Slovenci odpihnili olimpijske prvake (VIDEO)

Odbojka 23. Maj 202414:55 > 15:00 0 komentarjev
Foto: Volleyball World

Slovenska odbojkarska reprezentanca je po mučenju z Nizozemsko na drugi tekmi prvega turnirja lige narodov v Antalyi odčitala lekcijo aktualnim olimpijskim prvakom Francozom. Nesrečno je izgubila le tretji niz, v preostalih treh nizih pa so prevladovali in zasluženo zmagali. Na svetovni lestvici so z nekaj manj kot z novimi osmimi točkami prehiteli Argentino in Francijo in se še bolj utrdili na mestih, ki vodijo v Pariz.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu se je tekme proti Franciji lotil z eno spremembo v primerjavi s tekmo proti Nizozemski. Na klopi je pustil kapetana Tineta Urnauta, na igrišču pa ga je zamenjal mladi Rok Bračko.

Odsotnost izkušenega Korošca se ni poznala, saj so Slovenci po zaslugi odličnega servisa prevladovali v vseh elementih odbojkarske igre. Prednost je le naraščala, prvi niz pa je po hitrem postopku romal v žep slovenske izbrane vrste (25:18).

Vrhunci prvega niza:

Tudi v drugem nizu vse v slovenskih barvah

Slovenci so odlično igro nadaljevali tudi v drugem nizu. Hitro so si nabrali pet točk prednosti (8:3 in 11:6), a galski petelini so v drugem nizu vseeno nudili malce boljši odpor.

Prednost so v nadaljevanju niza zmanjšali, vseeno pa naredili preveč napak, da bi preprečili, da ne bi odlični Slovenci prišli še do drugega niza (25:22). Francozi so v prvih dveh nizih naredili kar 20 lastnih napak, Slovenci šest manj.

Vrhunci drugega niza:

Škoda tretjega niza

V tretjem nizu smo pričakovano spremljali najbolj izenačeno tekmo, vseeno pa so Slovenci imeli vse na pladnju, da dobijo tudi tega.

Po asu Gregorja Ropreta so Slovenci povedli s 23:21, a se nato ustavili ter do konca tretjega niza niso več dosegli točke. Francozi so znižali izid v nizih na 1:2.

Vrhunci tretjega niza:

Nesrečen poraz v tretjem nizu slovenskih odbojkarjev ni zmedel. Po začetnem otipavanju so ujeli ritem in si nabrali lepo prednost. Vodili so tudi s šestimi točkami naskoka (19:13), Francozi pa se kljub temu niso predali in nekaj nezbranosti v slovenskih vrstah izkoristili.

Slovencem so se približali na eno samo točko (20:19 in 21:20), napete končnice pa na koncu vendarle ni bilo, saj so galski petelini do konca niza dosegli le še eno točko (25:21).

Pri Slovencih je bil tako kot včeraj najučinkovitejši Tonček Štern. Prispeval je 18 točk, 13 ji je dodal še Klemen Čebulj, z 12 točkami pa  se je izkazal tudi Rok Bračko, ki je v prvi postavi zamenjal kapetana Urnauta. Pri Franciji je edini mejo desetih točk presegel Earvin Nagapeth (18).

Kaj zmaga proti Franciji pomeni? Zmaga s 3:1 nad aktualnimi olimpijskimi prvaki Sloveniji prinaša 7,64 točke na svetovni lestvici, s čimer se je povzpela na šesto mesto FIVB lestvice. Prehiteli so tako Argentino, ki se tako Slovenija poteguje za eno izmed štirih vstopnic za OI, kot tudi Francijo.

Vrhunci četrtega niza:

Liga narodov 2024, 3. dan (Rio, Antalya):

Četrtek, 23. maj:
Nemčija – Italija 0:3
Iran – Srbija 1:3
Slovenija – Francija 3:1
16.00 Kanada – Poljska (SK1)
19.00 Kuba – Nemčija
19.00 Turčija – Nizozemska (SKHD)
22.30 Japonska – Srbija (SK1)

Lestvica:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!