Italijani po letu 1998 znova svetovni prvaki, Slovenci četrti

Odbojka 11. Sep 202223:00 > 23:15
Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je svetovno prvenstvo sklenila na četrtem mestu. V obračunu za tretje mesto so bili boljši Brazilci s 3:1 (18, 18, -22, 18). Naslova svetovnih prvakov se veselijo Italijani, ki so v velikem finalu s 3:1 ugnali domačine Poljake. Po letu 1998 so naši zahodni sosedje znova na svetovnem prestolu. Četrtič v zgodovini.

Za Italijane je to četrti naslov svetovnih prvakov in prvi po letu 1998, Poljaki, ki bi lahko po Italiji in Braziliji postali tretja reprezentanca s tremi zaporednimi naslovi, ostajajo pri treh. Zanimivo je, da sta imela Italija in Poljska pred tem prvenstvom enak izkupiček osvojenih kolajn, tri zlate in srebrno. Italijanski selektor Ferdinando De Giorgi je tri zlate kolajne osvojil že kot igralec.

Mladi Italijani so bili v finalu precej boljši tekmec. Blesteli so kot posamezniki in kot ekipa. Nekaj slabih trenutkov so imeli le ob koncu prvega niza, v katerem so po vodstvu z 21:17 odigrali slabo končnico in niz izgubili. Ko pa so dobili izenačenega drugega, so povsem zagospodarili na igrišču, imeli razpoloženega organizatorja Simoneja Giannellija, ki je delal, kar si je zaželel, med drugim tudi nabiral točke z napadalnimi akcijami.

Brazilci prevelik zalogaj za Slovence

Slovenskim odbojkarjem ni uspel veliki met, da bi si po treh srebrnih kolajnah na evropskih prvenstvih okitili tudi s kolajno na svetovnem prvenstvu. Izbranci Gheorgeja Cretuja so se sicer srčno borili, a v odločilnih trenutkih niso našli orožja za brazilske začetne udarce, ki so bili razlog, da se Južnoameričani veselijo svojega sedmega odličja na svetovnih prvenstvih, prvega bronastega.

Za razlike od tekme z Italijani so tokrat varovanci Cretuja z izjemo tretjega nize dobro začeli, toda le majhen padec zbranosti so izkušeni tekmeci znali izkoristiti, si priboriti prednost in jo držati do konca.

Slovenci so zaostajali z 0:2 v nizih in 8:14 v tretjem, toda niso se hoteli predati in so tekmeca z osvojenim nizom in tudi vodstvom 4:0 v četrtem nizu prestrašili, a kakovost je bila vendarle na strani Brazilcev, ki so zasluženo zmagali.

Foto: FIVB

Italijani utišali Katovice

V finalu je bilo vse nared za poljsko veselico v Katovicah, a so bili odlični Italijani boljši in s 3:1 v nizih in se po letu 1998 spet povzpeli na svetovni vrh. Četrtič v zgodovini, s čimer zdaj zaostajajo le še za Sovjetsko zvezo, ki imajo šest naslovov svetovnega prvaka.

Brazilija – Slovenija 3:1 (18, 18, -22, 18)

Četrti niz:

Na obračunu za tretje mesto se je v vsakem nizu ponovilo, da reprezentanca, ki je bolje začela niz, je na koncu ta niz izgubila. In tako je bilo tudi v odločilnem četrtem nizu. Slovenci so odlično začeli in povedli z izidom 4:0, toda Brazilci so se zbrali in prevzeli pobudo. Na koncu so bili slovenski odbojkarji enostavno brez moči, Brazilija pa je osvojila bronasto odličje.

Tretji niz:

Tokrat so Brazilci odlično začeli s tretjim nizom in zdelo se je, da bodo tretji niz tudi rutinirano dobili, saj so v nekem trenutku vodili že za sedem točk (14:7). Toda sledila je vrnitev Slovenije v igro, slovenski odbojkarji so začeli verjeti in na koncu je bilo to dovolj za osvojen niz.

Drugi niz: 

Podobno kot v prvem so Slovenci dobro začeli drugi niz in ohranjali stik z Brazilci do izida 10:10. Nato se zdi, da sredi niza Brazilija vsakič najde prestavo višje in se odlepi od slovenskih odbojkarjev. Tudi drugi niz na koncu povsem zanesljivo pripada Brazilcem.

Prvi niz:

Slovenci so odlično začeli obračun in povsem nadzorovali srečanje, toda sledil je odličen servis Brazilcev, ki so dosegli kar sedem zaporednih točk in spreobrnili izid v svojo korist. Slovenci so po vodstvu s 15:11 do konca prvega niza dosegli le še tri točke.

Svetovno prvenstvo, boji za kolajne:

Za 3. mesto:

Nedelja, 11. september:
Brazilija – Slovenijo 3:1 (18, 18, -22, 18)

Finale:

Nedelja, 11. september:
Poljska – Italija 1:3 (22, -21, -18, -20)