Karizmatični Italijan zelo jasen: Moja naloga ni biti všečen

Odbojka 8. Mar 202213:27 > 13:28 1 komentar
Marco Bonitta je prepričan, da imajo slovenska dekleta velik potencial. Foto: SK

Slovenska odbojkarska zveza (OZS) je s podpisom pogodbe s slovitim italijanskim strokovnjakom Marcom Bonitto dala jasno vedeti, da je konec šale tudi pri dekletih in da bodo naredili vse, da se rezultatsko letvico tudi v ženski konkurenci z načrtnim delom premakne krepko navzgor.

Kdo je Marco Bonitta:

Mnogi so bili po januarski oznanitvi novega selektorja navdušeni, a ob tem so se tudi spraševali, kako bo 58-letni Italijan, ki je navajen, da ima na voljo vse, kar v moderni odbojki potrebuje vsak strokovnjak, deloval v slovenskem okolju. Hitro so na vse skupaj odgovorili tudi pri zvezi, ki je na novinarski konferenci poudarila, da bodo imela tudi dekleta povsem enake pogoje kot moška reprezentanca, zato izgovorov praktično ne bo moglo biti.

Karizmatični Bonitta, ki je med drugim v svoji bogati karieri z Italijankami leta 2002 osvojil tudi naslov svetovnega prvaka, je dal slovenskim dekletom na prvem sestanku dal jasno vedeti, kaj bo zahteval, v intervjuju pa je poudaril, da je prepričan, da lahko z dobrim in načrtnim delom po moški zasedbi v Evropi nase opozorijo tudi dekleta.

Po odhodu iz poljske ekipe Olsztyn se je veliko govorilo, da boste trenersko pot nadaljevali v Italiji, nato pa kot strela z jasnega pristanete na klopi slovenske ženske reprezentance. Kje ste našli Slovenijo?
Prvič sem se predsednikom Metodom Ropretom slišal še pred novim letom, tudi odločitev je padla še preden smo se razšli z ekipo na Poljskem. Predsednik mi je predstavil res dobro zgodbo, zato sem si želel biti del tega projekta. Po enem mesecu preučevanja igralk, sem dobil res veliko motivacijo. Imel sem še nekaj ostalih ponudb, a odločil sem za delo pri slovenski izbrani vrsti.

Marco Bonitta je dvakrat sedel na klopi italijanske izbrane vrste, med leti 2007 in 2008 pa je vodil tudi Poljakinje. Foto: Guliverimage

Ste morda preden ste se odločili podpisati pogodbo z OZS govorili z vašim predhodnikom na slovenski klopi Alessandrom Chiappinijem?

Ne. Čeprav sva prijatelja, nisva govoril o tem. Sem pristaš tega, da si sam ustavim mnenje o nečem.

Vas čaka najtežji trenerski izzivom do zdaj?
Zakaj? Rad delam z mladimi igralkami. Uživam v tem, da pod mojim vodstvom napredujejo iz dneva v dan, iz sezono v sezono. Prepričan sem, da bodo Slovenke čez dve ali tri leta resna ekipa v Evropi. Ljubše mi je delo z mladi, a ni pomembno. Težko je reči, ali je lažje delati z mlajšimi ali starejšimi, le drugače je.  V preteklosti sem že delal z kombiniranimi sestavami in ni bilo težav.

Če se še malce vrneva v preteklost. Sedeli sta na klopi moške ekipe pri Olsztynu, bili ste na četrtem mestu na lestvici, a zdelo se je, da se niste razšli ravno na prijateljski način. Vsaj tako se je dalo prebrati v poljskih medijih. Kaj se je zgodilo?

Kaj pa so pisali? Ne vem, kaj mislite, imeli smo veliko težav, zato smo se odločili, da se naša zgodba konča. Okoli novega leta v ekipi ni bilo več tako kot na začetku sezone, zato smo se odločili iti vsak svojo pot.

Na Poljskem ni šlo tako, kot si je želel. Foto: Guliverimages

Leta 2007/2008 ste bili tudi selektor ženske poljske reprezentance. Ni šlo vse po načrtih, tudi v tisti zgodbi vas poljski mediji niso varčevali. Lahko rečemo, da vam Poljska ni bila usojena?
Ne vem, kar se mene tiče, ni bilo težav. Ne gojim nobenih zamer, menim, da je bilo vse korektno. Kaj pa drugi menijo o meni, ni pomembno. Tako pač je, že od nekdaj je tako. Moja naloga ni biti simpatičen in všečen do medijev in novinarjev. To ni moja težava, ampak vaša.

