Samozavestni Slovenci se ne bodo sprijaznili s četrtfinalom

Odbojka 4. Sep 202213:24 0 komentarjev
Alen Pajenk

Potem ko so v soboto še drugič premagali Nemčijo (3:1) in si zagotovili nastop v četrtfinalu svetovnega prvenstva, slovenski odbojkarji že pogledujejo proti naslednji tekmi. Ta bi jim že prinesla polfinalno vstopnico, ki si jo bodo v slovenskem taboru poskušali izboriti za vsako ceno.

Kljub temu, da so še v torek v skupinskem delu Nemce premagali brez izgubljenega niza, so se morali slovenski odbojkarji ob sobotnem vnovičnem snidenju z njimi v osmnini finala močno potruditi za zmago in uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva. Po prepričljivih uvodnih dveh nizih so izgubili tretjega, precej bolj izenačen, kot bi si to morda želeli, pa je bil tudi četrti, ki so ga v tesni končnici naposled le dobili.

“Mislim, da so se Nemci zelo dobro pripravili na tekmo. Dobri so bili na servisu, v bloku in obrambi. Mogoče moramo biti še nekoliko bolj potrpežljivi in delati manj napak v napadu. A njihov sprejem smo uspešno oddaljili od mreže, zaradi česar je imel njihov podajalec kar nekaj težkih situacij. Držati se moramo tega ritma, predvsem pa ne delati dvojnih napak na servisu,” je po zmagi s 3:1 ocenil Klemen Čebulj.

Slovenski sprejemalec je odigral izvrsten obračun, dosegel kar 19 točk, a v najtežjih trenutkih zapustil igrišče, namesto njega pa je v igro prišel mladi Rok Možič, ki je pomagal tehtnico znova prevesiti korist Slovenije.

Klemen Čebulj
Klemen Čebulj je Nemcem nasul kar 19 točk. (Foto: Aleš Fevžer)

“To se mi zdi nekaj povsem običajnega,” je padec koncentracije v tretjem nizu, ki ga je s soigralci izgubil z 21:25, komentiral podajalec. “A mislim, da bi se v tretjem nizu pri izidu 18:18 lahko tudi oddaljili in dobil tekmo. Žal smo imeli nekaj smole, vendar smo že v naslednjem nizu dokazali, da vemo, zakaj smo tukaj in da hočemo zmagati za vsako ceno,” je pristavil 30-letnik.

Zaradi navijačev se jim zdi, kot da imajo na igrišču dva igralca več

Da ekipa ne more vseskozi igrati tako dobro, kot je v prvem in drugem nizu in da se občasno prikradejo tudi črne minute, je poudaril tudi Čebuljev soigralec Alen Pajenk. “Tudi v prvih dveh nizih ni bilo lahko, saj so Nemci začeli silovito. Pričakovali smo, da bodo boljši, kar so tudi dokazali. A po padcu ob koncu tretjega niza, smo se v četrtem pobrali in zmagali,” je povedal Mariborčan in poudaril, da jih tekmec tudi v drugo ni posebej presenetil s svojim načinom igre.

Odbojkar, ki je še enkrat več na igrišču preživel vso tekmo in jo končal pri petih točkah, je sicer priznal, da da so jim bili v najtežjih trenutkih še enkrat več v veliko pomoč navijači. Ti so znova pokupili vse vstopnice in še enkrat več v Stožicah poskrbeli za izjemen ambient.

Foto: FIVB

“Ne samo na zadnjih treh tekmah, tudi na tisti prvi proti Kamerunu se je zaradi navijačev zdelo, kot da imamo na igrišču enega ali celo dva igralca več. Res je lepo igrati v Stožicah in upam, da bo tako tudi v prihodnje,” navdušenja ni skrival Pajenk, ki se je navijačem za podporo s soigralcem še po vsaki tekmi oddolžil tudi s fotografiranjem in dajanjem avtogramov.

Kdorkoli bo v četrtfinalu na drugi strani, mu bo zelo težko

A četudi so Slovenci z uvrstitvijo v četrtfinale že izboljšali svojo najboljšo uvrstitev na mundialih (12. mesto izpred štirih let, op. p.), se s tem ne nameravajo zadovoljiti. Že v sredo si bodo skušali zagotoviti polfinalno vstopnico proti zmagovalcu dvoboja med Ukrajino in Nizozemsko.

“Bilo bi čudno, če bi se zadovoljili s četrtfinalom, še posebej pred takšno publiko. Čeprav naslednjega nasprotnika ne poznamo, bomo dali vse od sebe. Kdorkoli bo na drugi strani, mu bo podobno kot danes Nemcem zelo težko,” je odvrnil Pajenk.

Selektor Gheorghe Cretu je ponovno prebudil slovensko izbrano vrsto. Foto: Aleš Fevžer

Zelo podobno je sicer razmišljal tudi Čebulj, ki je pogovor pred novinarskimi mikrofoni sklenil: “Ne obremenjujemo se, s kom se bomo pomerili v četrtfinali. Ali bo to Nizozemska ali Ukrajina, je jasno, da bomo morali igrati dobro in biti od njih boljši v vseh elementih igre. Vemo, da oboji igrajo zelo dobro odbojko, a poskušali bomo vse, da si priborimo vstopnico za Poljsko.”

Vrhunci s tekme osmine finala med Slovenijo in Nemčijo:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!