Slovenski odbojkarji na mivki stopnjujejo formo

Odbojka 27. Apr 202115:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Oblak

Slovenski odbojkarji in odbojkarice na mivki bodo med 6. in 9. majem nastopili v drugem krogu kvalifikacij za olimpijske igre v Tokiu. V Izmirju si bodo naši fantje in dekleta v hudi konkurenci skušali priigrati uvrstitev v zadnji, tretji krog.

V Izmirju se bodo naši odbojkarji pomerili z Latvijo, Italijo, Turčijo, Litvo, Estonijo, Anglijo in Madžarsko, ki je priložnost za nastop dobila namesto Rusije, Slovenke pa čakajo obračuni s Češko, Finsko, Poljsko, Grčijo, Srbijo, Turčijo in Belorusijo. “Skupina je, kakršna je. Nasprotnike deloma poznamo in se moramo nanje dobro pripraviti. Že večkrat smo na samem prizorišču videli, da je vsak premagljiv, tako da v Izmir nikakor ne odhajamo z belo zastavo. Z nekaj sreče nam tako pri fantih kot pri dekletih lahko uspe uvrstitev v naslednji krog,” je uvodoma dejal Tadej Boženk, ki bo reprezentanco skupaj z Matijo Slobodnikom spremljal v Turčiji.

Foto: Aleš Oblak

Boženk: Upam, da bomo formo še stopnjevali

Tjaša Kotnik, Tajda Lovšin, Špela Morgan in Nina Lovšin, ki bodo potovale v Izmir ter Tjaša Jančar in Klara Kregar, se večinoma pripravljajo v Ljubljani, po nekaj mesecih dela v dvorani, so se minuli teden treningi vendarle preselili tudi na prosto. “S trenutnim stanjem igralk sem precej zadovoljen. Pridno trenirajo in v projekt vlagajo veliko časa. Težko je usklajevati šolanje in treninge, a smo kljub temu opravili še mini priprave, na katerih so dekleta res dobro delala. S fanti smo bili v stiku manj, saj so nekateri še v dvorani. Tisti, ki so uspeli trenirati na mivki, so delali dobro. Upam, da bomo formo še stopnjevali in da na turnir pridemo res dobro pripravljeni. Na treningih največ časa posvečamo uigravanju, vemo, da so pari spremenjeni in da doslej niso veliko igrali skupaj. Upam tudi, da se čim prej navadimo na zunanje razmere, saj smo doslej lahko trenirali le v dvorani. Ta teden nam je bilo vreme naklonjeno in upam, da bomo lahko nadaljevali na zunanjih igriščih,” dodaja Boženk.

Foto: Aleš Oblak

Pri moških bodo slovenske barve zastopali Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik ter Črtomir Bošnjak in Danijel Pokeršnik. Pokeršnik in Bošnjak imata za zdaj še obveznosti v dvorani, saj njun ACH Volley Ljubljana danes začenja z nastopi na zaključnem turnirju Pokala Slovenije, medtem ko se Zemljak in Pokeršnik že nekaj časa pripravljata na mivki.

Sistem tekmovanja

Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je sicer nekoliko spremenila sistem kvalifikacij za olimpijske igre. Prvotno bi se morale reprezentance v okviru 2. kroga med seboj pomeriti po sistemu vsaka z vsako, zdaj pa bodo igrale v dveh skupinah. Zmagovalca skupin se bosta uvrstila neposredno v polfinale in s tem tudi v 3. krog kvalifikacij. Najslabši reprezentanci bosta igrala za 7. mesto in nato zaključili s tekmovanjem. Drugo in tretjeuvrščeni reprezentanci iz obeh skupin se bosta med seboj pomerili za uvrstitev v polfinale in tudi za končno 5. mesto, ki še prinaša nastop v 3. krogu kvalifikacij za olimpijske igre.

Poleg obračunov v Izmirju bomo istočasno spremljali še turnirja v Madridu in Badnu, kjer se bo odvijalo tekmovanje v kvalifikacijskih skupinah B in C. Finalni turnir bo od 23. do 26. junija gostil nizozemski Haag.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!