Ante Guberac: Lahko se zgodi, da bo kdo pristal v zaporu

Nogomet 26. Avg 20217:00 > 11:21 1 komentar
Ante Guberac je ogorčen nad potezo Celjanov, ki so Koprčanom speljali velikega upa.

Ante Guberac, predsednik trenutno vodilnega slovenskega prvoligaša Kopra, je za SportKlub spregovoril o sijajnem začetku sezone, visokih ciljih za prihodnost, novem trenerju Zoranu Zeljkoviću, sinu Ivicu Gubercu, potrdil podpis pogodbe z Oliverjem Bogatinovim in se za konec razgovoril tudi o težavah z dozdajšnjim športnim direktorjem Boškom Županovićem, na katere se nanaša naslov intervjuja.

Koper je hit prvega cikla nove sezone najboljše slovenske nogometne lige, Prve lige Telemach, ki se bo konec tega tedna zaključil z reprezentančnim premorom. Nogometaši Kopra, ki so se iz četrte lige lani vrnili med prvoligaše in se v prejšnji sezoni pred izpadom v drugo ligo reševali v dodatnih kvalifikacijah proti novomeški Krki, so s tekmo manj trenutno celo vodilni prvoligaš. Ne samo to, do 12 točk v petih tekmah so prišli, kljub temu da so imeli morda najbolj zahteven razpored v ligi. Igrali so proti prvaku Muri, visokoletečemu Celju, Olimpiji in Mariboru, ki so ga v soboto na Bonifiki premagali s 3:1.

Ante Guberac, alfa in omega koprskega kluba, je seveda zelo zadovoljen, a se je iz prejšnje sezone, ko je bil Koper nekaj časa celo vodilni na lestvici, potem pa je komajda obstal, marsičesa naučil. Pravi, da od mlade ekipe z mladim trenerjem Zoranom Zeljkovićem ne zahteva drugega kot tega, da na vsaki tekmi da vse od sebe.

V tej ekipi je tudi njegov sin Ivica Guberac, ki za Koper igra že več kot desetletje, z njim je bil tudi državni in pokalni prvak, in pri 33 letih razmišlja o koncu kariere. Potem se bo preselil v klubske pisarne in si razdelil delo z Oliverjem Bogatinovim. Prihod nekdanjega športnega direktorja Maribora v klub je Guberac zdaj uradno potrdil.

Z njim smo govorili tudi o dozdajšnjem športnem direktorju Bošku Županoviću, ki je v klub prišel leta 2016, ko je odkupil dolg do nekdanjega predsednika Milana Mandarića, in že leto pozneje, potem ko Koper ni dobil ustrezne licence, s Koprom pristal v četrti ligi. Hrvaški poslovnež v klubu ni več zaželen, a Bonifike ne bo zapustil kar tako.

Odpovedi, ki so jo v Kopru javno naznanili že pred mesecem dni, se je Županović v zadnjih tednih izogibal. Vročili so mu jo šele v soboto. Kar na tekmi z Mariborom. Takrat je tudi začel teči enomesečni odpovedni rok, v času katerega se bodo v Kopru z njim skušali dogovoriti za sporazumen razhod, čeprav se zdi, da ne bo lahko. Strani sta trenutno precej oddaljeni. Če ne bo šlo, bodo vpleteni stvari reševali na sodišču, tam pa utegne na površje izplavati marsikaj.

Primorski poslovnež, ki se je na čelo Kopra vrnil pred dvema letoma, se je v telefonskem pogovoru za SportKlub brez dlake na jeziku razgovoril tudi o tem. Tudi sicer je bil Guberac gostobeseden in povedal marsikaj zanimivega. Kaj vse?

Koprčani so do zdaj premagali Olimpijo, Muro, Maribor in Celje, remizirali pa z Aluminijem.

