Slovenci padli na odločilnem izpitu: iz Tokia brez vstopnice za Pariz (VIDEO)

Odbojka 7. Okt 202313:00 > 13:56 3 komentarji

Slovenski odbojkarji so v odločilni tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah v Parizu z 0:3 v nizih klonili proti domačinu Japonski. Na šesti tekmi turnirja so bili domačini enostavno premočni v bloku in z zelo požrtvovalno igro upehali slovensko izbrano vrsto. S tem so se Japonci ob ZDA avtomatsko prebili na OI v Pariz, Slovenijo pa čaka upanje, da na FIVB lestvici zasede dovolj visoko mesto za odhod na igre po daljši poti.

Slovenska reprezentanca je v tekmo z Japonci vstopila fantastično. Varovanci Gheorgheja Cretuja so z energično igro povedli 6:1.

Sledil je padec koncentracije in vodstvo je žal zdržalo le do 16, ko so Slovenijo domačini kljub Cretujevi minuti odmora ujeli in prehiteli ter na koncu prvi del srečanja dobili s 25:21. V prvem nizu je blestel Juki Išikava s šestimi točkami.

Slovenija je v drugem nizu držala priključek, ušla na 11 proti 8, zaradi česar je strateg domačih Philippe Blain vzel minuto odmora.

Japonci so strnili vrste in priključili na 12:12, še naprej je ekipo iz dežele vzhajajočega sonca vodil atraktivni Išikava, svoje je dodal tudi zelo razpoloženi Juji Nišida. Pri izidu 16:15 je moral minuto odmora vzeti Cretu.

Žarek upanja je z asom za izenačenje na 17 prižgal Rok Možič, Sloveniji je z zaključevanjem Klemna Čebulja uspelo tudi povesti, potem pa so domači v odločilnih trenutkih spet naredili razliko in ta del srečanja dobili na 22. Blestel je Nišida s šestimi točkami, toliko jih je prispeval tudi Čebulj.

Za razliko od prvih dveh, ko je Slovenija kar dobršen del niza vodila, so v tretjem na začetku dominirali spretni Japonci. Slovenska izbrana vrsta je držala stik in bila za kratek čas tudi v vodstvu 14:13.

Kot bi gledali ponovitev dvakrat videnega filma, so pri 15 v nizu domačini prestavili v “višjo” in upehane slovenske orjake začeli lomiti. Ni pomagala niti minuta odmora, “samuraji” so imeli graniten blok, lovili skoraj nemogoče žoge in se spravili do prednosti, ki je ni bilo več moč uloviti. Tretji niz je “Nippon”, kot svojo deželo imenujejo Japonci, dobil na 20.

FOTO: Volleyballworld.com

Danes je bil najbolj razpoložen Išikava (14 točk), Ran Takahaši jih je dodal 13, pri Sloveniji pa je 16 točk zbral Možič. Slovenijo jutri čaka še zaključna tekma turnirja proti Srbiji, Japonska se bo v revijalnem srečanju za prvo mesto in prestiž udarila z ZDA.

Do Pariza po daljšnici?

Tudi v primeru neuspeha v japonski prestolnici slovenska vrsta še ne bi ostala brez možnosti za premierni preboj na olimpijske igre. Po zaključku kvalifikacijskih turnirjev bo vključno z gostiteljico iger Francijo namreč znanih le sedem od dvanajstih udeležencev.

FOTO: Volleyballworld.com

O preostalih petih bo odločala razvrstitev na svetovni lestvici, pri čemer pa bo upoštevan tudi kriterij, da mora imeti vsaka celina vsaj enega predstavnika. Zadnji udeleženci bodo sicer znani zelo pozno, saj bodo lestvico, na kateri Slovenci trenutno zasedajo osmo mesto, zaklenili 24. junija, po odigranem tretjem turnirju lige narodov.

Kvalifikacije za olimpijske igre, 4. krog:

Skupina B:

Sobota, 7. oktober:
Turčija – Egipt 3:1 (21, 18, -20, 23)
Tunizija – Finska 0:3 (-19, -23, -15)

ZDA – Srbija 3:0 (19, 18, 17)
Japonska – Slovenija 3:0 (21, 22, 17)

Lestvica:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje