Rutinska operacija kolena jo je skoraj stala življenja

Odbojka 3. Jun 202419:30 1 komentar
Foto: CEV

Mlada, 18-letna srbska odbojkarica je za medije spregovorila o svojem peklu, ki se je začel po rutinski operaciji kolena.

Danica Ružić je veljala za eno najbolj talentiranih srbskih odbojkaric na njenem položaju. Leta 2022 bila na kadetskem evropskem prvenstvu na Češkem izbrana za najboljšega libera, po operaciji meniskusa pa se je njeno življenje spremenilo v pekel.

Mlada odbojkarica je po poškodbi dobila diagnozo, da je operacija meniskusa nujna, saj bo le v tem primeru lahko ponovno nastopala brez bolečin. Po posvetu je izbrala novosadsko bolnišnico pri priznanem kirurgu, a vse skupaj se je močno zapletlo.

“Posledice nestrokovne operacije so bile katastrofalne. Ne samo, da zdaj nikoli več ne bom mogla igrati odbojke, ki je bila moja življenjska obveza in del vseh načrtov za prihodnost, ukvarjati se ne morem več z nobenim športom. Oteženo mi je tudi normalno življenje, in to se ne bo nikoli več popravilo,” je v pismu za uredništvo Mozzart Sport povedala zdaj 18-letna odbojkarica.

Nikoli več ne bo tako, kot je bilo

“Moram se soočiti s tragično situacijo, v kateri ne glede na to, kaj naredim, nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Še vedno sem uradno najboljši libero v Evropi v svoji konkurenci, to priznanje mi je podelil CEV. Zdaj se dan, ko so me razglasili za najboljšega libera na evropskem prvenstvu za kadetinje leta 2022, zdi kot pravljica iz daljne preteklosti,” je dodala.

Operacijo je imela v Novem Sadu, kjer pa so zdravniki poskrbeli za malomarnost brez primere.

“To, kar so zdravniki naredili v bolnišnici v Novem Sadu, je nepredstavljivo. Z družino smo se odločili, da proti vsem sprožimo sodne postopke in preprečimo, da se kaj podobnega zgodi še komu,” je priznala Ružič in uredništvu Mozzarta priložila tudi fotografiji operiranega kolena.

Foto: CEV

Lahko bi tudi umrla

Vse skupaj je tako vznemirjajoče, da so se pri tem srbskem mediju odločili, da fotografij ne objavijo. “Prilagam dve grozljivi fotografiji, da boste lahko razumeli obseg katastrofe, ki jo doživljam. Prva prikazuje, kako grozljivo in nedoumljivo je videti koleno po tragičnih napakah zdravnikov, ki sem jih čisto po naključju preživela in ohranila nogo, a žal s trajnimi posledicami, ki jih ni mogoče rešiti. Druga fotografija prikazuje, kako moja noga izgleda danes, osem mesecev po poškodbi. Same fotografije kažejo, koliko bo še potrebnega, da bo stanje noge razmeroma znosno, a nikoli ne bo enako. Še enkrat naj povem, da je šlo le rutinsko operacijo meniskusa,” je še povedala mlada odbojkarica.

Kot je zgoraj zapisala, se je po vseh zapletih, ki jih je sprožila malomarnost zdravnikov, borila tudi za življenje. Po tem, ko ji  v novosadski bolnišnici niso znali več pomagati, so jo poslali v beograjski VMA. Po dveh mesecih boja z različnimi okužbami, tudi sepso, so nesrečnico ohranili pri življenju, ne da bi ji morali pri tem amputirati operirano nogo.

“Hvala ekipi v VMA na čelu s profesorjem Nenadom Stepićem, ki je res dal vse od sebe, da me ohrani pri življenju in ohrani nogo,” ni pozabila na svoje angele varuhe, a škoda je bila povzročena. Veliko vprašanje je, ali bo mlada odbojkarica sploh še kdaj normalno hodila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje