Ne glede na vse verjame v srečen konec zgodbe

Peking 2022 6. Feb 20227:25 > 8:22 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Deskar na snegu Žan Košir, lastnik treh olimpijskih medalj, je na tokratnih igrah v Pekingu po daljši izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom v soboto prvič treniral na snegu. Po današnji drugi vadbi je zatrdil, da kljub težavam, ki so se zgrnile nanj, verjame vase. "Ne glede na vse grem odločen na tekmo ... Verjamem v srečen konec zgodbe."

Deskarje na snegu kvalifikacije paralelnega veleslaloma čakajo 8. februarja, poleg Koširja bodo tekmovali še Gloria Kotnik ter Rok Marguč in Tim Mastnak.

Med omenjenimi je bil v daleč najslabšem položaju Košir. “Najtežje je to, da sem imel v prejšnji sezoni dobre izide in sem tudi zmagal v svetovnem pokalu. V tej temu ni tako, ni bilo nekega vrhunskega rezultata. Zato smo načrtovali v Pekingu ključne zaključne priprave in testiranja opreme, ki smo jo kar veliko pripeljali s seboj,” je načrt pred odhodom na OI pojasnil Košir.

Sedaj tega ni bilo, vse je zanj postavljeno na glavo. “Moral se bom na pamet nekako odločati, kaj naj bi bilo dobro za nastop. Improvizacija bo tudi na dan tekme. Sem pa v svoji glavi naredil zaključek, da grem ne glede na vse, kar je za mano, odločen na tekmo, da verjamem vase. Le to me lahko pripelje do dobrih nastopov.”

Izolacije je konec, a dragocen čas za aklimatizacijo in treninge je izgubljen. Foto: arhiv OKS

Prvi dnevi po izolaciji polni izzivov

Še štiri dni se bo moral ravnati po protokolu “bližnjega stika”, torej ne bo mogel jesti v jedilnici z drugimi športniki, prav tako se bo moral na treninge in tekme voziti v vozilih, predvidenih le zanj. Poleg Koširja je bil ob prihodu na OI pozitiven tudi serviser deskarske ekipe Darko Centrih.

“Serviser je še vedno v izolacijskem hotelu, spet velika težava za priprave in tekmo. Ostali iz reprezentance, ki so že tako obremenjeni s svojimi problemi, mi morajo nositi hrano, tudi v fitnes ne morem. Danes sem tako vstal ob šestih zjutraj, da sem ob pol devetih prišel na trening. Pol ure sem najprej čakal na voznika, ni bilo ljudi za obvezno testiranje, jedel tudi nisem, zelo mrzlo,” je prvi del vse prej kot navadnega olimpijskega dneva strnil Košir.

Šok za njegovo telo je bil, ko je prišel iz dobrih 20 stopinj Celzija iz hotelske izolacije na dobrih 20 pod lediščem na prvi trening. Ker je bil pozitiven na novi koronavirus po prihodu na Kitajsko, kar so 28. januarja sporočili iz slovenske olimpijske odprave. Nato je bil v izolaciji dolgo obdobje v osami sobe.

Košir bi bil v “normalnih” razmerah zagotovo v krogu favoritov za medaljo. Foto: Guliverimage

Razmere na Kitajskem daleč od idealnih

“Smo na Kitajskem, večina ne zna angleškega jezika. Le kimajo in te lahko odpeljejo kamorkoli, nič ne veš takoj po prihodu. Bil sem brez prtljage, imel telefon s prazno baterijo. Upal sem, da bo vsaj internet delal tam, kamor so me peljali. Prvih osem obrokov je bilo enakih do potankosti, povsem hladnih. Začetek s hrano je bil najtežji.”

“Sedaj sem tukaj, opravil sem dva treninga, jutri bo počitek, potem pa že tekma. Scenariji, ki jih ne moreš vnaprej predvideti, imajo neverjetne zgodbe, in upam, da bo ta tista s srečnim koncem,” je optimistično zaključil Košir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!