Slovenska odbojkarska reprezentanca ima novega selektorja

Odbojka 17. Feb. 202211:52 > 15:464 komentarji
Delite:
Foto: FIVB

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca ima novega selektorja. Na klop trikratnih evropskih podprvakov, ki jih v letošnji sezoni čakata nastopa v ligi narodov in na svetovnem prvenstvu v Rusiji, bo sedel Avstralec Mark Lebedew.

Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) je izbrala novega selektorja moške izbrane vrste, ki se v zadnjih letih lahko pohvali z izjemnimi rezultati.

Naši odbojkarji so namreč na zadnjih štirih evropskih prvenstvih trikrat osvojili srebro, slavili v evropski ligi ter zmagali v tretji in drugi kakovostni skupini svetovne lige, si priigrali zlato na tekmovanju FIVB Challenger, se prebili v elitno ligo narodov in leta 2018 so prvič igrali na svetovnem prvenstvu.

V zadnjih letih so močno napredovali tudi na evropski in svetovni lestvici, na katerih trenutno zasedajo šesto oziroma osmo mesto. Prve uspehe so Slovenci dosegli pod taktirko Andree Gianija, na slovensko klop sta zatem sedla še Slobodan Kovač in Alberto Giuliani, zdaj pa so se na OZS odločili, da priložnost ponudijo Marku Lebedewu.

Foto: Guliverimage

Iskali imenitne tuje strokovnjake

Odločitev je pojasnil predsednik OZS Metod Ropret, ki je med drugim dejal, da ima z Albertom uspešno štiriletno sodelovanje: “Na koncu je vseeno pretehtala odločitev, da za novo obdobje s svetovnim prvenstvom in kvalifikacijami za olimpijske igre potrebujemo osvežitev v strokovnem štabu. Kot je v zadnjih letih že v navadi, smo se ozirali po eminentnih tujih strokovnjakih. Ponudb res ni manjkalo, bilo jih je zares veliko. Gre za izjemnega strokovnjaka in prepričani smo, da bomo z njim na čelu reprezentance nadaljevali po poti, po kakršni stopamo v zadnjih letih. Garancija za to so njegove reference in seveda tudi kakovost naših fantov.”

Foto: FIVB

Pred slovenskimi odbojkarji je reprezentančna sezona, v kateri bodo drugič igrali v elitni ligi narodov, drugič pa se bodo z najboljšimi reprezentancami sveta merili tudi na svetovnem prvenstvu.

V prihodnjem letu naše odbojkarje čakajo še kvalifikacije za olimpijske igre v Parizu in novi selektor se vseh teh izzivov že izjemno veseli.

Prioriteta je SP

“Slovenija ima zelo dobro ekipo, s katero si želi delati vsak trener. O kakovosti reprezentance govorijo rezultati, všeč so mi tudi ljudje, ki so vključeni v delo z ekipo in predstavniki slovenske zveze pa tudi samo okolje. Vse to so stvari, ki so privlačne za vsakogar. Zelo sem motiviran za delo in za tekmovanja, ki nas čakajo. Motiviran sem, da dosežemo še boljše rezultate kot v preteklosti. Liga narodov se bo sicer začela že zelo kmalu po zaključku dolgih prvenstev po Evropi, zato je težko napovedati, kaj se bo skozi VNL dogajalo. Zagotovo pa bo to tekmovanje dobra priložnost za nadaljnji razvoj mladih igralcev. Naša prioriteta bo svetovno prvenstvo, prepričan sem, da lahko precej izboljšamo dosežek iz leta 2018,” je uvodoma dejal Lebedew.

Portret selektorja

Avstralski strokovnjak iz Adelaide, ki bo letos dopolnil 55 let, ima za seboj uspešno igralsko, predvsem pa trenersko kariero. Začel jo je leta 1997 v izbrani vrsti Avstralije kot pomočnik selektorja, reprezentanca je med drugim nastopila na olimpijskih igrah v Sydneyju. Nato se je preselil v Evropo in najprej sedel na klop nemškega prvoligaša SV Bayerja, zatem eno sezono vodil belgijski Lennik ter kot pomočnik deloval pri italijanski Vibo Valentii in poljskem Jastrzebskem. Leta 2010 je prevzel vodenje moštva Berlin Recycling Volleys, s katerim je trikrat osvojil nemško prvenstvo in nastopal v ligi prvakov ter v njej v sezoni 2014/15 osvojil tudi bronasto odličje.

Lebedew je kariero nadaljeval na Poljskem, kjer je tri sezone uspešno vodil Jastrzebski, zatem še Warto Zawiercie in Wroclaw, v letošnji sezoni pa je na čelu še enega nemškega velikana, VfB Friedrichshafna. Od leta 2016 do 2020 je bil selektor reprezentance Avstralije, ki je nastopala v svetovni ligi in v ligi narodov, igrala na svetovnem prvenstvu 2018 in na azijskem prvenstvu, na katerem je leta 2019 osvojila srebro.

O svoji filozofiji dela Lebedew pravi: “O tem je težko govoriti le na kratko, vendar pa lahko rečem, da moj pristop temelji na agresivni, napadalni odbojki. Rad imam hitro igro in da s svojo ekipo nenehno napadamo tekmeca, da nanj vršimo pritisk tudi z blokom in dobro obrambo. Pri svojem načinu dela dajem precej veljave svojim igralcem in glede na to, kako izkušeno ekipo ima Slovenija, bo to še posebej prišlo do izraza. Urnaut, Vinčić, Pajenk in drugi so odlični igralci z veliko izkušnjami. To želim izkoristiti in tudi preko tega slovenski reprezentanci pomagati stopiti še stopničko višje.”

Lebedew, ki bo reprezentanco na pripravah zbral v začetku maja, je z Odbojkarsko zvezo Slovenije podpisal dveletno pogodbo.

Loading Poll...

Komentari

Vaš komentar