Giuliani je dobil prave odgovore

Odbojka 21. Maj 202118:16 > 20:58
(Foto: Aleš Oblak)

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi pripravljalnega turnirja pred odhodom v Rimini, kjer se bo 28. maja začela elitna Liga narodov, z 2:1 (-23, 14, 21) v nizih premagala Bolgarijo. Na večerni tekmi se je slovenska B ekipa pomerila z B ekipo Srbije in bila boljša s 3:0 (18, 20, 20).

V Stožicah smo spremljali izenačen začetek turnirja. Ekipi sta izmenično dosegali točke in bili poravnani na 4:4. Klemen Čebulj je Slovenijo v nadaljevanju popeljal v vodstvo s 13:12, izenačeno igro pa smo nato lahko spremljali vse do  zaključka niza. V končnici je Alen Pajenk izničil prvo zaključno žogo, Sokolov pa je zatem zaključil napad za zmago Bolgarov s 25:23.

V drugem nizu so bili na začetku bolj prodorni Slovenci, ki so prišli do vodstva s 4:2 in 5:3. Z blokom so zaustavili Sokolova, Jani Kovačič pa je poskrbel za dva protinapada, ko sta obrambo tekmecev za 12:7 prebila Čebulj in Jan Kozamernik. Prednost Slovenije je še narasla, pri 22:13 pa je bilo jasno, da je niz odločen v korist gostiteljev.

Slovenci so bili za odtenek prepričljivejši tudi v tretjem nizu. Najprej so vodili s 4:2 in 6:4, po izenačenju na deveti točki pa so si po zaslugi Čebulja v napadu in asu Pajenka spet priigrali dve točki naskoka (12:10). Po prednosti Slovenije z 18:14, so se tekmeci približali na 20:18, vendar so Slovenci ostali zbrani. Tekmo je je z asom za 25:21 zaključil debitant Gregor Pernuš.

“Nismo še tam, kjer bi lahko bili, a smo na dobri poti. Če bomo tako nadaljevali, bomo le še dvignili formo. Tako kot nihamo na treningih, smo nihali tudi danes. Iz tekme v tekmo bo vse boljše in mislim, da bomo lahko še precej popravili našo igro,” je bil po tekmi precej zadovoljen slovenski prosti igralec Jani Kovačič.

Boljši tudi od evropskih prvakov

Slovenski odbojkarji so tudi drugo današnjo tekmo proti evropski prvakinji Srbiji začeli dobro.  B zasedba v postavi Dejan Vinčić, Mitja Gasparini, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Rok Možič, Tine Urnaut in Jan Klobučar si je s prodorno igro v napadu hitro priigrala dve točki naskoka (4:2) ter prednost ohranjala tudi v nadaljevanju. Pri 17:14, ko so naši povedli za tri, je srbski Strateg Slobodan Kovač posegel po prekinitvi, as Kozmernika za 18:14 je našim prinesel miren zaključek niza. Štalekar se je izkazal z igro na mreži (22:16), Urnaut pa je z novim napadom z druge linije prinesel zaključno žogo pri 24:17. Po napaki Luburića je Slovenija slavila s 25:18.

Uvod drugega niza je bil izenačen, z nizom treh zaporednih točk so naši odbojkarji povedli z 9:7. Urnaut je s prodornimi napadi ohranjal slovensko vodstvo, na drugi strani je z enako mero vračal Luburić. Po nekaj nezbranosti v naši vrsti (17:16) sta nalet Srbov zaustavila Kozamernik z blokom in Možič s protinapadom. Giuliani je v igro poslal Alena Šketa in Gregorja Pernuša. Slovenija je niz mirno pripeljala do konca in si s 25:20 zagotovila še drugo današnjo zmago.

(Foto: Aleš Oblak)

Tudi v tretjem nizu sta bili reprezentanci sprva poravnani, dve zaporedni točki Možiča iz protinapadov pa sta našim prinesli vodstvo s 5:3. Naša vrsta je z začetnimi udarci pritiskala na srbske sprejemalce, ob mreži so se odlično znašli Šket, Kozamernik in Možič ter poskrbeli za tri točke naskoka (13:10). Kozamernik je prispeval pomembno točko za 22:18, ko je v igro vstopil Pernuš. Prvo zaključno žogo za zmago s 3:0 v nizih so naši imeli pri 24:19, Urnaut pa je z varanjem poskrbel za 25. točko.

“Po le treh tednih dela je jasno, da nivo ne more biti zelo visok. Težko je tako za nas kot za nasprotnike. V tem trenutku vidim dobre stvari, najpomembneje pa je, da preverim formo vseh igralcev, ne le začetne postave. Za enkrat sem dobil dobre odgovore,” je bil zadovoljen slovenski selektor Alberto Giuliani.

Slovenija A: Štern T., Pajenk, Pernuš, Kozamernik, Šket, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut, Čebulj, Možič.

Bolgarija A: Kolev, Atanasov, Stankov, Seganov, Grozdanov, Petrov, Asparuhov, Ljutskanov, Ivanov, Skolov, Kartev, Ivanov, Parapunov, Ivanov.

Slovenija B: Pajenk, Pernuš, Kozamernik, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Štern Ž., Klobučar, Kovačič, Videčnik, Urnaut, Čebulj, Možič.

Srbija B: Kapud, Krsmanović, Kujundžić, Batak, Perić, Simić, Luburić, Todorović, Kovač.