Županović s Koprom na sodišče. “Nočem biti idiot.”

Nogomet 4. Okt 202118:41 > 20:28
Boško Županović na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. FOTO: Uroš Kokol.

Boško Županović, donedavni športni direktor FC Koper, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavil svojo plat zgodbe odmevnega razhoda s trenutno vodilnim slovenskim nogometnim prvoligašem.

“Rad bi se ogradil kakršnihkoli napadov na klub. Moja težava je le v tem, da imam določene težave z zdajšnjo upravo kluba in zanikam odločitve, ki jih je ta sprejela, saj je prekršila sklenjene dogovore. Z vsemi možnimi pravnimi orodji se bom boril za svoj prav. Ne samo zaradi mene, ampak tudi zaradi prihodnosti kluba,” je uvodoma povedal Boško Županović, ki so ga v klubu odslovili pred kratkim, z javnim obračunavanjem pa so v slovenskem nogometu dvignili kar nekaj prahu.

Iz FC Kopra, na čelu katerega sedi Ante Guberac, so med drugim večer pred Županovićevo novinarsko konferenco, malo po remiju proti Celju na Bonifiki z 2:2, po katerem so skočili na vrh Prve lige Telemach, oglasili z izjavo za javnost, v kateri so na račun svojega nekdanjega športnega direktorja zapisali kar nekaj kritik.

“Ta izjava za javnost seveda ni bila naključna,” je povedal hrvaški poslovnež, ki je v klub vstopil z odkupom dolgov Kopra do svojega nekdanjega predsednika Milana Mandarića.

“Sprva sem pred štirimi leti v klub želel priti kot predsednik, a se je na koncu izkazalo, da to ne bo mogoče. Moja ideja o tem je zato takrat propadla, zato sem se odločil za alternativno pot. Postal sem športni direktor. Prišlo je do dogovora, ki smo ga spravili na papir, potem pa dodali še nekaj aneksov,” je svoj prihod v klub iz leta 2017, ta je bil takrat po odvzemu licence v četrti ligi, opisal Županović.

“Razlogov, zakaj bi bil kdo nezadovoljen z mojim delom v klubu, nisem poznal. Dokler včeraj nisem videl izjave FC Koper, mi nikoli nihče ničesar ni očital. Z zgražanjem zanikam, da bi imel kdorkoli od zaposlenih v klubu kakršenkoli razlog za nezadovoljstvo,” je Županović povedal na novinarski konferenci, ki je trajala debelo uro, njen velik del pa je minil ob monologu nastopajočih.

Miran Kos. FOTO: Uroš Kokol.

Odvetnik prepričan, da je ravnanje Guberca nepravilno

Ob Županoviću je bil to še njegov odvetnik Miran Kos. “Ko je Županović pred mesecem dni pristopil do mene in me prosil za pomoč, sem pregledal dokumentacijo, ki je bila na voljo, in ugotovil, da so bile pogodbe sklenjene. Ravnanje Guberca, ki je podpisal odpoved, so v popolnem nasprotju z zapisanim v pogodbah. Podpisani sta bili dve pogodbi. Pri prvi je en, pri drugi pa dva aneksa,” je govoril Kos.

“Bistveno je, da je v obeh pogodbah zapisano, da sta sklenjeni za nedoločen čas, pri čemer se je Županović zavezal, da bo svoje delo opravljal brezplačno do ugotovitve stanja, ali se je Koper sposoben uvrstiti v Evropo. Definiran je rok do dveh let za ponovno uvrstitev v prvo ligo, ki so ga kasneje spremenili na tri leta. Če bi se Koper v tem času uvrstil v Evropo, bi Županoviću pripadala določena plačila. Če ne, se pogodbo razdre in bi to delo opravljal zastonj. Koper se je lani prebil v prvo ligo. Ko je prišlo do odpovedi sodelovanja, je bil Koper na prvem mestu prve lige,” je govoril Kos.

“Županovića so se želeli znebiti brez kakršnekoli odmere. V pogodbi je bila zapisana samostojnost opravljanja športnega direktorja pri iskanju igralcev, trenerjev, podaljševanja pogodb … Klub pa je spomladi začel kršiti določila in pogodbe sklepal brez Županovićevih podpisov, kar predstavlja grobo kršenje pogodb. Znano mi je pravno stališče kolega Uroša Ilića iz odvetniške pisarne ODI Law, da Županoviću ne pripada nič,” je nadaljeval Kos.

FOTO: Uroš Kokol.

