Zanimiva lestvica, ob kateri Poljake in Švicarje boli glava

Nogomet 27. Apr 202115:41 > 15:45
Poljaki so v kvalifikacijah igrali skupaj s Slovenijo v skupini G in zasedli prvo mesto. Slovenci so bili šele četrti. FOTO: Guliverimages.

Poljaki, ki bodo na letošnjem evropskem prvenstvu nastopali v skupini E, so izračunali, koliko bodo morali v skupinskem delu tekmovanja prepotovati njihovi nogometaši. Selili se bodo Sankt Peterburga v Sevillo in nazaj v Sankt Peterburg. Prepotovali bodo skoraj devet tisoč kilometrov, kar je največ izmed 24 udeleženk letošnjega evropskega prvenstva, ki bo potekalo v 12 evropskih mestih.

Poljska nogometna televizijska oddaja Misja Futbol se je lotila zanimive analize in ugotovila, koliko bodo morale v skupinskem delu letošnjega evropskega prvenstva prepotovati reprezentance, ki bodo na njem nastopile.

Poljaki, ki so v kvalifikacijah nastopali skupaj s Slovenijo, bodo v skupini E, v kateri so še Slovaki, Španci in Švedi, prepotovati kar 8948 kilometrov.

Precej potovanj čaka tudi Švicarje, ki jih v skupini A najprej čaka tekma proti Walesu v Bakuju, potem pot v Rim in tekma proti Italiji, za konec skupinskega dela pa še obračun s Turčijo v Bakuju. Prepotovali bodo 8818 kilometrov.

Na tretjem mestu so skupaj Švedi in Slovaki, ki jih čaka pol krajša pot. Skupaj bodo na poti 4474 kilometrov. Švede najprej čaka tekma v Sevilli in potem še dve tekmi v Sankt Peterburgu. Slovaki bodo dvakrat igrali v Sankt Peterburgu, potem pa jih čaka tekma v Andaluziji.

Avstrijci, ki bodo v skupini C nastopali skupaj z Nizozemsko, Ukrajino in Severno Makedonijo, so na petem mestu. Začeli bodo v Bukarešti, se preselili v Amsterdam in se vrnili v Bukarešto. Čaka jih 4452 kilometrov poti.

Štiri reprezentance se sploh ne bodo selile. Nemčija bo v skupini F vse tri tekme odigrala v Münchnu, Španija bo v skupini E trikrat nastopila v Sevilli, Anglija bo vse tri tekme v skupini D odigrala v Londonu, Nizozemsko pa v skupini C čakajo tri tekme v Amsterdamu.

Koliko kilometrov poti čaka reprezentance v skupinskem delu EP?

 • 8948 kilometrov – Poljska (skupina E, Sankt Peterburg-Sevilla-Sankt Peterburg)
 • 8181Švica (skupina A, Baku-Rim-Baku)
 • 4474Švedska (skupina E, Sevilla-Sankt Peterburg-Sankt Peterburg) in Slovaška (skupina E, Sankt Peterburg-Sankt Peterburg-Sevilla)
 • 4452Avstrija (skupina C, Bukarešta-Amsterdam-Bukarešta)
 • 4409Turčija (skupina A, Rim-Baku-Baku) in Wales (skupina A, Baku-Baku-Rim)
 • 2842Belgija (skupina B, Sankt Peterburg-Köbenhavn-Sankt Peterburg)
 • 2226Ukrajina (skupina C, Amsterdam-Bukarešta-Amsterdam) in Severna Makedonija (skupina C, Bukarešta-Bukarešta-Amsterdam)
 • 1421Rusija (skupina B, Sankt Peterburg-Sankt Peterburg-Köbenhavn) in Finska (skupina B, Köbenhavn-Sankt Peterburg-Sankt Peterburg)
 • 1304Portugalska (skupina F, Budimpešta-München-Budimpešta)
 • 1292Škotska (skupina D, Glasgow-London-Glasgow)
 • 652Madžarska (skupina F, Budimpešta-Budimpešta-München) in Francija (skupina F, München-Budimpešta-Budimpešta)
 • 646Češka (skupina D, Glasgow-Glasgow-London) in Hrvaška (skupina D, London-Glasgow-Glasgow)
 • 0Nemčija (skupina F, München-München-München), Španija (skupina E, Sevilla-Sevilla-Sevilla), Anglija (skupina D, London-London-London) in Nizozemska (skupina C, Amsterdam-Amsterdam-Amsterdam)