot je bil pred 20 leti, ko sem ga spoznal,” pravi Spasoje Bulajić, ki se je s trenerjem Liverpoola v Nemčiji najprej meril na igrišču, oba sta bila v vlogah nogometašev, potem pa ga leta 2002 spoznal še kot trenerja. Takrat 34-letni Nemec je pri nemškem drugoligašu Mainzu začenjal svojo trenersko kariero in se tistega poletja okrepil s slovenskim branilcem. Sodelovala sta dve leti.

Klopp je Mainz v drugi sezoni popeljal v prvo ligo in tam obstal tri leta, nakar je po izpadu med drugoligaše ostal še eno sezono in leta 2008 odšel v Borussio Dortmund. Tam se je izstrelil med zvezde. Bil dvakrat nemški prvak, osvojil pokal, igral v finalu lige prvakov 2013 …

Po prihodu v Liverpool leta 2015 je na Anfield prinesel prvi naslov angleškega prvaka po 30 letih čakanja, z Liverpoolom leta 2019 prvič postal evropski prvak, leto pred tem pa na zadnji stopnički lige prvakov izgubil. Letos je v finalu četrtič in ima priložnost, da še drugič postane evropski prvak.

Trenerska pot Jürgena Kloppa:

Liverpool: oktober 2015 – ?

Borussia Dortmund: julij 2008 – junij 2015

Mainz: februar 2001 – junij 2008

Dopisovanje pred finalom lige prvakov 2019

“V prvem tednu, ko sem prišel v Mainz, me je vozil naokoli. Že kot nogometaš je bil tak, kot je zdaj. Je človek, ki iz sočloveka vedno potegne najboljše lastnosti,” je bil prvi utrinek, ki je Bulajiću padel na misel, ko smo omenili njegovega prijatelja.

“Da, lahko bi mu rekel tudi tako. Občasno si še danes dopisujeva. Zdaj malo manj. Jasno mi je, da je razpet med številnimi obveznostmi, toda če mu pišem, vedno odgovori,” je nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant opisal vezi z enim najbolj znanih obrazov nogometnega sveta.

“Spomnim se, da sem mu pisal leta 2019, pred finalom na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu. Odpisal mi je uro, dve pred tekmo. Prijatelji, s katerimi smo se pripravljali na spremljanje tekme, na katero je skupaj z nami čakal ves svet, niso mogli verjeti,” je Bulajić z nami delil eno izmed anekdot. V času sodelovanja s Kloppom jih je doživel še kar nekaj.

Z velikim pokalom po zmagi v finalu lige prvakov 2019. FOTO: Guliverimages.

Tekmovali so, kdo bo dlje pljunil koščice

“Nikoli ne bom pozabil, kaj sem doživel ob prvem druženju, ko sem prišel v klub. Takrat sem bil novinec, pričakoval sem marsikaj, a zagotovo ne tistega, kar sem doživel. Morali smo pljuvati koščice v daljavo. Vsi, od predsednika kluba, uprave, nogometašev in do družin, smo pljuvali koščice in tekmovali v tem, kdo jih bo pljunil dlje. Res zanimiva anekdota, ki pa nas je vse skupaj zbližala. In to je bil seveda tudi njegov namen,” se je spomnil dogajanja na neki kmetiji pred začetkom sezone 2002/03.

“Ko smo si na enem izmed treningov podajali dolge žoge, je soigralec slabo zadel žogo in od zadaj zadel Jürgna v glavo tako močno, da mu je z glave odletela kapa, sam pa je skorajda padel po tleh. Vsi smo obnemeli in pričakovali, da bo znorel. On pa je mirno pobral kapo, pristopil do tega igralca in mu rekel: ‘Zadeni me še enkrat in plačam ti pico!’ Takšnih dogodkov je bilo še veliko,” je še ena anekdota, povezana s Kloppom, ki si jo je zapomnil Bulajić. Tudi on je po koncu kariere stopil na trenersko pot, a na nekoliko nižji ravni. Trenutno je vodja nogometne šole v Celju.

Lovorike Jürgena Kloppa:

Borussia Dortmund:

Nemško prvenstvo: 2010/11, 2011/12

Nemški pokal: 2011/12

Nemški superpokal: 2013, 2014

Liverpool:

Liga prvakov: 2018/19

Evropski superpokal: 2019

Klubsko svetovno prvenstvo: 2019

Angleško prvenstvo: 2019/20

Angleški pokal FA: 2021/22

Angleški ligaški pokal: 2021/22

Igralcem povsod ponavlja, da so navijači zelo pomembni

O svojem slovitem kolegu ima zelo dobro mnenje tako po trenerski kot človeški plati. “Takrat si je šele ustvarjal ime, a je hitro opozoril nase. Takoj sem ugotovil, da gre za človeka, ki dan in noč razmišlja o nogometu in predvsem o tem, kako bi bil uspešen. Bil je zelo dober motivator, vsi smo ga zelo spoštovali. Imel je avtoriteto, čeprav je bil še zelo mlad. Že v prvi sezoni smo bili zelo uspešni in le za gol zgrešili preboj med elito. V drugi nam je uspelo,” se je začetkov pozneje zelo bogate trenerske poti spomnil Bulajić, ki Nemcu pravi “Unsere Kloppo”.