Ste eden redkih odbojkarskih trenerjev, ki uspešno kolobarite med treniranjem moške in ženske ekipe, kar je izredno težko. Mnogi menijo, da se to ne da, vi dokazujete nasprotno.
Leta 1996 sem začel pri moških, nato pa sem dobil mamljivo ponudbo in se prestavil v žensko ekipo in tam ostal 14 let. Pred prihodom v Sloveniji sem spet treniral moške. Moja ideja je, da poletim delam z dekleti, pozimi pa z moškimi.

Ali se vam ni težko prilagajati vse skupaj, gre za različna svetova, če malce pretiravamo za skoraj različna športa?
Se strinjam, je povsem drugače, a zame je nekaj povsem normalnega. Ni mi težko.

Jani Kovačič je pod vodstvom Bonitte najbolj napredoval. (Foto: Fivb)

Ko smo že pri moških, pred kratkim sem govoril tudi s slovenskim reprezentantom Janijem Kovačičem, ki ste ga trenirali pri Ravenni. O vas je imel za povedati le pozitivne stvari …
Jani je eden najljubših in najboljših igralcem, ki sem ga kadarkoli treniral. Sodelovala sva dve leti (2019-2021) in dosegali dobre rezultate. Prvo leto, ko je prvenstvo ustavil covid, smo bili, če se ne motim celo šesti, naslednje leto smo imeli mlado ekipo, a delo v ekipi je res potekalo v odličnem vzdušju. Tudi jaz sem bil navdušen nad njim, Jani je bil eden najboljših igralcev v moji karieri.

Na prvi sestanek z reprezentanco ste povabili kar 27 igralk, če štejemo še tri “tujke”, na katere računate 30.

Zdaj je na seznamu res veliko igralk, a kot sem rekel, po polfinalu državnega prvenstva bo na njem ostalo 15, 16 igralk.

Slovenke so na nazadnje ostale brez nastopa na EP. Foto: CEV

Zmagovalna miselnost in prednost slovenski zastavi

Bonitta je na sestanku v Ljubljani dekletom predstavil njegov način dela in miselnost. Zahteva dve ključni točki, to je popolna predanost slovenski zastavi in zmagovalna miselnost. “To ne pomeni, da bomo zmagali na vseh tekmah, od igralk želim, da v vsako tekmo vstopijo z mislijo, da lahko premagajo vsakogar, da verjamejo vase in delo ter na vsaki tekmi, dajo vse od sebe,” poudarja italijanski strokovnjak.

Kdo vam je pomagal pri izboru?
Moja pomočnika Francesco Guarnieri in Samo Miklavc. Pogledal sem si mnogo tekem, na voljo imam tudi statistiko.

Dejali ste, da ima Slovenija dobro kombinacijo med mladimi in izkušenimi igralkami. Nam lahko zaupate imena izkušenih?
Kot sem že govoril, podajalski par je znan. Odločili smo se za Evo Mori in Evo Pogačar, govoril sem tudi z ostalimi izkušenejšimi igralkami. Vse, ki so tukaj, imajo veliko motivacijo delati in igrati za reprezentanco, ostale so se odločile, da ne bodo del tega projekta.

Bonitti bo na slovenski klopi pomagal Samo Miklavc. Foto: SK

Kaj se je zgodilo z Lano Ščuka, ki je bila v preteklosti pomemben del slovenske reprezentance?

Ne vem, poklical sem jo v Turčijo. Dejala mi je, da trenutno odbojka ni v njenem prvem planu. Niti v drugem. Spoštujem njeno odločitev, kaj več se ne da narediti. Če igralka nima motivacije, je po mojem mnenju nima smisla siliti.

Znani ste po tem, da imate radi red, veliko zahtevate od igralk, kako mislite, da se bodo na ta nov način dela odzvale vse te mlade igralke?
Ne vem, nisem prepričan. Lahko pa povem, da imajo lepo priložnost, da odkrijejo, kako priti na višji nivo. Bomo videli.

Ostale bodo le tiste, ki so pripravljene delati in se za zastavo marsičemu odreči. Foto: CEV

Še zadnje vprašanje, ker vidim, da vas čakajo še ostali. Bodo kdaj dekleta ujela dosežke moških kolegov slovenski reprezentanci?
Ni treba biti nikakršen vedež, da spoznaš, da bo to zelo težko. Fantje res pišejo izjemno zgodbo, a po mojem mnenju lahko ta ženska ekipa že na prihajajočem evropskem prvenstvu. Cilji morajo biti visoki. Moramo delati in trenirati z mislijo o najvišjih rezultatih. Kot sem rekel, prepričan sem, da lahko Slovenke tekmujejo s prvo polovico evropskih reprezentanc. A morali se bomo zakopati v delo in trdo garati.

Cilji za reprezentančno sezono 2022: Poleg napada za mesta na evropskem prvenstvu 2023 bo slovenska ženska reprezentanca skušala zmagati srebrno evropsko ligo in se uvrstiti v zlato.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje