Znano je, koga morajo premagati za odhod na EuroVolley

Odbojka 29. Mar 202221:59 > 22:05
Foto: Aleš Oblak

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se bo za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2023 pomerila z Avstrijo, Azerbajdžanom in Gruzijo. Uvodna tekma kvalifikacij bo 20. avgusta, prve nasprotnice naših deklet pod vodstvom Marca Bonitte bodo Gruzijke.

Slovenska ženska izbrana vrsta bo letošnjo reprezentančno sezono začela z nastopi v srebrni evropski ligi in se skozi obračune s Švedsko, Portugalsko, Estonijo in Luksemburgom skušala prebiti v elitno zlato ligo. Konec avgusta bodo sledile kvalifikacije za evropsko prvenstvo, na katerem so Slovenke doslej igrale dvakrat, leta 2015 in 2019, ko so z uvrstitvijo v osmino finala dosegle tudi najboljši rezultat doslej. Na lanskem EuroVolleyju Slovenije žal nismo spremljali, od naše reprezentance sta bili v kvalifikacijah boljši Češka ter Bosna in Hercegovina.

Foto: Aleš Oblak

Evropska odbojkarska konfederacija (CEV), ki štirih držav organizatoric evropskega prvenstva 2023 še ni razkrila, je objavila kvalifikacijske skupine. Slovenke bodo kot prve nosilke skupine D igrale skupaj z Avstrijo, Azerbajdžanom in Gruzijo. Uvodoma se bodo na domačem parketu srečale z Gruzijkami, obračun bo na sporedu 20. ali 21. avgusta.

Varovanke novega selektorja, priznanega italijanskega strokovnjaka Marca Bonitte, bodo 24. avgusta gostovale v Avstriji in se nato tri dni kasneje doma pomerile z Azerbajdžanom. Povratna tekma v Bakuju bo 3. ali 4. septembra, 7. septembra bo Slovenija gostila Avstrijo, za konec kvalifikacij pa 10. septembra potovala še v Gruzijo.

Na EuroVolley se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz vsake kvalifikacijske skupine, neposreden nastop na evropskem prvenstvu pa si je že zagotovilo 12 reprezentanc, štiri organizatorice in osem najboljših z lestvice CEV.

Evropsko prvenstvo 2023, kvalifikacijske skupine:

Skupina A: Hrvaška, Izrael, Romunija, Ferski otoki

Skupina B: Češka, Finska, Črna Gora, Islandija

Skupina C: Ukrajina, Madžarska, Portugalska, Ciper

Skupina D: Slovenija, Avstrija, Azerbajdžan, Gruzija

Skupina E: Slovaška, Španija, Danska, Latvija

Skupina F: Grčija, Bosna in Hercegovina, Norveška, Švica

Komentari

Vaš komentar