Sanjski tekmovalni sistem za Slovence: Avtocesta do Katowic?

Odbojka 24. Avg 202211:581 komentar
Slovenski odbojkarji bodo v skupini D igrali s Kamerunom, Francijo in Nemčijo. Foto: Aleš Fevžer

Svetovna odbojkarska federacija (FIVB) je po razrešitvi Rusije z mesta gostitelja svetovnega prvenstva, spremenila tudi tekmovalni sistem, ki je pisan na kožo obeh nadomestnih organizatoric Sloveniji in Poljski.

Na jubilejnem 20. svetovnem prvenstvu bo sodelovalo 24 ekip, ki so razvrščene v šestih skupinah po štiri. Vsaka reprezentanca bo v skupinskem delu odigrala tri tekme, v izločilne boje pa se uvrsti 16 ekip – najboljši dve iz vsake skupine in štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe.

Takoj po skupinskem delu bodo za razliko od prejšnjih svetovnih prvenstev takoj na sporedu izločilni boji, v izogib morebitnih selitev organizatoric pa bosta Slovenija in Poljska ne glede na uvrstitev v skupini osmino finala pričakali kot prvi in drugi nosilec.

Edina naloga slovenskih in poljskih odbojkarjev je, da se uvrstijo v izločilne boje, nato pa ju v primerjavi z ostalimi vsaj na papirju čakajo tekmeci, ki se bodo skozi zadnja vrata uvrstiti med 16 najboljših ekip tega SP.

Foto: FIVB

Slovenci v težki skupini, a …

Slovenci nastopajo v skupini D skupaj s Kamerunom, Francijo in Nemčijo. Čeprav verjamemo, da bo četa Gherogheja Cretuja v domačih Stožicah pometla z vsemi, bi jim v teoriji v tej zahtevni skupini za izločilne boje zadostovala že ena sama zmaga.

Tudi, če bi se Slovenci v osmino finala uvrstili kot eni izmed štirih najboljše tretjeuvrščenih, bi se za uvrstitev med osem pomerili s 15. ali 16. rangirano reprezentanco. V tem primeru bi dobili tudi lažjega nasprotnika v četrtfinalu, medtem ko bi se ostali favoriti – razen druge organizatorice Poljske – za končno zmago srečali še pred polfinalom, ki ga bo gostila dvorana Spodek v Katowicah.

Slovenci so bili od leta 2015 trikrat srebni na evropskih prvenstvih, zato ciljajo na odličje tudi na svetovnem prvenstvu. Foto: Jure Banfi

Glavna naloga uvrstitev v izločilne boje

Če skrajšamo, glavna nalogo Slovencev je torej le uvrstitev v izločilne boje, nato pa bodo zelo blizu visokemu cilju – osvojitev odličja. Še v večji prednosti so dvakrat branilci svetovnega naslova Poljaki, ki se jim vse do konca ne bo potrebno vse do konca. Seveda, če prej ne izpadejo, a glede na tekmovalni sistem, bi se moral za to zgoditi mali čudež. Ti niti niso redkost.

Enega takih smo videli v osmini finala zadnjega EuroVolleyja, ko so Čehi v osmini finala šokirali olimpijske prvake Francoze.

Komentari

Vaš komentar