Čeprav ste odigrali šest tekem, ste s Koprom po šestem krogu nove sezone Prve lige Telemach na prvem mestu lestvice. Za nameček ste točke osvajali proti ekipam, ki naj bi se borile za vrh. Ste presenečeni?
Dobro vemo, da je bilo poleti ogromno sprememb. Na našo srečo so se skoraj vse izkazale za dobre. Po navadi težko zadeneš z vsemi, ampak mi smo. Še bolj pomembno kot to, da smo osvojili veliko točk, je dejstvo, da smo bili na vseh tekmah superiorni in smo zasluženo nabirali točke.

Tudi v Kidričevem, kjer smo remizirali, bi lahko zmagali. Na igrišču je bila razlika v kakovosti očitna, ampak nam je zmanjkalo sreče. Imeli smo nekaj stoodstotnih priložnosti.

Na naslednjih tekmah se nam je to vrnilo in smo zmagovali. Pomembno je, da smo na igrišču videti zelo dobro. Na vseh tekmah smo bili boljši od nasprotnika. Zmage, ki smo jih dosegli, niso bile naključne. Zasluženo smo tam, kjer smo. Brez sreče.

Pred reprezentančnim premorom vas čaka še, vsaj v teoriji, lažji nasprotnik. V soboto boste gostovali pri Taboru v Sežani.
Nič lažji … To ni lažja tekma. Lahko celo rečem, da je najtežja. Ena najtežjih. Dobro vemo, da sta v Sloveniji dve igrišči, ki sta drugačni. Na njih je vedno težko gostovati. Eno je v Spodnji Šiški v Ljubljani, drugo pa v Sežani.

Tamkajšnje igrišče je manjše, ob njem poteka železniška proga. Tam nikoli ni lahko igrati. Če nisi vajen, moraš za uspeh vložiti precej več truda kot morda na nekaterih drugih terenih. Če kdo misli, da je pred nami lahka tekma, se pošteno moti. Ta tekma je za nas najbolj zahtevna v uvodnem obdobju sezone.

Kakšno je po sijajnem začetku nove sezone vzdušje v klubu?
Od prvega dne priprav na novo sezono je odlično. Z rezultati se iz dneva v dan stopnjuje. Trener dobro razporeja minute med igralce. Na vsaki tekmi preseneti. Imamo 20 nogometašev, ki so enakovredni in igrajo po potrebi glede na nasprotnika. To se vidi na igrišču. Tudi igralci, ki vstopajo s klopi, so zelo motivirani. Če igrajo le minuto, skušajo v tej minuti iz sebe iztisniti vse. Dihamo kot eno, kar je za naš klub velika stvar. Česa takega v Kopru ni bilo že vrsto let.

Predvsem sem vesel zadnje tekme proti Mariboru. To je bila za nas tekma resnice. Fantje na tej tekmi niso samo zmagali, ampak so bili zelo superiorni. Sploh v prvem polčasu. Takšnih 45 minut Koper ni odigral že več kot desetletje. Potem je prišlo do padca, kar je razumljivo. Tudi Ivica je ob polčasu odšel z igrišča, saj nismo želeli tvegati. Imel je namreč rumeni karton. Nogometaši, ki so prišli s klopi, so opravili sijajen posel.

V drugem polčasu nismo silili naprej. Tekmo smo mirno pripeljali do konca. Lahko bi zmagali tudi z višjo razliko, imeli smo nekaj protinapadov. Naša zmaga je bila čista kot solza. Veseli me, da so gledalci stadion zapuščali srečni. Verjamem, da se bodo vračali in bo v prihodnosti razlogov za veselje še več.

Predsednik verjame, da bodo nogometaši Kopra napolnili Bonifiko.

Bomo kmalu dočakali tudi nabito polno Bonifiko? Kako ste zadovoljni z odzivom navijačev?
Glede na pogoje PCT, ki so potrebni za vstop na stadion, je bil odziv na tekmi proti Kopru boljši od pričakovanega. V takšnih časih, ob takšnih pogojih na stadion spraviti 2.000 ljudi – mislim pa, da jih je bilo še več – ni majhna stvar.

Če bomo še naprej dosegali rezultate, bo navijačev še več. Seveda, ne na tekmah proti Bravu ali Aluminiju, ampak na derbijih proti Muri, Mariboru in Olimpiji pa verjamem, da jih bo. Če bomo v vrhu, lahko Bonifiko napolnimo do zadnjega kotička, kar so naše sanje že vrsto let.

Dejali ste, da ste z mnogimi poletnimi spremembami zadeli v polno. Zagotovo tudi s trenerjem Zoranom Zeljkovićem. Ste presenečeni, kako dobro mu gre? Kako ste ga v klub sploh pripeljali?
Veste, da se je v zadnjem mesecu prejšnje sezone dogajalo marsikaj. Najprej z nemškimi investitorji, s katerimi smo se dogovarjali kar nekaj časa. Na njihovo željo smo se sestali, prisluhnil sem jim, in na začetku se je zdelo, da je zadeva precej resna. Potem se je izkazalo, da ni bila.

Pozneje so se nam zgodile dodatne kvalifikacije za obstanek, ki jih nismo pričakovali. Iskali smo novega trenerja. Dogovarjali smo se s Safetom Hadžićem in še nekaterimi drugimi trenerji.

Potem je brez službe ostal Dušan Kosić, tudi on je bil v kombinacijah za klop Kopra, po koncu prvenstva pa je – sploh ne vem natanko, kako – prišlo do stikov z Zeljkovićem. Če ni bil celo Josip Iličić tisti, ki ga je Ivici priporočil. Ne vem natanko. Ivica se je potem sestal z njim in me prosil, da ga pokličem v klub.

Mi smo se takrat dogovarjali s Kosićem, potem pa smo po prvem sestanku z Zeljkovićem in njegovi sijajni predstavitvi idej vedeli, da bo novi trener Kopra on. Nobenega dvoma ni bilo več. Vesel sem, da potrjuje našo pravilno odločitev. Uspela nam je odlična poteza.

Res je, da ga zdaj, ko zmaguje, vsi hvalijo, a verjamem, da ga bomo, vsaj mi v klubu, hvalili tudi, ko bodo prišli porazi. Ne samo z rezultati, prepričal me je tudi s svojim delom. Upam, da bo v tem slogu tudi nadaljeval. Z njegovim delom sem zelo zadovoljen. Naša želja je, da v Kopru ne ostane zgolj eno leto, ampak pet let ali celo več.

Ko ste ravno omenili sina Ivico. Na uho nam je prišlo, da počasi zaključuje svojo nogometno pot in se bo v Kopru posvetil drugačni vlogi.
Dobro vemo, da sem jaz tisti, ki v klub vlagam največji delež denarja, on pa je s Koprom osvojil vse. To je njegov klub. Na vsaki tekmi – tudi če igra slabo – da vse od sebe. Je pa res, da leta delajo svoje. Počasi se poslavlja. Razmišljamo o tem, da se z novo sezono priložnost ponudi mlajšim.

Kaj bo potem? Če bom jaz še naprej v klubu, ga vidim kot športnega direktorja. Tudi zdaj s trenerjem sodelujeta odlično. Je njegova podaljšana roka na igrišču. V Ljubljani, kjer smo premagali Olimpijo, je sedel na klopi, ker je bila to trenerjeva taktična odločitev. Ta naveza funkcionira odlično. V prihodnosti bo še bolje.

Ivica Guberac se bliža 250. nastopu v dresu Kopra.

Trenutno ste s Koprom na vrhu lestvice. Tako je bilo že lani, ko ste v prvi sezoni po povratku v prvo ligo napovedali celo boj za naslov, potem pa pristali v dodatnih kvalifikacijah za obstanek. Česa ste se iz tega naučili?
Najdite mi enega človeka, ki se vsaj malo spozna na nogomet in bo rekel, da je kaj takega, kar se je nam zgodilo v prejšnji sezoni, pričakoval. Enega, ki bi si po odličnem jesenskem delu, v katerem smo igrali najboljši nogomet v ligi, po 13 tekmah pa bili celo na vrhu, upal govoriti o takšnem razpletu. Še šest, sedem tekem do konca smo bili v igri za Evropo, potem pa se je vse skupaj obrnilo tako, kot se je. Šest tekem smo morali izgubiti, Celjani pa bi jih morali vseh šest zmagati, da bi se zgodilo, kar se je. Ni ga človeka, ki bi kaj takega lahko napovedal. Ne obstaja.