“Tako ga kličejo vsi, tako kot on navijačem vedno pravi ‘Unsere Freunde’. Nogometašem vedno vbija v glavo, da je biti vrhunski nogometaš čast in privilegij, a hkrati tudi velika odgovornost. Vseskozi poudarja, da je treba navijačem, ki teh privilegijev ne uživajo, a vseeno, morda še bolj, živijo za svoj klub, vedno izkazati spoštovanje in se jim posvetiti. Zato v njegovih ekipah ni razvajenih zvezdnikov. Ekipa mu sledi. Sam je v tem pogledu najboljši zgled. Za navijače si vedno vzame čas, se jim nasmeji,” je Bulajić povedal, ko smo ga vprašali, kaj Kloppa zaznamuje najbolj.

Jürgen Klopp iz časov, ko je treniral Mainz. FOTO: Guliverimages.

Sistem igre, po katerem slovi danes, je gojil že v Mainzu

Ko je beseda nanesla na igrišče, je seveda na vrsto prišel “Gegenpressing”. Sistem igre, po katerem Klopp slovi. “Tej ideji je bil zvest že v Mainzu. Hitra tranzicija in veliko strelov na nasprotnikov gol. Zdaj, ko je na klopi Liverpoola, je svoje ideje povsem uresničil in že nekaj let igra res vrhunski nogomet,” je povedal Bulajić in nanizal še nekaj Kloppovih trenerskih lastnosti, ki jih je pobliže spoznal.

“Gre za trenerja, ki ekipo jemlje kot družino. Že v Mainzu je vseskozi skrbel, da smo se vsi počutili kot del družine. Ne glede na to, ali smo igrali manj ali več, smo se pri njem vseskozi počutili, da smo bili vsi pomembni. Pogosto se je pogovarjal tudi z družinami igralcev, organiziral različna druženja in skrbel, da je bilo vse tako, kot mora biti,” je povedal.

“Njegov način dela je zelo uspešen, zato ne čudi, da v Nemčiji in tudi drugod po svetu pogosto predava in širi obzorja različnim ljudem, tudi podjetnikom,” je še dodal.

Ob gostovanju Liverpoola v Mariboru novembra 2017. FOTO: Guliverimages.

Po dolgem času sta se leta 2017 srečala v Mariboru

S Kloppom se v zadnjih 20 letih nista prav velikokrat videla. Nazadnje leta 2017, ko je Nemec z Liverpoolom igral tekmo lige prvakov v Mariboru. “Na dan tekme sva bila dogovorjena v hotelu. Ko sem prišel tja, so bili pred delom hotela, ki je bil zaprt samo za Liverpool, varnostniki z rdečimi kravatami, visoki prek dva metra,” je takratno dogajanje opisoval Bulajić.

“Razlagal sem jim, da sem z njim dogovorjen, ampak so mi vseskozi odgovorili, da ni mogoče in se bova lahko videla šele po tekmi. Potem je k sreči Jürgen ravno prišel iz dvigala in me zagledal. ‘Spasoje, Spasoje!’ se je drl. Čeprav se nisva videla že leta, je bil enak, kot sem ga poznal od prej,” je nadaljeval.

“Ena kava, druga, tretja … Na koncu sva klepetala skoraj tri ure. O vsem. O družini, kdo kaj od takratnih soigralcev danes počne in kje je, o življenju. Tudi o nogometu. Zanimivo mi je bilo, kako zelo sproščen je le nekaj ur pred pomembno tekmo, a po drugi strani sem hitro ugotovil, da pri tako velikih klubih ničesar ne prepuščajo naključju. O Mariboru je vedel veliko. Najprej je povedal, da so tukaj navijači zelo glasni. Da v Ljudskem vrtu nikomur ni lahko. No, potem je zmagal s 7:0,” se je zasmejal Bulajić.

Znan je tudi po čustvenih odzivih ob zmagah. FOTO: Guliverimages.

Podcenjeval ni Maribora, zagotovo ne bo niti Reala

Liverpool je šel v tisti sezoni vse do finala, ki pa ga je proti Realu izgubil. Prav z Madridčani se bo za evropski naslov spet pomeril v soboto.

“Odkar je Jürgen v Liverpoolu, je to klub, ki ga podrobno spremljam in navijam zanj. Liverpool je ena najboljših, če ne najboljša ekipa na svetu, ki jo je užitek spremljati. Seveda bom v finalu navijal za Angleže. Verjamem, da Kloppu lahko uspe. Toda čaka nas napeta, zanimiva tekma. Na drugi strani je Real, ki ga nikoli ne moreš odpisati. Saj ste videli, kaj se je zgodilo PSG in Manchester Cityju. Jürgen dobro ve, koliko je ura. Ni podcenjeval Maribora, seveda ne bo niti Reala,” je veliki finale lige prvakov napovedal Bulajić.

Kloppu bo kratko telefonsko sporočilo poslal tudi pred tekmo v Parizu in upal, da mu bo, tako kot pred tremi leti, spet prinesel srečo. Potem pa se bo morda naposled odzval na vabilo za obisk Anfielda, ki ga je iz Kloppovih ust že pred časom dobil. “Do zdaj si še nisem našel časa, a si ga prej ali slej zagotovo bom,” je za konec povedal Bulajić.

Komentari

Vaš komentar