Javil se je odpuščeni Mark Lebedew

Odbojka 8. Avg 202215:30 > 16:29 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Avstralski odbojkarski strokovnjak Mark Lebedew ni več na klopi slovenske reprezentance. Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) ga je ustoličila februarja, 18 dni pred začetkom svetovnega prvenstva, ki ga bo gostila tudi Slovenija (26. avgust - 11. september) pa ga je zamenjala Romunom Gheorghejem Cretujem.

Po koncu EuroVolleyja 2021, kjer je Slovenija ubranila naslov evropskih podprvakov, je pogodba potekla Italijanu Albertu Giulianiju. Čeprav se je pričakovalo, da bo OZS naredila vse, da se dogovorijo za novo pogodbo, so na presenečenje večine ljubiteljev slovenske odbojke na klop postavili avstralskega strokovnjaka Marka Lebedewa.

Avstralec je Slovence vodil v Ligi narodov, kjer so ob obilici težav – odsotnost nekaterih najboljših, poškodbe, koronavirus, dolga potovanja – na koncu ostali brez zaključnega turnirja, a igralci niso delali panike, saj je bil glavni cilj sezone še pred njimi.

Zdelo se je, da je vse v najlepšem reku, nato pa …

Tudi na četrtkovem druženju z novinarji se je zdelo, da vse poteka tako, kot mora. Reprezentanti so hvalili treninge, napredek in dobro vzdušje v ekipi, v ponedeljek zjutraj pa je OZS šokirala in odslovila Lebedewa. Zamenjala ga je z romunskim strokovnjakom Gheorghejem Cretujem.

Foto: Aleš Fevžer

Zamenjava je presenetila tudi samega Lebedewa, ki je bil o tem tako kot javnost obveščen v ponedeljek zjutraj. “Odločitev zveze je bila presenečenje. V čast mi je bilo biti trener take ekipe in želim ji vse najboljše na prihajajočem svetovnem prvenstvu. To je vse, kar bom v tem trenutku povedal,” nam je javil 55-letni Avstralec, ki tako že po pol leta zapušča slovensko klop.

Lebedew je slovensko reprezentanco vodil na 12 tekmah v Ligi narodov. Ekipo je popeljal do petih zmag, sedemkrat je klonil. Zasedel je 10. mesto in ostal brez zaključnega turnirja osmerice v Bologni.