Sta dobra prijatelja, a v nedeljo bo vse drugače

Foto: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v petek v žep pospravila prvo zmago na svetovnem prvenstvu, ki ga od 26. avgusta do 11. septembra gostijo tudi ljubljanske Stožice. A že v nedeljo jo čaka morda najtežji nasprotnik tega SP, olimpijska prvakinja Francija, ki jo po novem vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani.

Slovenci so prišli do pričakovane zmage nad Kamerunom, a Afričani so na trenutke pokazali, da slovenska izbrana vrsta še ima nekaj pomanjkljivosti. Čeprav je javnost pričakovala petkov sprehod po Stožicah, je slovenski selektor Gheroghe Cretu vedel, da je igrati proti ekipam, ki nimajo ničesar za izgubiti lahko, zelo zahtevno.

“Po navadi o razpletu tekem govorijo ljudje, ki ne vedo veliko o odbojki. Govorilo se je, da je Kamerun ne sme doseči niti 20 točk na niz in ostale neumnosti, a bil sem že v tem položaju. V pretekli sezoni sem vodil ekipo (op. p. Zakso), proti kateri so nasprotniki, sploh tisti z dna lestvice, veliko tvegali od začetka do konca. Če tega ne počneš, mahaš z belo zastavo in nimaš nobenih možnosti. Kamerun je počel prav to in se nekajkrat približal,” je mirno dejal Romun na slovenski klopi.

Zmanjšati številko napak

Strinja se, da slovenska reprezentanca še ni tam, kjer želi biti, in da je še veliko stvari, ki jih morajo popraviti. “Najprej moramo zmanjšati število napak, sploh tistih neizsiljenih. Moramo ohladiti glave in žogo držati v igri, kar se da dolgo. Nikakor se ne sme paničariti pri obrambi prve žoge, ostati moramo mirni. Mislim, da je bila to glavna težava, a prva tekma je le prva tekma, menim, da bo zdaj le še bolje,” se je dotaknil igre svojih izbrancev

Bombareder Tonček ključni mož slovenske reprezentance

Cretu je proti Kamerunu začel v standardni postavi Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Dejan Vinčić, Jani Kovačič ter Tonček Štern, ki je bil na koncu z 18 točkami junak zmage nad afriškim tekmecem. Pet točk je dosegel tudi z začetnim udarcem.

Foto: FIVB

“Že pred prvenstvom je bil naš cilj, da gremo tekmo po tekmo. Nobenega ne smemo podcenjevati in da proti nikomur ne bo lahko. Kamerunci niso imeli ničesar za izgubiti, mi pa smo malce nervozno začeli in nosili težo prve tekmo. Hitro smo videli, da se bomo morali potruditi, če bomo želeli zmagati. Na koncu se je izšlo, zdaj naš čaka počitek in priprava na Francijo,” je prvem dvoboju na SP povedal slovenski korektor.

Cretu si je ogledal obračun Francije in Nemčije

Slovence po prosti soboti, vsaj kar se tekmovalnega dela tiče, v nedeljo čaka obračun z olimpijskimi prvaki Francozi. Pred tekmo s Kamerunom so se Francozi udarili z Nemci, ki so pod vodstvom selektorja Michala Winiarskega pokazali zobe in namučili favorite. Obračun si je ogledal tudi slovenski selektor: “Videl sem zelo dobro nemško zasedbo, ki je verjela vase in igrala zelo dobro odbojko. Vseeno to ni bilo dovolj za presenečenje. Francija je s svojimi izkušnjami in svojimi zvezdniki v ključnih trenutkih pokazala več in preprečila presenečenje.”

Foto: FIVB

Ne smejo pasti v njihov ritem

Kakšna bo slovenska taktika proti Franciji? “Treba bo najti tisto najboljšo igro, ki jo premoremo, začeti bomo morali pri sebi in ne pasti v ritem, ki ga narekujejo oni. Imamo svoj način igranja, morali bomo biti agresivnejši pri izvrševanju nalog, začenši pri začetnem udarcu in dobremu sprejemu. Tukaj so še dvorana in navijači. Ko za tabo stoji taka vojska, je vse mogoče,” meni Cretu.

Foto: FIVB

“Vedno ga je lepo videti”

V nedeljo bo zanimivo spremljati tudi trenerski obračun med prijateljema. Dvoboj z ekipo Andreo Gianija, ki se ga slovenski navijači še kako radi spominjamo. Italijan je namreč začetnik slovenskega odbojkarskega preporoda in prvi selektor, ki je Slovence popeljal od odličja na velikem tekmovanju.

“Giani je možakar, ki je že dolgo del odbojkarskega sveta. Spoznal sem ga že kot igralec, nato so se najine poti prepletle tudi v Italiji, ko sva bila trenerja. Z leti sva se zbližala, vedno ga je lepo videti, a v nedeljo bo najino prijateljsko videti malce drugače,” se je zasmejal Cretu, ki bo naredil vse, da Gianija spravi v slabo voljo.

Foto: FIVB

Oba sta Gianija, Cretu ima še en n več

Tudi slovenskega selektorja Gianni, kar je njegovo srednje ime. Vprašali smo ga, če je to zaradi italijanskega kolega? V smehu je razložil, da je zaradi Italijana, a ne zaradi Andree.

“Ko sem se rodil, je bil v naši deželi zelo popularen Gianni Morandi. Starši so želeli, da nosim njegovo ime, a v tistih časih je bilo nemogoče otroku dati tuje ime. Na uradnih listinah sem bil Gheorghe Giorgi, v cerkvi pa sem bil Gianni,” je razložil Cretu, ki je na slovensko klop prišel po naključju, saj se je Odbojkarska zveza le 18 dni pred začetkom SP odločila za zamenjavo selektorja. Zamenjal je Avstralca Marka Lebedewa.