Po hudem boju z Nemci: “Vedeli smo, da bo težko”

Odbojka 3. Sep 202220:25
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski odbojkarji so se uvrstili med osem najboljših na svetovnem prvenstvu. V osmini finala so s 3:1 ugnali Nemce, ki so v polnih Stožicah pokazali, da so veliko boljša ekipa, kot so pokazali v torek. Ni veliko manjkalo, da bi se tekma zapeljala v peti niz, a izkušeni Slovenci se niso dali in slavje v ponovno razprodanih Stožicah se je lahko začelo.

Nemci so obračun za biti ali ne biti začeli zelo poletno. Na vse ali nič in tudi povedli s 6:3, nato pa so dveh zaporednih blokih Klemna Čebulja in Tončka Šterna za vodstvo Slovenije z 12:10 povsem popustili. Slovenci so se sprehodili do prvega niza s 25:18.

Tudi v drugem so imeli domači ljubljenci vse pod nadzorom in hitro povedli z 2:0, na začetku tretjega niza pa so se malce ustavili in Nemcem dopustili da pobegnejo s kar 7:3 in celo s 9:4. Slovenci so jih pri 12. točki, a videlo se, da niso pravi. Ob nekoliko slabšem sprejemu in zelo slabem napadu – Slovenci so imeli le 28-odstotni napad – so gostje iz Nemčije znižali izid na 1:2 in podaljšali tekmo.

Foto: FIVB

Tudi v četrtem nizu se je zdelo, da nekaj v slovenski igri ni tako, kot mora biti, nato pa je selektor Gheorghe Cretu iz igre potegnil Klemna Čebulja in v igro poslal Roka Možiča. Prednost je narasla na 19:13, zdelo se je, da je vsega konec, nato so se Nemci z nekaj odličnimi servisi vrnili in poskrbeli za napeto končnico (22:23). Slovenci so se vendarle izvlekli in se pričakovano uvrstili med osem najboljših na svetovnem prvenstvu.

Foto: FIVB

Vedeli so, da Nemci v torek niso pokazali vsega

“Seveda je bilo težko. Pričakovali smo takšno tekmo, pripravljali smo se na vse scenarije. Pred dnevi je bilo videti lahko, a smo vedeli, da so Nemci odlična ekipa. Imajo igralce, ki igrajo v najmočnejših ligah. Tudi v VNL so pokazali nekaj dobrih iger proti ZDA in Braziliji, tudi tukaj v Stožicah proti Franciji. Na tekmah, ko gre na izločanje, je zgodba povsem nova, vsi se borijo za preživetje in dajo od sebe, vse kar lahko,” je pohvalil Nemce slovenski selektor Cretu, ki se je že pred tekmo zavedal, da je ne moreš vedno premagati 3:0.

Po vodstvu 2:0 so Nemci odlično servirali, slovenski sprejem ni bil tak kot prej in gostje so za niz podaljšali tekmo. A kaj več jim ni uspelo, kljub drami v četrtem nizu, so Slovenci ohranili mirno kri in se uvrstili v četrtfinale. “V nekih trenutkih nismo bili dovolj mirni, Nemci so pobegnili, mi pa smo jih lovili. Naredili smo nekaj osnovnih napak, Nemci, ki so odlična ekipa, pa so to izkoristili,” je dodal.

Vrhunci s tekme med Slovenijo in Nemčijo:

Tako Ukrajina kot Nizozemska imata nekaj strašnih posameznikov

Slovenski odbojkarji so se kot prvi uvrstili med osem najboljših. Tam že čakajo boljšega s tekme med Nizozemsko in Ukrajino. Cretuju je vseeno, kdo jih bo pričakal tam, vse, kar ve, da ne bo lahko: “Obe ekipi ima v svojih vrstah nekaj zares strašnih igralcev, Nizozemci so igrali na zaključnem turnirju VNL, kaj vam to pove? Prva stopnička je za nami, zdaj pa gremo naprej.”

Slovenci bodo svoj nastop v četrtfinalu odigrali v sredo, 7. septembra, za nastop v polfinalu, ki bo potekal v poljskih Katovicah, se bodo udarili z boljšim s ponedeljkovega obračuna med Ukrajino in Nizozemsko.

Komentari

Vaš komentar