Zakaj in kako Milan Mandarić znova klub prodaja “lažnivcem”?

Nogomet 30. Sep 202111:29 > 11:54 1 komentar

V teh dneh navijači Olimpije doživljajo pravi deja vu. Podobno kot decembra lani smo znova nekaj dni pred vselej dramatičnim večnim derbijem Ljubljančanov in Mariborčanov, predsednik Milan Mandarić je odpotoval v tujino, medtem pa klub znova prodaja skrivnostnemu nemškemu poslovnežu Adamu Deliusu. In spet je na račun prispela manjša vsota denarja, na precej večji kos obljubljenih sredstev pa v Olimpiji še čakajo.

Kako se je končala decembrska zgodba? Ne preveč uspešno, glede na to, da v teh dneh spremljamo drugo epizodo te nogometno-poslovne drame. “Po tem dogovoru naj bi g. Delius do 15. decembra izplačal 1.250.000 evrov, preostali del kupnine v naslednjih mesecih, celoten posel pa naj bi zaključili do konca marca 2021. Ta dogovor je še enkrat potrdil 9. decembra, vendar denar nikoli ni bil nakazan. Namesto denarja smo dobili veliko laži, zavajanj in praznih obljub s strani Deliusovih partnerjev v tej zgodbi,” so po sagi na prehodu v leto 2021 v izjavi za javnost zapisali pri nogometni Olimpiji.

“Celotna zgodba jasno kaže, da je bil s strani Olimpije in njenega predsednika izkazan resen poslovni namen z več kot dovolj korektnega odnosa in preveč potrpežljivosti, medtem ko je bila s strani Adama Deliusa in njegovih partnerjev izkazana očitna želja, da klub prevzamejo za drobiž oz. za posojenih 250 tisoč evrov in veliko lažnih obljub,” so še dodali v zapisu, s katerem so se Ljubljančani po propadlem poslu obrnili na slovensko javnost.

Bo Milan Mandarić tokrat vendarle predal posle pri Olimpiji?

Podobnosti je preveč, da se ne bi še enkrat vprašali …

Če torej seštejemo javnosti znana dejstva, je septembrska zgodba na las podobna decembrsko-januarski. Mandarić in Delius sta znova dogovorjena za izvedbo posla, odvetniki imajo vse papirje že pripravljene in podpisane, 83-letni predsednik Olimpije je znova odpotoval iz slovenske prestolnice in se vrne sredi oktobra. A vemo, kako je v poslu. Vse se začne in konča pri denarju.

5 milijonov evrov naj bi bila po navedbah Dela in Ekipe vredna predaja Olimpije v nemške roke. Večji del zneska naj bi šel za poplačilo dolgov Olimpije (3 milijone), preostanek pa naj bi dobil Mandarić. Gledano strogo s strani nakupa oziroma prodaje kluba bo tako srbsko-ameriški poslovnež izgubil dva milijona evrov (leta 2015 je klub od Izeta Rastoderja kupil za približno štiri milijone evrov), ampak vemo, da se v slovenskem nogometu denar še najmanj obrača pri predajah klubske oblasti.

Kdo je Adam Delius?

O 64-letnemu nemškemu poslovnežu ni znano prav veliko. Uradno je lastnik nepremičninskega podjetja Delius Immobilien, športne posle pa izvaja preko investicijskega podjetja Revisore Sportmanagement, ki je bilo ustanovljeno leta 2017. Delius ima sicer v lasti še več manjših podjetij, a je njihov promet na letni ravni zanemarljiv. Še pred dnevi je o Mandariču za Delo razmišljal takole: »Gospod Mandarić je vsekakor lahko vodil podjetje ali klub pred 20 leti, a njegovo vedenje kaže, da se njegova pot na tem področju že končala, tako v mislih kot v telesu in denarnici.«

Na prelomu leta se je torej pri nemškem prevzemu Olimpije zataknilo pri denarju. Prišel je predujem oziroma posojilo, ko pa bi moral biti večji del v celoti nakazan, so se začeli izgovori za zamik posla, ki so se končali z razjarjenim Mandarićem brez obljubljenega zneska. Kakšna je situacija danes? Spet se čaka na nemški denar. Po naših informacijah je danes na računu prvih tristo tisočakov, preostanek zneska bi moral biti po pogodbi nakazan do večera.

Ob napovedi (skorajšnje) predaje kluba v nemške roke, so se pojavili tudi številni namigi o tem, da je negotova tudi usoda trenerja Sava Miloševića. Slednji na današnji tiskovni konferenci pred derbijem tega ni želel komentirati: “Ekipa je osredotočena na derbi in to na nas ne vpliva.”

Čeprav so torej papirji podpisani in pripravljeni, posel še ni zapečaten. Je res skrajni rok današnji večer? Odvetnik Blaž Tomažin Bolcar, ki skrbi za pravni del posla na nemški strani, dogajanja ne želi komentirati. V vsakem primeru bomo morali na epilog tokratne sage še nekoliko počakati, kajti po naših informacijah je rok za razplet te zgodbe jutri.

Ni povsem nemogoče, da se bo tako kot decembrsko-januarska, znova končala z ostrim sporočilom za javnost NK Olimpija Ljubljana. Ki ga je takrat sestavil svetovalec za odnose z javnostmi Petar Damjanić. In slednji je znova v Mandarićevih krogih …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje