Sanjski začetek: Dve kolajni za Slovenijo!

Peking 2022 5. Feb 202211:15 > 14:48 0 komentarjev
Urša Bogataj in Nika Križnar sta poskrbeli za zgodovinski uspeh slovenskega športa. Foto: Guliverimage.

Slovenija se v Pekingu veseli prvih olimpijskih odličij. Za zgodovinski slovenski uspeh sta na tekmi na srednji napravi v centru Zhangjiakou z zlatom in bronom poskrbeli smučarski skakalki Urša Bogataj (108 m in 100 m, 239,0 točk) in Nika Križnar (103 m in 99,5 m, 232,0). Drugo mesto je zasedla Nemka Katharina Althaus (105,5 m in 94, 236,8).

Tekmovalke glavnega trenerja Zorana Zupančiča so že dan po otvoritveni slovesnosti poskrbele, da se slovenska olimpijska reprezentanca iz Pekinga ne bo vrnila praznih rok. Začelo se je z izjemnimi poskusnimi skoki, nadaljevalo s fantastično prvo serijo in zaključilo s premiernimi slovenskimi olimpijskimi odličji v ženskih skokih. Še več, prvič v zgodovini se Slovenija veseli dvojnih olimpijskih stopničk, saj je bila Urša Bogataj zlata, Nika Križnar pa tretja.

“Ne dojemam. Neizmerno sem vesela. Po prvem skoku, s katerim sem podrla rekord skakalnice, sem si dejala: ‘Vseeno mi je!’ Odleglo mi je. Zdaj ni pomembno, kaj je bilo. Presrečna sem,” je v prvi izjavi za TV Slovenija dejala Urša Bogataj.

“Ne vem, kaj se dogaja. To je zadnja stvar, ki sem jo pričakovala, uspelo mi je in sem zelo vesela. Dan je bil zelo stresen. Že dva dni nisem normalno spala. Slabo mi je bilo od stresa. Strah me je bilo, da bi zgrešila skok. Na koncu sem si rekla, briga me, poskusila bom, skakalnica mi je všeč. Pogoji so bili na moji strani, uživala sem,” je navdušeno dodala olimpijska prvakinja.

Urša Bogataj. Foto: Aleš Fevžer/OKS
Urša Bogataj.
Urša Bogataj, foto: AP Photo/Andrew Medichini via Guliver
Nika Križnar
Nika Križnar
Urša Bogataj.
Veselje Slovenk po velikem ekipnem uspehu v Pekingu. Foto: Guliverimage.
Iskreno veselje Slovenk po velikem ekipnem uspehu v Pekingu.
Urša Bogataj in Nika Križnar sta v Pekingu poskrbeli za zgodovinski uspeh.
Urša Bogataj, olimpijska prvakinja. Foto: Guliverimage.

Da se na srednji napravi v Zhangjiakouju Sloveniji nasmiha kolajna, so naše tekmovalke nakazale že po uvodnem skoku. Najboljše izhodišče po uvodnem nastopu si je priskakala Urša Bogataj, ki je z daljavo dneva (108 m) za vodilno Nemko Althausovo zaostajala za 3,1 točke, takoj za njo pa sta se zvrstili še reprezentančni kolegici Nika Križnar in Ema Klinec. Četrta slovenska predstavnica Špela Rogelj je bila osma.

Ob odlični formi, ki jo kažejo že vso zimo, Slovenke pod bremenom visokih pričakovanj niso klonile niti v finalu. Svojo uvrstitev sta sicer nekoliko pokvarili Rogljeva in Klinčeva, ki sta končali na devetem in petem mestu, a se je zato popoln napad v finalu posrečil Križnarjevi in Bogatajevi. Prva je z daljavo 99,5 metra prevzela vodstvo in Sloveniji zagotovila najmanj eno odličje, za naravnost sanjski razplet pa je nato poskrbela njena reprezentančna kolegica. Pristala je pri stotih metrih, kar se je izkazalo za nepremostljivo oviro za najboljšo po prvi seriji Althausovo, ki se je morala na koncu zadovoljiti z drugim mestom.

S prepevanjem do sproščenosti

“Danes sem le uživala. Vedela sem, da moram biti nasmejana in zadovoljna, karkoli bo. Poskušala sem se sprostiti, uživati vsak trenutek. Cel dan sem si pela glasbo, tudi Urša si jo je, sem slišala. Tako sem vesela, komaj čakam, da pridem domov in objamem domače, ki jih res pogrešam,” je s solzami na očeh po bronasti medalji dejala Nika Križnar.

Prav tako vesela kot za svojo medaljo je bila tudi tiste zlate, ki jo je osvojila Urša. “Zelo smo povezane. Tako sem vesela za Uršo, da sva skupaj stali na stopničkah. To so bile sanje, nama so se uresničile. Danes ne bova spali. Se lepše bi bilo, če bi bila zraven se Ema, a to bi bilo očitno že preveč v rožicah, preveč bi razvajale Slovenijo, nekaj moramo pustiti na naslednje olimpijske igre.”

Veselje Slovenk po velikem ekipnem uspehu v Pekingu. Foto: Guliverimage.

“Ne bom opisoval svojih občutkov, ta so se vsa izlila takoj po osvojitvi naslova. Urša Bogataj, olimpijska prvakinja, prva v Sloveniji v smučarskih skokih. Nasploh njena prva zmaga,” je bil seveda presrečen tudi Zoran Zupančič.

“Dve kolajni na najbolj pomembnem tekmovanju v štirih letih. Težko bi bilo boljše. Hkrati še 5. mesto Eme Klinec in tudi izredno dobri skoki Špele Rogelj, vendar je žal v takšnih razmerah težko pokazala svoje znanje oziroma svoj rezultat. Že po treningu sem presodil, da gredo vse štiri v boj za odličja. Dobili smo dve kolajni, upajmo še na kakšno,” je dodal glavni trener, ki se zaveda velike priložnosti v ponedeljek.

To je bila namreč edina posamična preizkušnja za smučarke skakalke na teh ZOI. Skakalke do konca iger čaka samo še ponedeljkov nastop na mešani ekipni tekmi, ko bo Slovenija znova med favoriti za odličje.

Izidi, srednja skakalnica, posamično:
1. Urša Bogataj (Slo) 239,0 (108 m/100 m)
2. Katharina Althaus (Nem) 236,8 (105,5/94)
3. Nika Križnar (Slo) 232,0 (103/99,5)
4. Sara Takanashi (Jap) 224,1 (98,5/100)
5. Ema Klinec (Slo) 215,4 (100/90,5)
6. Silje Opseth (Nor) 200,5 (92,5/95)
7. Irina Avakumova (Rus) 196,3 (95/89,5)
8. Lisa Eder (Avt) 193,4 (92/90)
9. Špela Rogelj (Slo) 184,2 (93/82,5)
10. Irma Machinia (Rus) 180,9 (90/90)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!