Zbor prvoligašev in debata o interpretaciji sodniških pravil

Nogomet 17. Jun 202216:52 > 17:23
Foto: Jure banfi

Nogometna zveza Slovenije je danes na Brdu pri Kranju organizirala strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem. Namen predavanja je bila seznanitev s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.

Predavanje je izvedel Vlado Šajn, častni predsednik ZNSS in član sodniškega komiteja Evropske nogometne zveze Uefa, ki na UEFA skrbi za izobraževanje elitnih evropskih sodnikov. Uvodni del je bil namenjen analizi uporabe sistema VAR. Na 122 tekmah v sistemu VAR je bilo opravljenih 35 VAR intervencij in 454 VAR ogledov, ki so po podatkih NZS v povprečju podaljšali posamezno tekmo za 118 sekund.

V drugem delu so si predstavniki klubov ogledali posnetke, ob katerih je Šajn interpretiral pravila nogometne igre na podlagi sojenja na mednarodnem nivoju. Poudarek je bil na interpretaciji intenzivnosti prekrškov in pojasnjevanju, kaj je malomarna igra (brez kartona), brezobzirna igra (rumeni karton) in kaj nasilna igra (rdeči karton).

Foto: NZS

To je tema, ki se pogosto pojavi tudi skozi debate v sodniškem pogledu naše nogometne oddaje Pod prečko, kar velja tudi za igro z roko. Tudi ta element so prisotni na predavanju analizirali s pomočjo video posnetkov tekmovanj najvišjega mednarodnega nivoja.

Izmed trenerjev in kapetanov so se predavanja udeležili Ažbe Jug (Maribor), Zoran Zeljković (Koper), Zeni Husmani (Domžale), Matjaž Rozman (Celje), Martin Kramarić (Bravo), Miran Srebrnić in Etien Velikonja (Gorica). Muro oziroma Radomlje sta predstavljala pomočnika glavnega trenerja Milan Andjelković in Amir Botonjić.