Slovenija počasi prihaja v ritem svoje prepoznavne igre

Odbojka 12. Jun 20227:47
slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: volleyballworld.com

Slovenska odbojkarska reprezentanca je zaključila prvi turnir lige narodov. Iz Brazilije se vrača s polovičnim izkupičkom, potem ko je premagala Kitajsko in Avstralijo ter izgubila proti ZDA in domačinom. "Za nami je zelo dober teden v Braziliji," je nastope svojih igralcev ocenil selektor Slovenije Mark Lebedew.

Slab začetek in spodbuden zaključek bi lahko povzeli nastope slovenskih odbojkarjev po prvem turnirju letošnje lige narodov. Če so bili proti močnima reprezentancama ZDA in Brazilije brez pravih možnosti za uspeh, pa so se precej bolje odrezali proti Avstralcem in Kitajcem, v katerih so upravičili vlogo favoritov za zmago.

A tudi proti manj renomeranim tekmecem so se Slovencem dogajale napake, kar se je opazilo zlasti na zadnji tekmi, ko je po dveh dobljenih nizih sledil padec koncentracije v tretjem.

“Videli smo, da se lahko kosamo z vsemi reprezentancami. Žal se nam je v tretjem nizu dogodil manjši padec, a smo na koncu vse skupaj uspeli pripeljati v našo korist. Imamo še kar nekaj stvari, ki jih moramo popraviti. Verjamem, da bomo na prihodnjih turnirjih prikazali še boljše predstave,” je nastope v Braziliji ocenil sprejemalec Žiga Štern.

Da bodo Slovenci v prihajajočih tednih še stopnjevali formo, je prepričan Alen Pajenk. Ne nazadnje je priložnost za dokazovanje tokrat dobilo kar nekaj debitantov, kmalu pa se bodo ekipi pridružili še nekateri izkušenejši člani.

“Izkupiček sta dve zmagi in dva poraza. To sta bila poraza proti zares močnima reprezentancama. Proti Braziliji smo se dobro borili in dali vse od sebe, a na koncu vseeno izgubili. A počasi prihajamo v ritem naše prepoznavne igre. To se je danes proti koncu že pokazalo, ko smo uspeli s 3:1 premagati Kitajsko in dobiti vse tri točke,” je osredni bloker.

Po slovesu Alberta Giulianija je krst na klopi evropskih podprvakov doživel Mark Lebedew, ki po preživetem tednu v Južni Ameriki sedaj precej bolje pozna sposobnosti in omejitve svojega moštva. Kot je zatrdil Avstralec, je za njimi uspešen turnir v Braziliji.

“Dobili smo prve priložnosti za igro in tudi novi igralci so igrali svoje prve tekme. Ob tem je ekipa tudi precej spremenjena. Vesel sem dveh zmag in tudi dobre predstave proti Braziliji. Imamo dobro podlago, na kateri lahko gradimo za naslednji turnir na Filipinih. Zelo uživam pri delu s svojimi igralci, predvsem z mlajšimi. Res so tekmovalni, motivirani in želijo napredovati. Tu so Črt, Uroš, Jan pa seveda tudi Nik Mujanovič in Gregor Pernuš. Zdaj vem precej več o slovenskih igralcih in ko bo čez leto ali dve nastopil čas, ne bom okleval, da jih vselej pokličem v reprezentanco,” je zatrdil selektor Slovenije.

Slovenci bodo naslednji turnir lige narodov igrali na Filipinih med 21. in 26. junijem, proti Nizozemski, Argentini, Italiji in Japonski, med 5. in 10. julijem v Gdansku na Poljskem pa nato še tretji. Zaključni turnir najboljše osmerice bo od 20. do 24. julija potekal v Bologni.