Zlatko Dalić: Pred nami je najtežja tekma kvalifikacij

Nogomet 6. Sep 202121:46
Zlatko Dalić na Poljudu pričakuje zmago. FOTO: Guliverimages.

Selektor Hrvaške Zlatko Dalić je pred jutrišnjo tekmo s Slovenijo pričakovano napovedal boj za tri točke, a pravi, da njegovi ekipi ne bo lahko. "Pred nami je najtežja tekma kvalifikacij," je povedal trener, ki je Hrvate leta 2018 popeljal do srebra na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

“Smo favorit. Moramo biti, čeprav je pred nami morda najtežja tekma v teh kvalifikacijah. Čaka nas borben, agresiven nasprotnik, proti kateremu smo v teh kvalifikacijah že izgubili. Če ne bomo pokazali energije, kot smo jo v Moskvi in Bratislavi, nam bo zelo težko,” je večer pred tekmo s Slovenijo povedal Zlatko Dalić, ki je s Hrvaško septembra z 0:0 remiziral proti Rusiji v Moskvi in v soboto z 1:0 premagal Slovaško v Bratislavi.

Zdaj se bo skušal Sloveniji oddolžiti za marčevski poraz v Stožicah. Edini, ki ga je Hrvaška, z desetimi točkami je po petih tekmah skupaj z Rusijo na vrhu skupine H, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 doživela.

Od vloge favorita na tekmi proti Sloveniji ne beži, a se ne slepi s tem, da bo lahko. Verjame, da bo Hrvatom do cilja, to pa so vse tri točke, pomagal tudi Poljud. Na splitskem stadionu naj bi se zbralo prek 20 tisoč ljudi.

“Ne dvomim v to, da ne bi imeli energije. Nosilo nas bo tudi občinstvo. Verjamem, da bomo zmagali. Da bomo v tekmo šli, tako kot je treba. Pomembno je samo, da pridemo do treh točk,” je še napovedal selektor Hrvaške, v zasedbi katere je zdaj, ko je odpadel še kapetan in prvi zvezdnik Luka Modrić, le še sedem nogometašev, ki so pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Rusiji prišli do srebra.

FOTO: Guliverimages.

O čem vse je Zlatko Dalić še govoril?

O tem, na koga od nogometašev, ki so zraven, ne bo mogel računati:
“Zagotovo ne bo Dominika Livakovića. Vprašljiv je tudi Joško Gvardiol. Nisem trener, ki bi silil. Tudi Luka Modrić in Ante Budumir sta izven ekipe, ker nista dovolj dobro pripravljena. Želim predvsem zdrave in pripravljene nogometaše, kar je vidno tudi na spisku nogometašev, ki so tokrat zraven. Igrali bodo tisti, ki so lahko igrali proti Slovaški.”

O zahtevnem septembru, ki prinaša tri tekme v šestih dneh:
“Zelo zahtevno je. Trenirati se ne da, gre samo za regeneracijo. Niti en trening ni bil tak, kot bi si želel, da bi bil. Hočeš, nočeš, ampak tako je. Ne bomo veliko menjali. Naš cilj je, da čim hitreje dosežemo gol. Na zadnjih štirih tekmah ga nismo prejeli, a moramo biti še bolj kompaktni. Še bolj čvrsti. Igrali bodo tisti, ki bodo najboljši in najbolj pripravljeni za tekmo s Slovenijo.”

O tem, ali pričakuje, da bo Slovenija igrala na točko ali tri:
“Igrala bo toliko, kot ji bomo mi dopustili. Kot se bomo postavili. Proti Rusiji in Slovaški smo nasprotnike visoko pritisnili. Nismo jim pustili igrati. Bili smo boljši. Svojo igro bomo skušali igrati tudi tokrat. V vlogi domačina se bomo postavili kot favorit.”

O začetni enajsterici:
“Lahko razkrijem, da bo tekmo začel Marko Livaja. Vem, da vas to zanima. Še nekaj bo sprememb, ampak najpomembnejše je, da bo vsak, ki bo igral, dal od sebe svoj maksimum.”

O tem, da bo za rezultat pomembnih 15 in ne samo 11 igralcev:
“Na voljo imam pet menjav, kar je v tako zgoščenem ritmu zelo dobrodošlo. V treh tekmah se marsikaj zgodi. Sploh nam, ki smo ogromno potovali, kar seveda ni dobro, ampak ne smem se pritoževati. Je, kot je. Poskušali se bomo pripraviti na to, da se bomo ‘stepli’. Glede tega sem bil v Moskvi in Bratislavi zelo zadovoljen.”

Ivan Perišić: Komaj čakam, da se začne

“Vzdušje v reprezentanci je odlično. Sploh zdaj, ko smo na Slovaškem zadeli v zadnji minuti in prišli do zmage. Na obeh septembrskih tekmah tudi nismo prejeli gola. Z dveh najtežjih gostovanj smo prinesli štiri točke, kar je dobro. Lahko smo zadovoljni. Toda, če proti Sloveniji tega ne bomo potrdili, bomo vse, kar smo dobrega naredili, vrgli v koš,’’ je povedal Ivan Perišić, ki je na novinarski konferenci nastopil v imenu reprezentantov.

