To je mogoče le v odbojki

Odbojka 9. Jul 202414:33 1 komentar
Dejan Vinčić
Foto: Aljaž Močnik

Ob začetku priprav slovenske odbojkarske izbrane pred krstnimi olimpijskim igrami v Parizu smo se pogovarjali z izkušenim Dejanom Vinčićem, ki je imel v zadnjem času nekaj težav s poškodbo. Je zdaj zdrav? Ima pred nastopom v Franciji že metuljčke v trebuhu? Vse to in še več v spodnjem pogovoru.

Slovenska odbojkarska reprezentanca si je z uspešnimi nastopi v ligi narodov prvič v zgodovini zagotovila nastop na olimpijskem turnirju, kjer bo glede na prikazano v tej sezoni kandidatka tudi za odličja. Na oder zmagovalce si je želela že na zaključne turnirji lige narodov v Lodžu, a ji je malce zmanjkalo.

“Liga narodov je pozabljena. Res smo si želeli medalje, a po tistem porazu v polfinalu, je bilo težko. Bili smo izčrpani, od vseh potovanj, tekem … Želeli smo popraviti najboljšo uvrstitev, na koncu pa ponovili četrto mesto. Zdaj je to za nami, imeli smo nekaj dni prostega, zdaj pa smo z mislimi zgolj in samo na olimpijskem turnirju,” je povedal Dejan Vinčić, ki je imel pred začetkom turnirja v Stožicah manjšo težavo z mečno mišico, ki pa je zdaj za njim.

Žreb na papirju ugoden, a …

Slovenci se bodo na olimpijskem turnirju za izločilne boje udarili z gostiteljico Francijo, ki so tudi dobili ligo narodov, Kanado in Srbijo. Žreb nikakor ni slab, a … “Žreb je soliden, po drugi strani pa na olimpijskem turnirju ni lahke ekipe. Vsak lahko vsakega premaga. Morali bomo delati tako kot do zdaj, iti iz tekmo v tekmo in se pametno lotiti tudi turnirja, na katerem do zdaj še nismo bili. Zanimivo bo, dali bomo vse od sebe, nato pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo,” je jasen izkušeni Vinčić.

Dejan Vinčić
Foto: CEV

Dodelati še zadnje podrobnosti

Slovenci so imeli po ligi narodov nekaj dni prostih, v petek pa so se znova zbrali in začeli priprave na Pariz. “Vsi vemo, zakaj smo tukaj, kakšni so naši cilji. Kaj veliko skrivnosti ni več, moramo dodelati še zadnje podrobnosti, pregledati zadnje tekme, da vidimo, kaj lahko še izboljšamo, glavni cilj bo, da pridemo v Francijo kar se da sveži in seveda zdravi,” poudarja odlični podajalec.

Na olimpijskem turnirju spored bolj človeški

Vinčić pozdravlja, da bodo imeli v Parizu boljši razpored. Med tekmami bodo imeli dan premora, kar se v odbojki ne zgodi ravno pogosto. “Samo v odbojki je mogoče, da med polfinalom in finalom ni dneva počitka, v Parizu pa bomo imeli boljši spored, kar je dober obet, da ekipa ostane sveža in pokaže, kaj zmore in zna,” pozdravlja vendarle malce bolj človeški urnik tudi na večjem odbojkarskem turnirju.

Foto: Aleš Fevžer

Po Parizu menjave generacije?

Po olimpijskem turnirju mnogi že dalj časa napoveduje menjavo generacije, a Vinčić ni sprejel še nobene odločitve. “Ne skrivamo, da smo izkušena reprezentanca, da smo nekateri fantje starejši, zagotovo bo enkrat prišlo do menjave generacije, a kdaj bo to, ne vem. Bo to že drugo leto, mogoče čez dve, tri sezone… Sam o tem še nisem razmišljal, če bom dovolj dober, da lahko pomagam ekipi, bom selektorju vedno na voljo,” je še sklenil 37-letni Vinčić.

Seznam slovenske reprezentance, Pariz 2024 (12+1):

Podajalca: Gregor Ropret, Dejan Vinčić

Korektorja: Tonček Štern, Nik Mujanović

Srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar

Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Rok Možič, Žiga Štern

Prosti igralec: Jani Kovačič

Rezervni igralec: Uroš Planinšič (podajalec)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje