S cmokom v grlu odšteva dneve do slovesa

Matej Kök
Matej Kök obžaluje, da se je tako razpletlo, a na vse skupaj ni imel vpliva. Foto: OZS

Matej Kök bi lahko bil močno orožje slovenske odbojkarske reprezentance, a so se mu reprezentančna vrata hitro zaprla. Sprejemalec iz Medvod je bil v Instanbulu izbran v korejsko ekipo Woori iz Seula, ki ga v ekipi pričakuje že 1. avgusta.

Matej Kök se je med 6. in 8. majem mudil v Instanbulu, kjer se je za bogato pogodbo udarilo 40 odbojkarjev, med sedmimi klubi pa sta se v bazenu, ki so ga imeli na voljo, sta se le dva odločila, da zamenjata tujca. Med njimi je bil Woori, ki je izbral ravno slovenskega reprezentanta. 26-letni sprejemalec ni skrival navdušenja, žal pa mu je korejska pogodba v tej sezoni zaprla reprezentančna vrata.

“Korejski klub mi je takoj po izboru dal vedeti, da me želijo v ekipi videti že 1. avgusta. To so mi na spoznavnem večeru ponovili še trikrat, zato sem to ob prihodu na priprave povedal tudi selektorju. Seveda ni bil najbolj navdušen, zato smo še enkrat vse skupaj preverili. Moj agent je še enkrat vse skupaj preveril pri ekipi, a dobil odgovor, da od tega ne bodo dostopili,” je pogovore na relaciji Slovenija – Južna Koreja pojasnil Kök.

Izjava, ko se je pridružil reprezentanci:

V publikaciji, ki opisuje pogoje tujca v Koreji, je omenjeno tudi to, da se lahko legionar, v kolikor nastopa za reprezentanco in se mu obveznosti zavlečejo preko tega datuma, korejski ekipi pridruži tudi kasneje, a Woori temu ni bil naklonjen.

“Ekipa mi je dejala, ker je to moja prva sezona v Koreji, ne bodo spreminjali datuma prihoda, če bi bil tukaj že drugo ali tretjo leto in bi že poznal sistem lige, bi šlo, da bi se kasneje priključil ekipi, zdaj pa … Nimamo kaj,” še pojasni Kök.

Foto: Aleš Fevžer

Poskušal bo v zadnjih dneh potegniti čim več

Zelo mu je žal, da se po vrnitvi v reprezentanco vse skupaj tako hitro končalo. “Zame je Cretu najboljši trener na svetu. V veliko čast mi je, da se lahko od njega učim. Poskušal bom v teh zadnjih dneh pobrati kar se da veliko, nato pa se počasi že osredotočiti na Korejo in klubsko sezono,” s cmokom v grlu pove sprejemalec, ki je bil v tej sezoni eden glavnih mož ACH Volleyja. Z njim se je veselil trojne krone.

Kök bi sicer lahko Sloveniji pomagal v ligi narodov, a po pogovoru s selektorjem, so se odločili, da vse skupaj nima smisla. “Selektorju ni všeč, da bi vlagal vame, saj bi name lahko računal le na prvi misiji, zato je zanj bolj pomembno, da se osredotoči na fante, ki jih bo imel na voljo vse do oktobra. Sam njegovo odločitev razumem, ne vidim nobenih težav,” je povedal Kök, ki bo tako s slovensko reprezentanco opravil le še nekaj treningov, potem pa bo zapustil priprave.

Sprejemalci slovenske reprezentance:
Črtomir Bošnjak (ACH Volley Ljubljana)
Rok Bračko (Merkur Maribor)
Klemen Čebulj (Asseco Resovia Rzeszow)
Rok Možič (Verona)
Tine Urnaut (JTEKT Stings)
Žiga Štern (Friedrichshafen)

“Ta teden bom zagotovo še zraven, da pomagam ekipi na treningih, ko pride v ekipo še Klemen Čebulj, ko začne s polnim treningom Žiga Štern, ne bo več prostora,” je skomignil Kök in dodal, da se o stvareh, na katere nima vpliva, nima smisla obremenjevati.

Začetek že 7. junija ob 8. uri – nasprotnik Srbija

Liga narodov se začenja že 6. junija, slovenske odbojkarje pa prva tekma čaka dan kasneje, ko se bodo v sredo zgodaj zjutraj po slovenskem času (8.00) na Japonskem pomerili s Srbi. Še pred začetkom lige narodov bo Slovenija odigrala dve prijateljski tekmi. V Arnheimu se bodo 27. in 28. maja pomerili z Nizozemsko.