Legendarni Matej Černic končal kariero

Odbojka 2. Maj 202217:18 > 18. Maj 2022 21:55 1 komentar
Matej Černic je sklenil svojo športno pot. Foto: Guliverimage

Zamejski Slovenec Matej Černic je pri 43 letih končal svojo dolgo in bogato športno pot. "Biti zadnja postaja na poti legende, kot je Matej, je posebna izkušnja, ki je ne bomo nikoli pozabili," so po zadnji Černičevi tekmi zapisali pri italijanskem B-ligašu Volley Club Grottaglie.

“Vedno bomo hvaležni Mateju kot igralcu, še bolj pa Mateju kot osebi. Legenda je vstopila v naš svet, ki je bil veliko manjši, kot ga je bil navajen pred tem. Sprejel je vlogo kapetana, ki so mu ga dodelili soigralci. Bil je skromen, šalil se je z vsemi, a tudi izboljšal celotno ekipo, zato smo mu za vse izkušnje in znanje, ki jih je delil z nami, neizmerno hvaležni. Kariera velikana je končana, za nas, ki smo ga pred tem spremljali le preko televizije, pa je njegovo nošenje našega dresa, zgodovinski trenutek, na katerega bomo ponosni do konca življenja. Hvala, kapetan, hvala bombarder, hvala Matej,” so s presežniki poklonili zamejskemu Slovencu, rojenemu v italijanski Gorici, pri Volley Club Grottaglie.

Zoran Jerončič: Že kot najstnik je vedel, kaj hoče

Černica zelo dobro pozna tudi slovenski odbojkarski strokovnjak Zoran Jerončič, ki nekdanjega italijanskega reprezentanta spremlja že od vsega začetka.

“Kako se ga spominjam? Zelo težko vprašanje. A že od nekaj je vedel, kaj hoče. Spomnim se, da smo ga, ko je imel 18 let, želeli tudi v slovenski reprezentanci, a že takrat mi je rekel, da bo nekega dne igral za člansko italijansko izbrano vrsto. Vse skupaj je takrat zvenelo milo rečeno čudno, saj je imela Italija strašno ekipo, ki je osvajala lovoriko za lovoriko, nepredstavljivo je bilo, da bi tak suhi fant iz Furlanije lahko igral na takem nivoju, a je. Njegove besede so se uresničile, njegovi dosežki govorijo za sebe, ob tem pa je vedno ostal skromen in dečko na mestu,” pravi Jerončič.

Več kot deset let je bil pomembne člen italijanske izbrane vrste. Foto: Guliverimage

Njegov prvi trener pri SZ Soči v Sovodnjah je bil Kanalec Boris Jelavić, ki je takoj vedel, da je fant nekaj posebnega. “Bil je naravni talent. Njega ni bilo treba učiti sprejema žoge, on je le postavil roki in žoga je šla, kamor je želel. Tudi v napadu je imel toliko različnih rešitev, da ga je bilo težko ustaviti. Ni bil fizično najmočnejši, je bil pa tehnično dovršen do popolnosti,” je v našem telefonskem pogovoru še dodal Jerončič.

Dvakrat evropski prvak, srebrni na olimpijskih igrah

Černic je svojo nepozabno športno pot med člani začel v slovenski ekipi v Italiji OK VAL Gorizia leta 1995, nato pa poleg številnih italijanskih klubov (Modena, Bologna, Perugia, Martina Franca, Vibo Valentia) nase opozoril tudi v Rusiji pri Fakelu in moskovskem Dinamu, nosil je tudi dres grškega Iraklisa, poljskega Rzeszowa ter turškega Fenerbahčeja.

Mojster odbojke Matej Černic:

Med leti 1998 in 2010 je bil nepogrešljiv člen tudi tisti čas izjemno močne italijanske izbran vrste. Z Azzurri se je veselil dveh naslovov evropskih prvakov (2003, 2005), na olimpijskih igrah v Atenah je okoli vratu obesil srebro. Tri medalje je z Italijo osvojil tudi svetovnem pokalu in svetovni ligi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje