Spektakel v Ljubljani, kot ga v Sloveniji še ni bilo

Odbojka 20. Maj 202212:30 > 15:37
Kamil Semeniuk velja za enega najboljših sprejemalcev v Evropi, zato ne čudi, da si ga je za novo sezono že "rezervirala" Perugia. Foto: CEV

V nedeljo bodo Stožice gostile najboljše evropske odbojkarje in odbojkarice, ki se bodo udarili za najpomembnejšo klubsko lovoriko. V ženskem superfinalu lige prvakov se bosta udarili ekipi Conegliana in VakifBanka, nekaj ur pozneje pa bo poljska Zaksa v sklepnem dejanju moškega tekmovanja branila naslov proti Trentinu.

Poljska Zaksa si je v pretekli sezoni prvič v zgodovini kluba pokorila Evropo. Uspeh so mnogi pripisovali odličnemu srbskemu strategu Nikoli Grbiću, a Poljaki imajo kljub njegovem u odhodu še boljšo sezoni kot preteklo leto. Osvojili so poljsko prvenstvo, v žep pospravili tudi poljski pokal, v nedeljo pa bodo v Stožicah lovili drugi zaporedni naslov še v ligi prvakov.

Zaksa Cretu
Zaksa je še boljša, kot je bila v pretekli sezoni. Z njo je imel čast igrati tudi slovenski prvak Merkur Maribor. Foto: CEV

Romunski trener Gheorghe Cretu, ki ga odbojkarski svet pozna kot selektorja estonske izbrane vrste, je Zakso povezal kot celoto in bo v nedeljo zagotovo v vlogi favorita. Ekipa, ki ima v svojih vrstah sprejemalski par Kamil Semeniuk in Aleksander Sliwka, MVP lanskega super finala lige prvakov, drugega niti ne more biti. V poljskem prvenstvu sta bila neustavljiva, enako pa velja tudi za ligo prvakov, saj so se Poljaki, tudi z malce pomoči sankcij CEV proti ruskim klubom, sprehodili do finala, tam jim bo tako kot v pretekli sezoni nasprotni stal Trentino.

Alessandro Michieletto velja za enega najboljših mladih odbojkarjev na svetu. Foto: CEV

Trentino poganja mladi Michieletto

Trentino v Italiji ni krojil samega vrha, saj ga je v polfinalu izločil kasnejša prvakinja Lube Civitanova, v ligi prvakov pa ima priložnost, da se maščuje Poljakom za lanski poraz v Veroni. Glavno orožje trikratnih evropskih prvakov je zagotovo mladi italijanski reprezentant Alessandro Michieletto, čigar moč je v finalu EuroVolleyja 2021 občutila tudi slovenska izbrana vrsta.

Tukaj je tudi odlični srbski blokerski par Srečko Lisinac in Marko Podraščanin, za razliko od lani pa je tukaj tudi zimzeleni bolgarski veteran Matej Kazijski, ki dobro ve, kako je osvojiti ligo prvakov. S Trentinom je med leti 2008 in 2011 trikrat stopil na evropski vrh.

Trentino je ligo prvakov nazadnje osvojil leta 2011. Foto: CEV

Zaksa lovi svoj drugi naslov, Trenitno že četrtega, s katerim bi po naslovih v najmočnejšem klubskem tekmovanju izenačil z Modeno in Trevisom. Pred njim bi ostala le še Zenit in CSKA, ki je blestel še pod okriljem Sovjetske zveze.

Več kot pet tisoč tujih navijačev

V dvorani Stožice bo v nedeljo več kot pet tisoč tujih navijačev, okoli 3.500 jih prihaja iz Italije, približno tisoč s Poljske in petsto iz Turčije. Nekaj vstopnic po ceni od 20 do 50 evrov (za obe tekmi) je še na voljo na spletni strani Eventima in njihovih prodajnih mestih.

Ponovitev finala tudi v ženski konkurenci

Tudi v ženski konkurenci bomo videli identičen finale kot v pretekli sezoni. Za lovoriko se bosta udarila stari znanki, italijanski Conegliano in turški VakifBank. V pretekli sezoni so se lovorike po petih nizih razveselila Italijanke. Kar 41 točk dosegla italijanska zvezdnica Paola Egonu, ki se po koncu sezone preselila ravno k nedeljskim nasprotnicam. Egonujeva se bo zagotovo skušala od italijanske ekipe posloviti še s četrto lovoriko v tej sezoni.

Poala Egonu dosega skoraj osem točk v vsakem nizu. Foto: CEV

Conegliano treh domačih tekmovanjih ni imel prav ekonkurence, še bolj uspešen pa je bil tudi turški velikan. Turškemu prvenstvu, pokalu in superpokalu je dodal še svetovni klubski naslov. V Ankari je konec decembra ugnal ravno Conegliano.

Obračuna bodo prenašali v 86 državah

Finalni tekmi bodo prenašali v kar 86 državah po vsem svetu (lani iz Verone je šla slika v 71 držav), s prizorišča bo poročalo več kot sto novinarjev, za prenos pa bo skrbelo kar 26 kamer.

Dvoboj Egonu vs. Haak?

Pred nami je nova odbojkarska poslastica. Če ima Conegliano v svojih vrstah italijansko superzvezdnico Egonujevo, pri Vakifbanku blesti švedska bombarderka Isabelle Haak, ki je pokazala svojo moč na svetovnem klubskem prvenstvu in se poleg zlate medalje okitila še z nazivom MVP.

VakifBank je v tej sezoni osvojil že štiri lovorike. Foto: CEV

Za kako izenačeni ekipi gre, govori tudi dejstvo, da so se kar štiri tekme od petih končale po petih nizih. Tri tekme so dobile odbojkarice Vakifbanka, dve Conegliana. Na zadnji medsebojni tekmi, v finalu klubskega SP so bila boljše Turkinje.

VakifBank lovi že svoj peti naslov v ligi prvakov, Italijanke pa svojega drugega.

Prihaja tudi šef FIVB

Poleg vodstva Evropske odbojkarske zveze (CEV) na čelu s predsednikom Aleksandrom Boričićem iz Srbije si bo finalni tekmi ogledalo tudi številčno zastopstvo Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), vključno s predsednikom dr. Aryjem Graço iz Brazilije. Predstavniki svetovne odbojkarske organizacije prihajajo v Ljubljano tudi z namenom ogleda prizorišča, ki bo konec avgusta letos gostilo svetovno prvenstvo v odbojki.