Zlomljeni Cristiano Ronaldo odhaja na pokopališče zgodovine

Nogomet 31. Dec 20228:19 3 komentarji
Cristiano Ronaldo
Foto: Guliverimage

Leto 2022 je črno leto za Cristiana Ronalda. Petnajst let s(m)o v nogometni javnosti s takšnimi in drugačnimi argumenti spletali debate o tem, kdo je boljši - on ali Lionel Messi. V leto 2023 Argentinec vstopa kot svetovni prvak, Portugalec pa kot užaljeni nogometni eksot, ki je v zadnje pol leta povsem razvrednotil svoje veliko nogometno ime.

Cristiano Ronaldo je eden največjih, ki so kadarkoli igrali nogomet. To je neizpodbitno dejstvo. Številke oziroma rekordi govorijo same zase, tudi lovorike, ki jih je s svojimi klubi pospravil v vitrine, ga postavljajo med velikane nogometa. Trikrat zapored je z madridskim Realom osvojil Ligo prvakov, katere rekorder je tako po številu zadetkov kot asistenc. Ampak saj te njegove presežke že dobro poznate.

Portugalec je absolutno nogometaš, ki je v svoji karieri prestavljal marsikatere mejnike. In naslednje vrstice niso namenjene udrihanju čez njegovo gigantsko športno ime in dosežke, s katerimi se lahko v resnici pohvalijo le redki, zelo redki nogometaši. Pripovedujejo pa zgodbo tega, kako klavrno se bo končala zgodba velikana, ki je bil dolgo resen kandidat celo za naziv največji vseh časov.

Kralj lige prvakov. FOTO: Guliverimages.

Od sedenja na klopi do “jokanja” Piersu Morganu

Ko se je koledar obrnil na številko 2022, Cristiano Ronaldo ni niti slutil, kaj ga čaka v naslednjih dvanajstih mesecih. V prvi polovici leta se mu z Manchester Unitedom ni uspelo uvrstiti v Ligo prvakov za sezono 2022/2023. Šele kasneje se je izkazalo, kako zelo ključno za njegovo kariero bi bilo, če bi se.

Od te točke je šlo namreč s Portugalcem samo še navzdol. In to rapidno. Poleti je njegov agent Jorge Mendes mrzlično iskal nov klub za svojega najbolj znamenitega klienta, s katerim si je tudi super agent ustvaril ime v nogometnem svetu. Ni ga našel. Vsaj ne takšnega, ki bi Ronaldo omogočil to, kar si je v jeseni kariere najbolj želel – igranje v Ligi prvakov.

Rdeči vragi so medtem krenili v novo poglavje svoje zgodovine, v katerem trenerju Eriku Ten Haagu ni prav veliko mar za stare zasluge nogometašev. S Portugalcem sta hitro porušila vse mostove, ki bi vodili do Ronaldove ponovne resne vključitve v moštvo.

Užaljeni zvezdnik pa se je nato o vsem skupaj javno potožil kralju angleških medijskih “klovnov” Piersu Morganu in se v odmevnem intervjuju pritoževal nad vsem vse, kar je bilo po njegovem mnenju krivo za prosti pad njegove kariere. Krivi so bili vsi drugi, samo Cristiano Ronaldo ne. Manchester United je imel te telenovele dovolj, 37-letnik pa je ostal brez kluba.

Tudi z gostovanjem pri Piersu Morganu si Ronaldo ni naredil nobene usluge. Foto: Kieran Cleeves via Guliver

Tudi reprezentanca mu je obrnila hrbet

Svetovno prvenstvo v Katarju je bila naslednja velika polomija portugalskega nogometaša. Če je v domovini pred tem veljal za nacionalnega heroja, so mu po bledih predstavah v skupinskem delu tudi njegovi rojaki obrnili hrbet. Enako je storil tudi selektor Fernando Santos in Ronalda v izločilnih bojih posadil na klop.

To je bil trenutek, ko je nogometni svet obstal. Zgodilo se je nepredstavljivo, Cristiano Ronaldo pa je s svetlobno hitrostjo trčil v zid realnosti – na največjih nogometnih odrih je lahko samo še rezervist. Lionel Messi pa je svetovni prvak.

Foto: Profimedia

Vstop v svet arabskih milijonov je izstop iz resnega nogometnega sveta

Leta ne prizanašajo nikomur. Tudi nogometnemu stroju in vselej temu športu maksimalno predanemu Ronaldu ne. Zimsko iskanje resne evropske nogometne destinacije je hitro padlo v vodo. Sredi sezone podirati celoten sistem, da se bo lahko prilagodil vsem specifičnostim, ki jih v tem trenutku s seboj nosi nekdanji zvezdnik madridskega Reala, bi bil za kateri koli klub z visokimi ambicijami pač strel v lastno koleno.

In tako je Ronaldu ostal pravzaprav le še en izhod. Tisti, ki odpira vrata arabskih milijonov. Za katere je, mimogrede, še v prej omenjenem intervjuju s Piersem Morganom trdil, da ga v tej fazi kariere ne zanimajo. A saj vemo, kako gre tista z zarečenim kruhom.

Odhod v Al Nassr je Ronaldov odhod na pogorišče zgodovine. S katerega povratka bržkone ni. Že njegova predstavitev je pokazala, kam se Portugalec podaja. Uradne fotografije so več kot očitno nastale kar s telefonom pred popolnoma neznano steno. Prisilno. Na hitro. Po sili razmer. In simbolično tako zelo podobno njegovi selitvi v Savdsko Arabijo.

Smeje se, a v sebi joče, bi zapisali naši južni bratje. Foto: Al Nassr

Zelo verjetno ga bodo kmalu prečrtali tudi Portugalci, ki sicer še vedno iščejo novega selektorja. Kdorkoli bo to postal, bo verjetno ugotovil isto, kot je v zadnjih mesecih ves nogometni svet. Kariere Cristiana Ronalda, ki je zaznamovala celotno nogometno ero, je konec. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje