Sijajni Slovenci v Orleansu ostajajo neporaženi (VIDEO)

Odbojka 22. Jun 202322:00 0 komentarjev
volleyballworld.com

Tretji dan v Franciji in še tretja zmaga. Slovenski odbojkarji se na turnirju lige narodov v Orleansu po Argentini in Kanadi premagali še Kubo, od katere so bili boljši s 3:1 (-22, 15, 16, 19). Zdaj imajo razmerje zmag in porazov 6-1 in so se še utrdili pri vrhu razpredelnice.

Slovenija in Kuba sta se nazadnje srečali v velikem finalu tekmovanja FIVB Challenger v Ljubljani leta 2019, v katerem so bili uspešnejši Slovenci in si s tem zagotovili premierno uvrstitev v elitno ligo narodov.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu je v začetno postavo na tretji tekmi drugega turnirja elitne lige narodov v Orleansu v Franciji tudi tokrat uvrstil podajalca Gregorja Ropreta, korektorja Klemna Čebulja, srednja blokerja Jana Kozamernika in Alena Pajenka, sprejemalca Tineta Urnauta in Roka Možiča ter prostega igralca Janija Kovačiča.

Kubanski odbojkarji so začeli silovito, z močnimi servisi in napadi Herrere, na drugi strani mreže sta vračala Pajenk in Urnaut z napadi in varanji. Po vodstvu Kube s 5:4 so pri 7:6 povedli Slovenci, ki so po dobrem servisu Pajenka in napaki tekmecev pri 10:8 prvič ušli za dve točki. V napadu se je v nadaljevanju razigral še Čebulj in prebil blok tekmecev za 13:11. Kubanci so zatem s servisi pritisnili na naše sprejemalce, Ropretu otežili organizacijo napadov ter s prodornimi protinapadi poskrbeli za preobrat in vodstvo s 14:13. Možič je z močnim udarcem izenačil na 16:16, Kozamernik je blokiral za 17:16, po novem bloku, tokrat Ropreta, pa je bil kubanski strateg Nicolas Vives primoran poseči po prekinitvi. Po njej so se njegovi varovanci, ki so zaostajali že s 17:20, vrnili v igro in izenačili na 20:20, nato pa si na krilih servisov Mergareje zagotovili tri zaključne žoge in z delnim izidom 8:2 slavili s 25:22.

Cretu priložnost ponudil Žigi Šternu in mlademu Mujanoviću

V drugem nizu je Možiča, ki še ni povsem zacelil poškodbe s tekme proti Kanadi, zamenjal Žiga Štern, ki je z napadom poskrbel za vodstvo naših s 6:4. Pred tem so Slovenci točke nabirali tudi na račun napak tekmecev, ki so tudi napad za 7:4 v korist Slovenije poslali izven igrišča. Blok za 8:4 je dodal Kozamernik, kubanska klop se je posledično odločila za odmor, a so naši odbojkarji tokrat ostali zbrani. Z dobrimi sprejemi so si zagotovili hitre napade, zaključevali so jih Štern, Čebulj in Pajenk, ki je prebil obrambo nasprotnikov za 13:9.

Urnaut je s protinapadom takoj zatem poskrbel za najvišjo prednost Slovenije v drugem nizu. Dober servis Ropreta je Kozamerniku omogočil napad prve žoge za 16:10, Čebulj pa je z blokom Lopezu naskok naših povečal že na sedem točk, na 19:12, čemur je sledila še druga prekinitev na zahtevo Vivesa. Slovenci so nadaljevali v visokem ritmu in prek Urnauta dosegli že 20. točko. V končnici niza je Cretu na igrišče prvič poslal mladega Nika Mujanoviča, sledila sta blok Pajenka in napaka Kubancev. Slovenci so niz dobili prepričljivo, s 25:15.

Čebulj zapečatil usodo Kubancev v tretjem nizu

Kapetan Urnaut je imel z domiselno igro ob mreži največ zaslug, da je Slovenija hitro pobegnila na 6:2, sledila sta še blok Kozamernika in as Pajenka, razpoloženi Urnaut pa je ob tem še varal za 9:5. Vives se je odločil za menjavo organizatorja igre, po njej pa je Yantu uspel as za 8:10 in odmor na zahtevo Cretuja. Pajenk z napadom ter Čebulj z napadom in asom sta naši reprezentanci pomagala, da je pobegnila za pet točk (14:9). Ropret pa je po še eni dobri obrambi Kovačiča našel Šterna, ki je slovensko vrsto popeljal na 17:11.

Kozamernik in Urnaut sta z blokom za 19:12 ustavila Herrero, Čebulj pa je z atraktivnim napadom naše pri 20:13 pripeljal v končnico. Po asu Urnauta je Vives posegel po novi menjavi, a je usodo Kubancev dokončno zapečatil Čebulj z napadi, zmago s 25:16 pa je Sloveniji s prvo točko v članskem reprezentančnem dresu prinesel Mujanovič.

Prekinitev ni zmedla Slovencev

Blok Kozamernika, napaka Kube in uspešna napada Šterna so pomenili vodstvo naših s 4:3 v četrtem nizu, varanje Ropreta in atraktivna poteza Čebulja po dobri reakciji Kovačiča pa s 6:4. Na servis Yanta in prek Herrere je Kubancem uspel preobrat, povedli so z 8:7. A Urnaut ni dovolili, da bi se razlika povečala. Borbeni Slovenci so z obrambami ter napadoma Šterna in Kozamernika prešli v ospredje (11:10), vendar pa v nadaljevanju niso uspeli streti odpora nasprotnikov, ki so dobro sprejemali in zaključevali vse svoje napade.

Pri 16:15 v korist Slovenije je zaradi težje poškodbe prostega igralca Kube Garcie sledila dolga prekinitev, ki pa ni zmedla Urnauta. Dosegel je namreč pomemben as za 17:15, ki mu je sledil še blok Kozamernika, ki je znova ustavil Lopeza. Vives se je odločil za odmor, a je Urnaut vknjižil nov as za četrto zaporedno točko in 19:15. Štern je dodal še blok in varanje za 22:17 ter miren zaključek tekme, v katerem je priložnost dobil še Matej Kök. Pajenk je z napadom poskrbel za zaključno žogo že pri 24:19, Čebulj pa je prispeval še točko za zmago s 25:19.

Slovenci so na sedmih dosedanjih obračunih tako nanizali že šesto zmago. V Orleansu jih čaka le še eno srečanje, ko se bodo v soboto, ob 16.30, pomerili z Braziljo.

Izjave po tekmi

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: “Za nas je to zelo pomembna zmaga in to so zelo pomembne točke. Kubanci so ena najbolj fizično močnih ekip v ligi narodov in to so na trenutke tudi dokazali. Zelo sem vesel, da smo uspeli ostati mirni in taki pričakati trenutke, ko so tekmeci igrali zares dobro in potem posledično to mirnost izkoristili in kakovostno odigrali v igri za menjavo in tudi v protinapadih.“

Žiga Štern, reprezentant Slovenije: “Za nami je še ena zelo težka tekma. Kubanci so jo začeli zares agresivno, a ostali smo mirni in prav ta mirnost je odločila in upam, da jo bomo znali prenesti tudi na tekmo z Brazilijo. Hvaležen sem za vsako minuto, ko lahko vstopim v igro, tako kot tudi vsi ostali. Tu smo zato, da pomagamo ekipi. Upam, da bo Rok nared za naslednjo tekmo, a kot sem že dejal, tu smo zato, da skupaj zmagujemo tekme.“

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: “Z različnih vidikov je bila ta tekma za nas zelo pomembna. Na eni strani zaradi serij zaporednih servisov, ki so nam uspele, po drugi strani, ker smo mentalno zdržali in vedeli, da lahko osvojimo vse tri točke. V prvem nizu smo se borili sami s sabo, saj nam servis ni stekel, a smo kljub temu vodili. A vse se dogaja tako zelo hitro. En igralec pride na servis in vse se spremeni. A vedeli smo, da imamo kakovost, da lahko v vsakem trenutku obrnemo potek tekme v svojo korist. Bili smo pripravljeni, dobro smo igrali v obrambi in zelo sem vesel, da so fantje v najpomembnejših trenutkih ostali zbrani in da so pokazali vse to, kar smo do zdaj ustvarjali.“

Svetovni prvaki do četrte zmage zapored

Italijani so tudi na drugi tekmi turnirja v Rotterdamu prišlo do lahke zmage. V treh nizih so premagali zadnje Kitajsko, ki ostaja le pri eni zmagi, svetovni prvaki pa zdaj v polni postavi spet meljejo tekmece. Azzurri so spet blesteli v bloku, dosegli so kar 12 blok točk ter Kitajcem razen v tretjem nizu dopustili prav nobene možnosti.

Pri Italiji je bil z 12 točkami najboljši Yuri Romano, 11 pa sta jih dodala še Daniele Lavia in Simone Anzani.

Liga narodov 2023, 9. dan:

Četrtek, 22. junij:
Slovenija
– Kuba3:1 (-22, 15, 16, 19)

Japonska – Brazilija 3:2 (23, 21, -18, -22, 16)

Kitajska – Italija 0:3 (-13, -19, -24)

Kanada – Bolgarija 3:1 (-22, 23, 22, 20)

Srbija – Nemčija 3:1 (21, -20, 23, 23)

Nizozemska – Poljska 2:3 (22, -18, 18, -22, -11)

Lestvica:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!