Cretu: Vsi Slovenci so lahko ponosni na te fante

Odbojka 11. Sep 202221:58 0 komentarjev
Gheorghe Cretu Gregor Ropret
Gheorghe Cretu Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska vrsta je s porazom na tekmi za tretje mesto proti Braziliji (1:3) zaključila z nastopi na svetovnem prvenstvu v Sloveniji in na Poljskem. Čeprav je bilo razočaranje zaradi tega veliko, pa so si v slovenskem taboru enotni, da je tudi četrto mesto izjemen uspeh.

Slovenski odbojkarji so sklenili nastope na svojem drugem svetovnem prvenstvu, na katerem so močno popravili uvrstitev izpred štirih let, ko so zasedli 12. mesto. Na letošnjem šampionatu, ki si ga bomomed drugimi zapomnili tudi po sijajnem vzdušju v Stožicah, je slovenska vrsta vpisala štiri zmage (Kamerun, Ukrajina in dvakrat Nemčija) ter tri poraze (Francija, Italija, Brazilija), kar jim je na koncu prineslo nehvaležno četrto mesto.

Vrhunci tekme Slovenija – Brazilija:

“Na žalost četrto mesto, ki si ga nihče ne želi,” je po porazu z Brazilijo priznal tudi Gregor Ropret. Podajalec je s soigralci tokrat prikazal nekoliko boljšo igro kot dan pred tem, ko so jih Italijani odpravili s 3:0, a še vedno ne dovolj dobro, da bi resneje ogrozili tekmeca. Ta je blestel na servisu in se tudi na račun individualne kvalitete zasluženo veselil brona.

“Vesel sem, da smo se danes vsaj borili. Brazilija je igrala zelo dobro, še posebej na servisu. V prvem nizu smo imeli lepo igro, držali rezultat, nato pa je sledila njihova vrhunska serija treh zaporednih servisov, na katero ne moreš narediti veliko. Težek poraz, a je treba priznati, da so bili Brazilci precej boljši,” je poudari tudi Ropret.

Gregor Ropret
Foto: FIVB

Kljub vsemu vrhunski rezultat

Če kaj, Slovencem v Katovicah zagotovo ni šel na roko tekmovalni razpored, saj so polfinalno tekmo z Italijo odigrali šele ob 21.15, danes pa so se na igrišče vrnili že ob 18. uri. “Težko se je v tako kratkem času pripraviti na novo tekmo, a tudi z Brazilce je bilo podobno, saj so proti Poljakom igrali pet nizov,” alibijev ni želel iskati 33-letnik.

“Morda so imeli nekaj več časa za regeneracijo, kar pa ni izgovor. Na trenutke se je videlo, da moč in višina nista bila taka kot običajno. Težko je v dveh dneh odigrati tako težki tekmi,” je zatrdil odbojkar in še enkrat ponovil, da so bili Južnoameričani danes preprosto boljša ekipa na igrišču.

“Kljub vsemu vrhunski rezultat. Res smo si želeli medalje, a prvenstvo bi ocenil zelo pozitivno. Še posebej del, ki se je odvil v Stožicah. Bilo je fenomenalno. Neverjetno je, kako nas je podpirala cela Slovenija. V polfinalu in tekmi za tretje mesto smo morda pregoreli v preveliki želji. Nekajkrat smo šli z glavo skozi zid, kar pa tako vrhunski reprezentanci, kot sta Italija in Brazilija, ne dopuščata,” je črto pod celotno tekmovanje še potegnil Ropret, prepričan, da je četrto mesto največ, česar je v tem trenutku sposobna slovenska ekipa.

Najpomembneje, da so fantje uživali v odbojki

Da navkljub porazu svojim igralcem ne more ničesar očitati, pa je izpostavil selektor Slovenije Gheorghe Cretu. Romun se je znašel v sila nezavidljivem položaju, potem ko je funkcijo od Marka Lebedewa prevzel le 14 dni pred začetkom tekmovanja, a upravičil sloves odličnega strokovnjaka.

“To je bil dober boj. Vesel sem, da so se fantje borili in niso obupali. To je karakter Slovencev. A če želiš zmagati, moraš igrati najboljšo odbojko. Hvaležen sem, da so za selektorsko mesto pomislili name, funkcijo sem opravljal z velikim zadovoljstvom. Če bi lahko zavrtel čas nazaj, bi vse skupaj še enkrat ponovil,” je povedal Cretu, mnenja, da bi se boj za tretje mesto lahko razpletel tudi drugače.

Foto: Guliverimage

“Če bi dosegali točke v prvem nizu, ko smo vodili, bi se stvari morda odvile drugače. A na nasprotni strani mreže je stala neverjetna ekipa in vsaka manjša napaka te stane niza, tekme. Proti Italiji smo imeli veliko priložnosti, da bi vodili, a je bilo napak preveč. A navkljub le tem, smo jih uspeli ujeti. Tudi danes smo zaostajali 13:16, vendar smo verjeli, da se lahko vrnemo. Vsi Slovenci so lahko ponosni na te fante in na to, da so pripravljeni za ekipo storiti prav vse,” je dejal 54-letnik.

Na vprašanje, ali bi v obdobju, ki ga je preživel na slovenski klopi, karkoli spremenil, pa je odgovoril: “Ne vem, če bi. Najpomembneje je, da so fantje uživali v odbojki. Igrajo jo zelo dobro. Vsa moja navodila so znali izpolniti, saj za to premorejo dovolj kakovosti.”

Cretu je morda že danes zadnjič vodil slovensko vrsto, saj je imel dogovor z Odbojkarsko zvezo Slovenije sklenjen le do konca turnirja na Poljskem in v Sloveniji. Kot je dejal, se mora sedaj usesti za mizo z vodilnimi in ugotoviti, kako dalje.

No, če gre sklepati po odgovorih tako predsednika zveze Metoda Ropreta kot igralcev, dileme o tem, ali si ga želijo zadržati, ni, zato je sedaj žogica na strani Romuna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!