Županoviću pripada okoli dva milijona evrov

“Gre za relativno zapletena pravna vprašanja, ni pa zapletena sodna praksa, ki pravi, da v primeru enostranskih razdorov pogodb tistemu, ki je prejel odpoved, pripada plačilo za delo, ki ga je opravil, in za čas, kolikor je pogodba še trajala. Obe pogodbi sta bili sklenjeni, vendar samo za določen čas do izteka treh let po uvrstitvi v prvo slovensko ligo, ko bi nastopil trenutek za ugotovitev, ali pogodba velja ali ne. Če bi se uvrstili v Evropo, bi bila podaljšana. Če ne, bi jo razdrli,” je še povedal Kos.

“Glede na vsebino pogodbe Županoviću pripadajo določeni zneski z naslova pridržanja zahtevka v obdobju prisilne poravnave za povračilo vlaganj, ki jih je imel v klub, in za povračilo mesečnih zneskov za obdobje od leta 2017 do junija 2023, ko se triletna pogodba izteče. Gre za znesek v višini približno dveh milijonov evrov. Želeli smo izkoristiti vse možnosti, preden bi šli na sodišče, ampak smo v klubu naleteli na gluha ušesa. O vsem skupaj bo odločalo sodišče. Mislim, da so argumenti na naši strani. Upam, da bo pravici zadoščeno,” je za konec povedal Kos, Županović pa ga je dopolnil, da bi imel Koper ob podaljšanju pogodbe leta 2023 za nadaljnjih pet let do njega obveznosti v višini 60 tisoč evrov letno. Skupaj torej 300 tisoč evrov.

Županović je imel s seboj tudi kup dokumentov, s katerimi je podkrepil svoje besede. FOTO: Uroš Kokol.

S prstom je pokazal na politiko

“V petih letih sem v Koper vložil veliko denarja. Delal sem zastonj. Želel sem samo, da imam pri delu proste roke. Včeraj me je klical predsednik Guberac in me prosil, naj odpovem današnjo novinarsko konferenco. Govoril mi je, da me je tri leta branil pred njimi. Vse, odkar Boris Popović ni več župan. Nikoli ni povedal pred kom. Vedno je govoril, da gre za politiko. Že spomladi, ko se je v klubu začelo kuhati, sem mu rekel, da od svojih zahtev ne bom odstopil. Da se bom za svojo pravico boril z vsemi pravnimi sredstvi,” je zatrdil Županović in dodal, da je v klub prišel prav na nagovarjanje Guberca. Ob tem omenimo, da je sedaj župan Kopra Aleš Bržan.

Pri FC Koper preoblikovanje po vzoru NK Olimpija?

V nadaljevanju je razkril tudi domnevno preoblikovanje, ki naj bi ga pripravljali v FC Kopru. “Pripravljajo se na to, kar je Franci Matoz naredil že pri Olimpiji. Člansko ekipo in akademijo želijo razdeliti na dva dela. Pogodbe z igralci bodo sklenjene z novoustanovljeno gospodarsko družbo. Ko bomo do konca tedna vložili tožbo, bomo zahtevali, da se Kopru prepove prelaganje pogodb igralcev na kogarkoli tretjega. Če se bo to zgodilo, bomo v istem trenutku vložili tožbe,” je dejal Županović.

FOTO: Uroš Kokol.

“Mi bomo z vsemi pravnimi sredstvi iskali rešitev mojega odnosa s FC Koper. Naredil bom vse, da razčistimo zadeve. Če ne bomo rešili teh vprašanj, se lahko zgodi tudi to, da Koper izgubi licenco za nastopanje. Največ vere polagam na sodišče in arbitražna telesa Nogometne zveze Slovenije, glede na to, da zdajšnje vodstvo Kopra ni pokazalo nobenega interesa za dogovor,” je ob koncu dejal Županović in izrazil pripravljenost, da nesporazume z Gubercem in vodstvom kluba zgladi tudi ob veliko manjši vsoti od zgoraj omenjenih dveh milijonov evrov.

“Ne bom govoril o točnih številkah, a lahko rečem, da sem pripravljen dogovor skleniti tudi ob nekajkrat manjši vsoti. Lahko se dogovorimo tudi za plačilo na obroke. Še več, plačilo lahko zamaknemo tudi za nekaj let. Ne gre se za denar, jaz od tega nisem živel. Kopru sem podaril veliko denarja in časa. Želim si le, da se ne počutim kot idiot,” je za konec dejal Županović in dodal, da so vseprisotnega odvetnika Francija Matoza, ki je v FC Koper v zadnjih letih delal na več straneh, prijavil odvetniški zbornici.