V boju za bron morajo čustva in nezadovoljstvo dati na stran

Jan Kozamernik, Gregor Ropret
Jan Kozamernik Foto: FIVB

V slovenskem taboru po porazu proti Italiji niso imeli časa za obojokovanje polfinalnega neuspeha. Navkljub izgubljeni tekmi jih danes ob 18. uri čaka še obračun za tretje mesto, ki ga bodo v Katovicah odigrali proti Brazilcem.

Odbojkarji Italije so sinoči z dominanto predstavo dobili polfinalni dvoboj proti Sloveniji s 3:0 in končali pohod Slovenije proti odbojkarskemu Olimpu. Za zlato slovensko generacijo je bil poraz proti zahodnim sosedom komaj drugi na letošnjem svetovnem prvenstvu, potem ko je pred tem bila od nje v skupinskem delu boljša le še Francija.

A v slovenskem taboru časa za objokovanje neuspeha niso imeli. Navkljub izgubljeni tekmi šampionata zanje še ni konec, saj jih danes ob 18. uri čaka še obračun za tretje mesto. Za bronasto odličje se bodo pomerili proti močni Braziliji, ki je le nekaj ur pred tem tesno (2:3) izgubila proti gostiteljici Poljski.

Odbojkarska reprezentanca Brazilije
Foto: FIVB

Brazilskega sloga niso vajeni

Južnoameriško moštvo za slovenski tabor predstavlja precejšnjo uganko, četudi so se z njim v zadnjih štirih letih pomerili trikrat in prav tolikokrat tudi izgubili. Je ekipa, ki že dolgo časa igra skupaj, na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih pa je v finalu obakrat izgubila prav proti Poljski. Na položaju podajalca sicer blesti Bruno, njihova glavna napadalca pa sta Lucarelli in Yoandy Leal, ki je nekoč igral za kubansko vrsto. Med zvezdnike zagotovo sodita tudi bloker Lucas in korektor Wallace, ki ga je izpostavil tudi Jan Kozamernik.

“Zdi se mi, da so v obdobju krpanja lukenj, ki so se jim zgodile čez poletje. Zagotovo jim je v veliko pomoč korektor Wallace, ki se je vrnil iz reprezentančnega pokoja. Z njimi nismo igrali velikokrat, nekaj pripravljalnih tekem in obračunov v ligi narodov. Njihovega sloga nismo vajeni, a verjamem, da smo Evropejci boljši in jih bomo premagali,” je v mešani coni po polfinalu dejal slovenski bloker.

Jan Kozamernik
Foto: Aleš Fevžer

Kot je dejal, si je s soigralci ogledal tudi uvodna dva niza proti Poljakom in ugotovil, da je njihova igra polna vzponov in padcev. “Niso tako konstantni, kot so to na primer Italijani. To moramo izkoristiti. Daleč od tega, da so perfektni. Če nam jih bo uspelo že s servisom oddaljiti od mreže, nam bo veliko lažje, saj je naša blok obramba bolj disciplinirana,” je razlagal odbojkar, ki ga je po tekmi čakala še terapija, zato je oči zatisnil zelo pozno.

Najpomembnejši element bodo oni sami

“Nimamo kaj. To je profesionalni šport. Jutri je nov dan, treba se je naspati, se zbuditi svež in s čim več pozitivne energije. Čustva in nezadovoljstvo je treba dati na stran. Tudi če bi danes zmagali, bi morali to storiti. Tekmo želimo dobiti,” je povedal 26-letnik, prepričan, da bo Slovenija kljub zelo omejenemu času za pripravo na dvoboj, le tega pričakala pripravljena.

“Mislim, da je vsaj strokovni štab na to že pripravljen. Naredili bomo potrebne video analize, štab pa nas bo verjetno poskušal čim manj obremeniti s preveč informacijami. Treba bo izvleči najbolj ključne stvari, a na koncu dneva smo najpomembnejši element mi. Če bomo mi igrali na zadovoljivi ravni, verjamem, da lahko zmagamo,” je še pristavil Kozamernik, ki je tekmo  Italijani sklenil s petimi točkami.