Olimpijski prvaki po loteriji pokvarili odbojkarski praznik

Odbojka 28. Avg 202222:55
Delite:
Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na drugi tekmi svetovnega prvenstva klonili proti favorizirani Franciji. Četa Gheorgheja Cretuja je že vodila z 2:1 v nizih, a se olimpijski prvaki niso dali in na koncu po odbojkarski loteriji, skrajšanem petem nizu utišali nabito polne Stožice.

Kako se je tekme lotil slovenski selektor: Klemen Čebulj, Tine Urnaut, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Dejan Vinčić, Tonček Štern, Jani Kovačič

Slovenci se v stožiškem peklu niso najbolje znašli. Delali so začetniške napake, steklo ni v napadu, na drugi strani pa je s svojim šovom začel prvi zvezdnik Earvin Ngapeth. Gostje iz Francije so povedli s kar 11:4, ko je slovenski selektor podajalca Dejana Vinčića zamenjal z Gregorjem Ropretom. Menjava je bila zadetek v polno, Slovenci so bolj pogumno zaigrali v napadu, močneje so pritiskali tudi na servisu, Francozom pa je bilo težje napadati.

Na krilih izjemnih navijačev so se Slovenci začeli bližati in olimpijskem prvake celo ujeli na 15. točki. Žal naleta Slovenci niso nadaljevali, na drugi strani pa sta z asom razparala slovensko obrambo Antoine Brizard in Ngapeth ter Francoze spet popeljala do prednosti, ki je Slovenci kljub izjemni publiki niso mogli več nadoknaditi. Končno izid 25:21 je z “šikanjem” postavil odlični Ngapeth. Zvezdnik Modene je v prvem nizu igral tako rekoč sam, dosegel je kar sedem točk. Pri Slovencih je bil s petimi najboljši Klemen Čebulj, a je imel zgolj 36-odstotni izkoristek.

Statistika:

Francija: Chinenyeze 15, Grebennikov, Patry 16, Toniutti, Tillie 9, Ngapeth 29, Brizard 3, Boyer, Le Goff 7, Henry, Clevenot 4, Louati, Diez, Jouffroy.
Slovenija: T. Štern 16, Pajenk 11, Kozamernik 8, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 16, Čebulj 18, Možič.

Prvi niz:

Tonček odgovoril Ngapethu

Slovenski selektor je v igri zadržal Ropreta, Slovenci pa so v drugi niz odprli veliko bolje. Videli so, da Francozi niso nikakršen ‘bav bav’ in da se da z njimi povsem enakovredno igrati. Povedli so že na samem začetku in prednost dve ali treh točk držali do desete točke, kasneje pa so dodali še eno.

Začetni udarec je res deloval tako kot mora in vrste pa so strnili tudi v bloku. Ko se je Patry zadel v zid Kozamernika so Slovenci spet povedli s 17:13. Tudi po težki žogi, podajati je moral kar Urnaut je slovensko prednost preko trojnega bloka zadržal Čebulj, enako pa velja tudi za T. Šterna (20:16).

Drugi niz:

Prednost pred končnico niza je bila zelo lepa, a sta dva zaporedni točki dosegla Ngapeth in Brizard z asom ter Francoze pripeljala le na dve točki zaostanka. Nalet je prekinil Štern, po bloku Kozamernika Clevenotu in nato še izjemnemu varanju Šterna so Slovenci prišli do prve zaključne žoge – 24:20. Prvo je zapravil Kozamernik, nato je as dosegel še Chinenyeze, a prednost domači je bila prevelika. Za 25:22 je mojstrsko, v slogu Ngapetha, poskrbel vroči Štern, ki je dokazal, da je v izjemni formi. V drugem nizu je dosegel kar šest točk in bil glavni razlog, da je Slovenija izenačila na 1:1.

Foto: FIVB

Kapetan odločil tretji niz

V tretjem nizu je bil izid poravnan do 6:6, ko je Francozu zgrešili servis, v naslednjem napadu pa je Ropret izigral francoski blok in Čebulj je zadel za 8:6. Po bloku Šterna so Slovenci povedli z 11:8, po izjemni borbi in ujeti žogi pa je Čebulj poskrbel za prednost z 12:8. Andrea Giani je zahteval time-out, a ni pomagal, Francozi so spet zgrešil napad (Le Goff) in na semaforju se je izpisalo kar 13:8 v prid Slovenije.

Tretji niz:

Olimpijski prvaki se seveda niso predali, počasi so zmanjševali domačo prednost. Po asu francoskega korektorja Patryja, ki je z izstrelkom skoraj podrl Janija Kovačiča, je izenačil na 20:20, nato pa sta tehtnico v slovensko korist nagnila Korošča Čebulj in Urnaut. Za side-out in slovensko vodstvo je dvakrat poskrbel Čebulj, za 24:22 in zmago s 25:23 pa izkušeni slovenski kapetan, ki je v odločilnih trenutkih ohranil gladno glavo in Slovenijo popeljal do vodstva z 2:1 v nizih.

Slovenci so se že veselili, a jih je zatožilo sokolje oko

V četrtem niz je Gianijeva četa vedela, da je vrag odnesel šalo, da morajo niz dobiti, če želijo še upati na zmago v Stožicah, zato so se na trenutke posluževali tudi provokacij. Slovenci jim niso podlegli, vseeno pa so bili v začetku niza gostje tisti, ki so bili pol koraka pred domačimi. Po vodstvu z 12:11 pa je sledila serija Slovencev. Dosegli so štiri zaporedne točke in pobegnili za tri točke (15:12).

Foto: Aleš Fevžer

Prednost je bila lepa, a Francozi niso zaman olimpijski prvaki. Vse skupaj so pripeljali v napeto končnico. Slovenci so se prvič veselili pri 25:23, a je sokolje oko pokazalo, da se je pri udarcu Ngapetha žoge dotaknil Kozamernik. Semafor je skočil nazaj na 24:24 in v Stožicah se je odvila drama, ki ni bila za tista s slabšim srcem. Po bloku Kozamernik je Slovenija povedla s 30:29, a Francozi se niso predali. odločitev je padla pri 33:32, ko je s pomočjo slovenskega bloka točko dosegel ravno izjemni Ngapeth. Prvi zvezdnik je tudi v tem nizu prispeval kar sedem točk.

4. niz:

Slovenci v petem nizu brez možnosti

Francozi so na krilih psihološke prednosti odločno vstopili tudi v skrajšan peti niz in hitro povedli. S svojo simultanko je nadaljeval Ngapeth, nato pa je as dosegel še Patry je Francija povedla z 8:4, kar je bila v nizu, ki se igra le to 15. točke prevelika prednost. Slovenci so na koncu povsem popustili, zmanjkalo jim je tudi moči, Francija pa je s 15:7 preprečila slovensko veselico.

Peti niz:

Komentari

Vaš komentar