Slovenci navdušili v Avstriji

Odbojka 27. Mar 202218:43
Foto: osebni arhiv

Slovenski odbojkarji Danijel Pokeršnik, Tadej Boženk in Denis Robida so na turnirju evropske serije v odbojki na snegu osvojili srebrno odličje. V velikem finalu v avstrijskem Wagrainu so bili z 2:0 (15:10, 15:12) boljši Čehi Mrkous, Trousil in Pihera. Za naše odbojkarje je to najboljši dosežek v zadnjih sezonah.

Danijel Pokeršnik, Tadej Boženk in Denis Robida so nastop v Wagrainu začeli v kvalifikacijah, v katerih so nanizali dve prepričljivi zmagi in se brez težav prebili na glavni del turnirja. Uvodoma so s 15:4 in 15:11 odpravili nemško ekipo Wagner/Noack/Höfer/Sagstetter, zatem pa so bili s 15:7 in 15:2 boljši še od Madžarov Petike, Doczija in Udvarhelyija.

Glavni del turnirja so Slovenci začeli s porazom proti Poljakom Groszku, Jaroszczaku, Matyji in Szczepaniku, ki so bili uspešnejši z 11:15, 18:16 in 15:11. Izgubljena tekma je za naše odbojkarje pomenila naporen repasaž, v katerem so odigrali kar tri obračune. Proti Avstrijcem Buschu, Bichlerju in Fritscheju so slavili s 15:13 in 15:9, proti Francozom Petrovu, El-Ghoutiju in Saint-Vannepaju pa s 15:10 in 15:13 ter si zagotovili preboj med najboljših šest ekip na turnirju. V boju za polfinale so se naši odbojkarji še enkrat srečali s Poljaki in se jim oddolžili za poraz na prvi tekmi, zmagali so tesno, s 14:16, 15:8, 16:14.

Današnji polfinale je Slovencem prinesel srečanje z gostitelji, Avstrijci Seiserjem, Kindlom in Schnetzerjem. Pokeršnik, Boženk in Robida so znova igrali na visoki ravni in ostali zbrani tudi v napetih končnicah obeh nizov ter zmagali s 16:14 in 15:13. V velikem finalu nato niso bili kos razpoloženim Čehom Mrkousu, Trousilu in Piheri, ki so bili prepričljivejši s 15:10 in 15:12 ter se na koncu veselili zmage.

Foto: osebni arhiv

“Dokazali smo, da sodimo v sam evropski vrh”

“Zelo smo zadovoljni z drugim mestom. Ko smo se odpravljali na pot proti Wagrainu, nismo niti upali, da bi lahko prišli tako visoko. Naš prvi cilj je bil preboj skozi kvalifikacije. Upali smo, da se bomo uvrstili na glavni turnir, vendar pa tako dobrega rezultata zares nismo pričakovali. Po tihem smo sicer upali, da bomo igrali na glavnem delu turnirja. Že prva tekma v kvalifikacijah proti Nemcem je bila težka, gre za dobro ekipo, ki jo poznamo že iz prejšnjih sezon in z zmago smo že nekoliko opozorili nase. Na prvi tekmi proti Poljakom se je poznalo, da so oni odigrali že vse letošnje turnirje, za nas pa je bil to prvi nastop. Poraz je pomenil tekmo več, ki smo jo morali odigrati na poti do polfinala. Zelo smo zadovoljni s tem, kar smo prikazali proti Avstrijcem, to je bila ena naših najboljših tekem doslej, v finalu pa so nas pričakali mladi, razigrani Čehi, proti katerim nismo našli orožja,” je nastop v Wagrainu ocenil Boženk in dodal: “Upam, da bomo prihodnjo sezono lahko odigrali kakšen turnir več, morda tudi pri nas, v Sloveniji. Dokazali smo, da sodimo v sam evropski vrh in si zato želimo tudi tovrstne podpore. To, da bi doma igrali kakšnega od turnirjev evropske ali svetovne serije, bo imelo po mojem mnenju v prihodnje veliko vrednost.”

Drugo mesto je najboljši dosežek slovenskih odbojkarjev na snežni podlagi v zadnjih sezonah. Lani sta bila Pokeršnik in Boženk skupaj z Jernejem Vrhuncem dvakrat peta.

Komentari

Vaš komentar