Zakaj je Olimpija v Turčiji odigrala le eno tekmo?

Nogomet 20. Jan 20239:00
Foto: Uroš Skaza

Nogometaši Olimpije se danes vračajo v domovino. Od 10. januarja je bila njihova pripravljalna baza turški Belek, kjer so pa za razliko od ustaljene prakse klubov odigrali eno samo pripravljalno tekmo, včeraj je bil njihov tekmec poljski Rakow (3:3). Pri Albertu Rieri smo preverili, zakaj takšna odločitev.

Razlogi, da se evropske ekipe pozimi odločijo za zimske priprave v Turčiji, so jasni. Ugodnejša klima, laboratorijski pogoji na neštetih vrhunsko urejenih igriščih v okolici Beleka in veliko število kakovostnih tekmecev, ki se na južni obali te ogromne države pripravljajo na drugi del sezone.

Letos je ta del sveta v želji na karseda mirno ubranitev zajetne prednosti na vrhu lestvice Prve lige Telemach obiskala tudi ljubljanska Olimpija. A v nasprotju z drugimi moštvi, ki tu v tednu dni odigrajo po tri ali štiri obračune, so zeleno-beli odigrali le tekmo s poljskim Rakowim. V javnosti so zaokrožile številne informacije o tem, da gre razlog iskati v slabem načrtovanju zimskih priprav, a trener Albert Riera pojasnjuje, da je ta odločitev zgolj in samo njegova.

Foto: Uroš Skaza

Raje dober trening kot slaba tekma

“Jaz sem tisti, ki odloča, koliko tekem igramo. Razlog, da smo igrali samo eno tekmo? Ko igraš tekmo proti dobrem nasprotniku, moraš biti na to pripravljen. Če jo dočakamo na 50 odstotkih, potem ne morem pričakovati, da bom na igrišču videl stvari, ki jih želim videti. Zdaj smo že na 80 odstotkih, kar pomeni, da lahko igralci odigrajo po en polčas. Moja filozofija je takšna, da ne igram tekem samo zato, da jih igram. Raje imam dober trening kot slabo tekmo,” enigmo pojasnjuje trener zeleno-belih.

Daljši pogovor s trenerjem NK Olimpija Ljubljana Albertom Riero si boste lahko prebrali v Sporklubovem nedeljskem intervjuju.