Zavedajo se, da niso navdušili, a prva zmaga je v žepu

Odbojka 27. Avg 20220:12
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

"Nima smisla preveč izgubljati besed o naši igri. Sami zelo dobro vemo, da nam je manjkalo veliko v vseh elementih, a najpomembnejša je zmaga in dejstvo, da smo pozitivno odprli domače svetovno prvenstvo," je po zmagi nad Kamerunom povedal izkušeni Dejan Vinčić.

Slovenski odbojkarji so po pričakovanjih domače svetovno prvenstvo odprli z zmago nad Kamerunom. Začetek je bil sicer nervozen, Afričani so povedli za nekaj točk in prednost držali do 12. točke, ko so se domači prebudili in prevzeli vajeti v svoje roke in stvari postavili na svoje mesto. Prvi niz so dobili s 25:19.

Čeprav je kazalo, da bodo drugega še lažje dobili, saj so brez težav vodili s štirimi točkami in več, a Kamerunci so z nekaj dobrimi servisi zamajali domačo obrambo in nevarno zapretili (22:21). Četa Gheorgheja Cretuja je odgovorila z dvema zaporednima točkama in prišla do prve zaključne žoge (24:21), izkoristila pa je šele tretjo, Kamerunci so zgrešili servis in Slovenija je s 25:23 povedla z 2:0 v nizih. Podobno je bilo tudi v tretjem nizu, Slovenci so na trenutke pokazali zobe, nato pa spet popustili in  dovolili nasprotniku približa in si zagrenijo življenje.

Vrhunci s tekme med Slovenijo in Kamerunom:

Po vodstvu z 18:13 so se Kamerunci približali in povsem ujeli domače (20:21), k sreči pa je končnica spet pripadla Slovencem, ki so se po treh zahtevnih nizih veselili prve zmage na tem svetovnem prvenstvu. Kar je tudi najpomembnejše, s tem se je strinjal tudi izkušeni organizator slovenske igre Dejan Vinčić: “Pred tekmo sem poudaril, da je prva tekma najtežja, kar se je izkazalo že zjutraj. Brazilija se je hudičevo namučila s Kubo, Nemci so imeli proti Franciji dva niza v rokah, a so ju izpustili, Kamerunu pa vsa čast, res so odigrali na zelo visokem nivoju, mi pa bomo morali biti na naslednji tekmi veliko boljši.”

Statistika:

Slovenija: T. Štern 18, Pajenk 8, Kozamernik 2, Gasparini, Vinčić 2, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 8, Čebulj 11, Možič 2.

Kamerun: Badawe 3, Mbutngam 4, Amabaya, Kofane 4, Dolegombai, Mandeng 3, Bitouna 8, Sali Hile, Deffo, Bassoko, Kavogo 9, Kody 9, Djam, Voukeng 11.

Vedeli so, da se Kamerun ne bo premagal sam

Javnost je pričakovala lažjo tekmo, bolj suvereno Slovenijo, a Vinko, kot kličejo popularnega odbojkarja, je vedel, da je Kamerun lahko zelo nevaren. “Ne bi rekel, da smo pričakovali lažje delo. Vedeli smo, da so fizično res zelo močna ekipa, za nameček pa so odigrali še na višjem nivoju kot na posnetkih, ki smo jih gledali na videoanalizi. Niso imeli prav nič za izgubiti, igrali so sproščeno, pomagali pa smo jim s svojo igro tudi mi in ko podivjajo, jih je težko ustaviti. Ko jim steče, jim steče, k sreči pa smo bili v ključnih trenutkih pravi, pritisnili na plin in uspeli zaključiti tekmo sebi v prid,” je nasprotnike iz Afrike, ki jim prav nihče ni pripisoval niti najmanjših možnosti, pohvalil izkušeni Velenjčan.

Rajanje slovenskih navijačev po zmagi nad Kamerunom:

“O Franciji nima smisla izgubljati besed”

Slovence po dnevu počitka v nedeljo ob 20.30 čaka obračun z olimpijskimi prvaki Francozi, ki po osvojeni Ligi narodov, kjer so Slovenci ostali brez končnice in izločilnih bojev, tudi na svetovnem prvenstvu veljajo za ene glavnih favoritov za končno zmago. Vinčić pravi, da se jih ne bojijo, bodo pa morali pokazati mnogo več kot proti Kameruncem. “Ne bo nam lahko, vsekakor moramo vse elemente odbojkarske igre spraviti na višji nivo. O Franciji nima smisla izgubljati besed, gre za vrhunsko zasedbo. Mi se bomo skušali čimbolj spočiti, v soboto bomo imeli lažji trening, v nedeljo pa bomo s polno dvorano in našimi glasnimi navijači poskušali premagati veliko Francijo,” Vinčić brez ovinkarjenja pove, kakšne načrte ima Slovenija.

Pekel za galske peteline

Čeprav so mnogi proti Kamerunu napovedali bolj kot ne klavrn obisk, se je v Stožicah zbralo sedem tisoč navijačev, ki so pričarali res lepo vzdušje. V nedeljo bodo Stožice razprodane, zato bo galske peteline pričakal pravi pekel. “V nedeljo bo dvorana polna do zadnjega kotička, vsi govorijo o tej tekmi, tudi mi se je veselimo. Vemo, kaj zmorejo naši navijači in kaj lahko pripravijo, na nas pa je, da, kot sem že rekel, popravimo nekaj stvari in dvignemo nivo igre,” sklene Vinčić.

V soboto se bodo za točke borili v skupinah A, E in F, v nedeljo pa bo na sporedu eden izmed vrhuncev, obračun med Slovenijo in Francijo. Obračun si boste lahko ogledali tudi na Sportklubu.

Komentari

Vaš komentar