Ivan Perišić. FOTO: Guliverimages.

Na jutrišnji tekmi bo kapetan. To ni naključje. Prihaja namreč iz teh krajev. Iz Omiša, kot zelo mlad pa je igral za Hajduk. “Tekme na Poljudu so zame vedno nekaj posebnega. Sploh, ko igram v dresu reprezentance. To, da bom kapetan, mi veliko pomeni. Spremljali me bodo moji prijatelji, moja družina. Komaj čakam, da se začne. Vsi nogometaši smo maksimalno motivirani,” je še povedal 32-letni krilni napadalec milanskega Interja in razkril načrte, kako proti Sloveniji do zmage.

“Moramo biti potrpežljivi, ampak od prve minute kreniti po gol. Če bomo, tako kot proti Madžarski, hitro zadeli, nam bo veliko lažje. Občinstvo nas bo nosilo. Vemo, kakšno je vzdušje na Poljudu,” je povedal hrvaški nogometni zvezdnik, pred katerim je 107. nastop v izbrani vrsti, za katero je dosegel 30 golov. Dva tudi na letošnjem evropskem prvenstvu.

O besedah Matjaža Keka, da Hrvaška v napadu ni oslabljena:
“Upam, da bomo imeli v napadu dovolj idej. Dejstvo je, da smo bili na Slovaškem in v Rusiji v napadu jalovi, ampak to niso tekme za umiranje v lepoti. Pomembne so točke. Tudi proti Sloveniji moramo igrati na rezultat. Slovenija ni samo Jan Oblak, marsikaj lahko pokaže tudi v napadu. Vrača se Josip Iličić, ki ni igral proti Malti, in bo spočit. On je največja nevarnost. Na nazadnje smo tudi na prvi tekmi proti Sloveniji ostali praznih rok, potem ko smo izgubili žogo, on pa je ustvaril višek in Slovenci so prišli do gola.”

O tem, koliko je analiziral Slovenijo, in kaj pravi o njeni novi moči v napadu, Benjaminu Šešku:
“Slovenijo smo analizirali. Vemo, da je njen selektor do zdaj v začetno enajsterico uvrstil 17 različnih igralcev, kar je logično. Zdaj se je v napadu pojavil Benjamin Šeško, ki ima moč, željo, tudi znanje. Pri 18 letih zabija gole za Red Bull Salzburg. Vemo, kaj nas čaka. Tukaj je tudi Sandi Lovrić, ki zelo dobro sodeluje z Iličićem v napadu. Na levi strani sta Miha Zajc ali Jan Mlakar. Odvisno od situacije. Kek vrhunsko opravlja svoj posel. Sigurno se bo dobro pripravil, mi pa moramo na igro Slovenije najbolje odgovoriti.”

O tem, da utegne Slovenija igrati podobno kot na prvi tekmi, agresivno:
“Mi smo na tekmah proti Slovaški in Rusiji močno izboljšali igro, kar se tiče agresivnosti. To je bilo zdaj veliko boljše. Nismo prenehali. To je ključ. V tem segmentu igre moramo znati odgovoriti. V Moskvi in Bratislavi smo pokazali, da znamo. To bom zahteval tudi zdaj.”

O tem, kako se Hrvaška znajde brez Luke Modrića:
“Zadovoljen sem s tem, kako smo igrali brez kapetana. Rekel sem, da svojim fantom ničesar ne zamerim. Morda samo to, da si nismo ustvarili dovolj priložnosti. Rekel sem že, da Luka ne bo mogel biti vedno z nami. Prihajajo mlajši. Njega se ne da nadomestiti. Takšnih nogometašev nimamo. Ga pa lahko nadomestimo kot ekipa. Če bo bog dal, bo oktobra spet z nami. Zdaj je začel trenirati. Nam je proti Sloveniji najpomembnejše, da osvojimo tri točke. Da lahko dobro igramo tudi brez njega, smo pa že pokazali. Čeprav je res, da nam zelo, zelo manjka.”

O vzdušju, ki ga pričakuje na splitskem Poljudu:
“Podpora občinstva bo za nas zelo pomembna. Pričakujemo jo. Verjetno se vsi, ki ste bili zraven, naježite, ko se spomnite vzdušja s tekme proti Madžarskem. Moram pa poudariti, da so Hrvaško, kjerkoli je igrala – v Zagrebu, na Reki, v Osijeku …, spodbujali. Vedno je čutila podporo, kar je le dokaz, da Hrvati ljubijo svojo nogometno reprezentanco, čeprav marsikdo to negira. Tudi, ko izgubljamo, narod stoji za nami, za našo domovino. Pričakujem, da bomo podporo imeli tudi tokrat, mi pa se bomo navijačem skušali oddolžiti s tremi točkami.”

Komentari

Vaš komentar