Letos ničesar ne izključujemo. Če se bomo borili za vrh, super. Če ne, nič narobe. Ni pritiska. V prejšnji sezoni smo imeli izkušeno ekipo. Imel sem vso pravico, da od nje zahtevam naslov, ampak fantje niso izpolnili pričakovanj. Niso naredili tega, za kar so plačani in končalo se je, kot se je. Zgodila se je čistka, ki sem jo tudi napovedal. Zdaj imamo mlado ekipo, prišlo je dosti igralcev iz druge lige. Od trenerja sem zahteval, da stabilizira stanje. Da ne bo stresnih trenutkov.

V tej sezoni od nogometašev ne zahtevamo ničesar razen tega, da ne izpademo ali pa igramo dodatne kvalifikacije, kar je seveda jasno. Vse, kar bo več od tega, bo presežek. Z naslednjo sezono bo drugače. Čaka nas zimska selekcija, nato še poletna, potem pa bo moral Koper nazaj tja, kjer je bil. V borbo za prva tri mesta. V tej sezoni pa drugega od tega, da ob koncu sezone ne bo tako stresno, kot je bilo lani, ne bomo zahtevali. Če bomo slučajno prvi, pa seveda hvala bogu.

Igramo brez pritiska. Gremo iz tekme v tekmo. Nikoli fantom nisem rekel, da morajo zmagati, od njih zahtevam samo eno. Da iz sebe v vsakem trenutku iztisnejo 120 odstotkov. Veseli me, da to tudi počnejo. Borijo se, grizejo, kar je prepoznalo tudi občinstvo in nas nagrajuje. Pričakujem, da bomo na podoben način nadaljevali. Porazi bodo seveda prišli, ampak jaz želim samo borbo, borbo, borbo.

Še teden dni je do konca poletnega prestopnega roka, ki je bil za vas zelo pester. Bo prišlo še do kakšne spremembe? Že nekaj časa je na izhodnih vratih vaš najboljši strelec iz prejšnje sezone Nardin Mulahusejnović.
Njegov odhod je še vedno aktualen. Če bo do njega prišlo, potem bomo pripeljali novega napadalca. Imamo še en teden časa, da vidimo, kaj je najbolje zanj in za nas. Vsak, ki me pozna, ve, da ne bom postavljal ne vem kakšnih pogojev. Ne bom dvigoval odškodnine in mu uničeval kariero.

Če bo prišla ponudba, ki bo zadovoljila njega in nas, bo odšel. Kakšnih astronomskih številk pa ne pričakujte. Ne bomo delali težav. Bomo videli, kako se bo razpletlo. Pred nami je še en teden. Če ne bo odšel, pa imamo v mislih idejo, da bi z njim podaljšali pogodbo in bo še naprej zabijal gole za Koper.

Trenerju Zoranu Zeljkoviću gre na Bonifiki za zdaj sijajno.

Za konec še malo o pestrem dogajanju v pisarnah kluba. Skoraj natanko en mesec je minil od odmevne tiskovne konference, na kateri ste dejali, da boste prekinili pogodbo z dotedanjim športnim direktorjem Boškom Županovićem. Ob tem ste povedali, da ima v pogodbi enomesečni odpovedni rok. Kako je zdaj s tem?
Pogodbo smo prekinili, vsi aneksi v njegovi pogodbi pa so vezani nanjo. Ne moreš uveljavljati aneksov, če je pogodba prekinjena. On je sicer zavlačeval z dvigovanjem pošte in odpovedi, ki smo mu jo poslali. Odpovedni rok začne teči takrat, ko odpoved prejme.

