Zgodba Uefe in Superlige še ni končana

Nogomet 13. Maj 202118:34 > 18:37
Uefa in Superliga, vsaka na svoji strani.

Špansko sodišče je danes sodišče EU v Luksemburgu zaprosilo, da presodi, ali je Evropska nogometna zveza (Uefa), na čelu katere sedi Slovenec Aleksander Čeferin, zlorabila prevladujoči položaj pri zaustavitvi Superlige.

Tekmovanje, ki so ga želeli ustanoviti najbogatejši evropski nogometni klubi, a je hitro in neslavno propadlo, še naprej buri duhove. Klubi, ki še niso zapustili Superlige, to so Real Madrid, Barcelona in torinski Juventus, pa očitno še naprej vztrajajo pri svojem.

Dva velikana španskega nogometa in najbolj trofejen italijanski nogometni klub so prepričani, da Uefa krši 101. in 102. člen pogodbe o EU, ki prepoveduje monopolno delovanje, zato zahtevajo, da sodišče EU preuči njeno delovanje v dneh po pompozni najavi Superlige, ki je v svetu dvignila veliko prahu.

Spomnimo, 12 najbogatejših klubov je pred tremi tedni najavilo tekmovanje, v katerem bi imeli njeni ustanovitelji in še trojica, ki bi se jim priključila naknadno, vsako sezono avtomatično zagotovljeno mesto. Tekmovanje, ki bi klubom prineslo mastne zaslužke, bi sestavljalo 20 ekip. Peterica bi se vanj lahko kvalificirala na letni ravni.

Ob Barceloni, Realu in Juventusu so bili ustanovitelji še šest angleških klubov (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City in United, Tottenham), še dva italijanska (Inter in Milan) in še tretji španski predstavnik (Atletico Madrid).