Zakaj se nogometni superzvezdnik tako rad vrača v Slovenijo?

Nogomet 5. Okt 202113:23 > 13:36 2 komentarja
Luis Figo je prepričan, da je superliga mrtva črka na papirju. Foto: Uroš Skaza

Eden najboljših nogometašev vseh časov Luis Figo je bil med najbolj zvenečimi imeni, ki so minuli petek nastopili na zelenici stadiona v Stožicah, kjer je bila odigrana dobrodelna tekma za projekt Botrstva v športu. Portugalec si je po dvoboju vzel čas tudi za novinarje in med drugim spregovoril o Sloveniji in najbolj perečih težavah, ki v zadnjih mesecih pretresajo svetovni nogomet.

Luis Figo, najboljši nogometaš leta 2001, je eden redkih posameznikov, ki so oblekli tako dres Barcelone kot Reala iz Madrida. Njegov prestop s Camp Noua na Santiago Bernabeuu leta 2000 za tedaj rekordnih 62 milijonov evrov je zanetil pravi vihar in poskrbel tudi za enega najbolj nepozabnih trenutkov v zgodovini španskega nogometa. Prašičja glava, ki so jo na el clasicu ob njegovi vrnitvi v Barcelono na igrišče odvrgli navijači, ostaja priljubljena tema pogovorov tudi skoraj dve desetletji pozneje.

A če je bila kariera Portugalca razburkana in polna zanimivih zasukov, Figo deluje precej bolj umirjeno vsaj v družbi novinarjev. Oseminštiridesetletnik se je od aktivne športne kariere poslovil pred enajstimi leti pri milanskem Interju, nato pa zakorakal v funkcionarske vode in leta 2015 kandidiral tudi za predsednika Mednarodne nogometne zveze. Danes opravlja funkcijo svetovalca in ambasadorja Evropske nogometne zveze (Uefe), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

Luis Figo
Foto: AP

Kako se počutite v Sloveniji?

V zadovoljstvo mi je, da sem lahko prišel. Vselej, ko se vrnem v Slovenijo, se imam zelo lepo. Ljudje so prijazni, država mi je všeč. Zaradi tega se k vam vračam vedno znova in upam, da bo tako tudi v prihodnje. Nogometu v Sloveniji želim le najboljše.

Po končani karieri se niste odločili za trenerski poklic, temveč ste ubrali pot nogometnega funkcionarja.

Trener nisem želel biti, saj imam drugačne zamisli glede tega, kaj želim početi v prihodnosti in se vidim na vodstvenem področju. Trenutno sodelujem z Evropsko nogometno zvezo in sodelujem z njenim predsednikom. Poskušam pomagati njegovi ekipi in misiji, ki ji sledi Uefa.

V zadnjih mesecih je ogromno prahu dvignil neuspešen poskus ustanovitve superlige. Kako komentirate odločitev vaših nekdanjih klubov Barcelone in Reala Madrida, ki pri projektu še vedno vztrajata?

Superliga je mrtva. Če bomo še naprej govorili o tem, bomo znova odpirali debate o zamislih, ki jih podpirajo le še trije klubi. Dejstvo je, da imamo v ligi prvakov najboljše tekmovanje na svetu. Mislim, da ni potrebe, da govorimo o tekmovanju, ki je zaživelo in umrlo v dveh dneh.

Luis Figo. Foto: Uroš Skaza

Menite, da še vedno obstaja grožnja ponovne obuditve superlige?

Vsak lahko razmišlja o čemer želi in počne, kar ga je volja. Živimo v demokraciji. A mislim, da superliga trenutno ni resna grožnja. Preveč se posvečamo tekmovanju, ki ne obstaja.

Še vedno pa obstaja svetovno prvenstvo. Nekateri želijo, da bi se igralo na vsaki dve leti.

Mislim, da je zamisel nora, poleg tega pa je zaenkrat tekmovalni koledar že zapolnjen. Igranje mundiala na vsaki dve leti bi ubilo čar, ki ga prinaša štiriletno čakanje nanj. Seveda nasprotujemo tej zamisli, zato bomo poskušali storiti vse, da ostane tako, kot je bilo do sedaj. Že tako imamo domača prvenstva, evropska tekmovanja, svetovno prvenstvo … Vsaj v letih, ko slednjega ni na sporedu, si lahko nogometaši odpočijejo za en mesec.

Morda lahko idejo zatrete v kali kar sami. Leta 2015 ste že kandidirali za predsednika Mednarodne nogometne zveze. Razmišljate o vnovični kandidaturi?

Takrat se mi je zdel pravi trenutek za vložitev kandidature zaradi mafije, ki je vodila zvezo. Kako bo v prihodnosti? Ne vem. O tem še ne razmišljam, saj odločitve v življenju sprejemam na podlagi priložnosti, ki se mi ponudijo. Bomo videli.