Vročili smo mu jo v soboto na tekmi proti Mariboru. Takrat je začel teči njegov odpovedni rok. Ko bo potekel, se bomo usedli, da vidimo ali se lahko dogovorimo. Če lahko stvari rešimo mimo sodišč. Stvar je odprta. Bomo videli, kako se bo izteklo.

Po naših informacijah Županović za svoj odhod zahteva dva milijona evrov. Je to res?
Najprej je treba poudariti, da je te pogodbe podpisovala prejšnja uprava. Sigurno je številka, ki ste jo omenili, prevelika. Klub je ne more in je tudi ne bo izplačal. Niti ni realna. Vemo, da je v klubu prišlo do prisilne poravnave. Lahko podpišeš marsikaj, ampak tega ne moreš kar tako zahtevati. Ljudje pozabljajo, da je FC Koper društvo. To ni klub v zasebni lasti. To je kot državna last. Jaz nisem odgovoren za pogodbe, ki so se podpisovale. Prišlo je do prisilne poravnave. Županović zahteva denar, ki ga ni več.

Jaz upam, da ne bomo šli na sodišče. Če bo tako, bodo sledile kazenske ovadbe. Lahko se zgodi tudi to, da kdo pristane v zaporu. Jaz si tega ne želim, zato upam, da bomo stvari urejali mimo sodišč. Če ne bo šlo, bomo pa pač morali tja. Jaz teh pogodb nisem podpisoval. Klub tega denarja nikoli ne bo plačal, da se razumemo. Jaz tega plačal ne bom. Ta znesek ni realen. Če pride do tega, da moramo plačati, naj odgovarjajo ljudje, ki so te pogodbe podpisovali. Morali bodo.

Pa Županović zdaj še vedno normalno opravlja svoje delo v klubu?
Ne, od trenutka, ko smo prekinili pogodbo, pride le še na klop. Sestankov z igralci in podobno, kar je počel prej, nima več. Sliši se s trenerjem, s čimer nimam težav. Nima pa več takšne funkcije, kot jo je imel prej. Zgolj na klopi je na tekmah.

Oliver Bogatinov je zdaj tudi uradno pristal v Kopru. FOTO: Saša Pahič Szabo.

Kako pa je zdaj z napovedanim prihodom Oliverja Bogatinova in njegovo vlogo v klubu?
On je že postal direktor kluba. Trenutno opravlja dvojno delo, meni pomaga v vlogi športnega direktorja, ukvarja pa se tudi s poslovnim delom kluba. Že od prejšnjega petka je uradno v klubu. Mislim, da je dobra rešitev za nas. Gre za domačega fanta, ki dobro pozna Koper, okolje in ima rad klub. Počasi sestavljamo križanko okoli kluba. Verjamem, da nam bo v prihodnosti prinesla veliko uspehov.

Kako pa si bosta vlogi razdelila Bogatinov in vaš sin, če se bo res zgodilo to, kar ste napovedali, in bo Ivica postal športni direktor?
Ko sem se pred dvema letoma vrnil v Koper, je bil to amaterski klub, v tretji ligi. Takrat smo začeli graditi piramido. Veliko se je vlagalo v prvo ekipo, veliko pa tudi v mladinsko šolo, ki smo jo zdaj spravili na najvišjo raven. Tudi prva ekipa je visoko.

Zdaj smo počasi začeli graditi tudi piramido okoli preostalega kadra v klubu. Prej smo imeli le enega profesionalca, to je bil sekretar Matej Pirjevec. Zdaj je profesionalno v klubu zaposlen še Bogatinov, potem bo, če junija prihodnje leto res konča, v pisarnah profesionalno še Ivica. Počasi sestavljamo mozaik. Dela nikoli ne zmanjka.

Če pride do tega, ne vidim razloga, zakaj ne bi Oliver in Ivica dobro sodelovala. Dobro se poznata. Dokler nimamo športnega direktorja, to funkcijo opravlja Bogatinov, ki združuje funkciji poslovnega in športnega direktorja. Opravlja dvojno funkcijo.

Sobotna zmaga Kopra nad Mariborom (vrhunci tekme):