Znan spored lige narodov, kjer bodo Slovenci potrjevali vstopnico za Pariz

Slovenija odbojka
Foto: CEV

Z Mednarodne odbojkarske zveze so sporočili, da je znan razpored tekmovanj za elitno ligo narodov, ki se bo z ženskimi obračuni začela 14. maja v Turčiji in Braziliji, moški pa se bodo med seboj prvič pomerili 21. maja, prav tako v Antalyji in Rio de Janeiru.

Slovenski odbojkarji bodo nastope v ligi narodov (VNL), skozi katero si bodo štiri reprezentance, tudi slovenska, še poizkušale priigrati nastop na olimpijskih igrah v Parizu, začeli v turški Anatlyji, kjer bodo uvodni obračun odigrali 22. maja proti Nizozemski. Dan kasneje bodo njihovi tekmeci aktualni olimpijski prvaki Francozi, po dnevu premora pa varovance romunskega stratega na naši klopi Gheorgheja Cretuja čakata še srečanji s Kanadčani in aktualnimi evropskimi prvaki in zmagovalci lige narodov Poljaki.

Drugi turnir VNL bodo Slovenci igrali na Japonskem, prizorišče še ni znano. Za začetek se bodo 5. junija pomerili z neugodnimi Turki, 7. junija pa bodo njihovi tekmeci vselej odlični Brazilci. Časa za počitek naši fantje ne bodo imeli, saj se bodo takoj zatem srečali z gostitelji Japonci, 9. junija pa še z Bolgari. Prav ti so v lanski izvedbi VNL Slovencem na svetovni lestvici odščipnili največ točk.

V Ljubljani za potrditev mesta v Parizu

Na domačem turnirju v Ljubljani, ki se bo odvijal med 18. in 23. junijem, slovenske odbojkarje že na začetku čaka težko delo. Pred domačimi navijači se bodo namreč 18. junija pomerili z Argentinci, sicer neposrednimi tekmeci v boju za uvrstitev na olimpijske igre. Drugi nasprotnik Slovenije bo Kuba, srečanje bo 20. junija. Sledil bo dan za odmor, nato pa bomo v dvorani Stožice priča obračunu med Slovenijo in aktualno svetovno prvakinjo Italijo. Doslej prvi turnir VNL, ki ga bo moč spremljati pri nas, se bo zaključil z dvobojem med Slovenijo in Srbijo, torej med reprezentancama, ki se še borita za olimpijsko vozovnico. Na turnir v Ljubljano sicer prihajajo še Bolgarija, Turčija in Poljska. Vstopnice bodo na voljo v kratkem.

Gheorghe Cretu
Foto: VolleyballWorld

VNL se bo končala z zaključnim turnirjem najboljše osmerice, ki ga bo med 27. in 30. junijem gostila Poljska. Že pred obračuni v Lodžu bo znano, katere reprezentance bomo spremljali na olimpijskem turnirju, zato bodo tekme na Poljskem bolj kot ne prestižnega pomena.

Kdo na olimpijske igre?

Na olimpijske igre, na katerih bo nastopilo 12 reprezentanc, so se poleg gostiteljice Francije že uvrstile Nemčija, Brazilija, ZDA, Kanada, Japonska in Poljska, poleg njih pa kot najboljša afriška reprezentanca nastopil še Egipt. V boju za preostala štiri mesta bomo glede na trenutno uvrstitev na svetovni lestvici spremljali Italijo, Slovenijo in Argentino ter reprezentance, ki imajo v razvrstitvi FIVB trenutno sicer več zaostanka, a ga lahko z dobrimi predstavami v VNL še nadoknadijo. To so Srbija, Kuba, Kanada, Nizozemska, Turčija in Iran.