Žan Kranjec pripravljen na boj za kolajno

Peking 2022 12. Feb 20229:19 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Alpski smučar Žan Kranjec, četrti na olimpijskih igrah v Pyeongchangu leta 2018, bo v nedeljo edini slovenski predstavnik na olimpijskem veleslalomu v Pekingu. Ena od sedmih končnih odločitev dneva se bo s prvo vožnjo začela ob 3.15 po slovenskem času, druga pa bo ob 6.45.

“Zagotovo se čutim sposobnega, da grem v borbo, tudi za kolajno. Kar je treba narediti, je, da vse, kar znam, pokažem na tekmi, tukaj ni nobenega taktiziranja. Ne smeš imeti nobenih dvomov, kaj bo, če bo. Kot smo videli na vseh tekmah, je tako, da če želiš poseči po najvišjih mestih, moraš res pokazati vse, kar imaš in vse se ti mora iziti tako, kot si si zamislil,” je dejal Kranjec.

Devetindvajsetletnik se je lani s svetovnega prvenstva v Cortini d’Ampezzo vrnil s šestim mestom, v svetovnem pokalu je bil osemkrat med prvo trojico, zmagal je dvakrat.

To sezono svetovnega pokala je 24. oktobra lani odprl izvrstno, uvodni veleslalom na ledeniku Rettenbach je končal na tretjem mestu. Tudi ostali uvrstitvi med deseterico je imel pred novim letom, deseti je bil v paralelnem nastopu novembra v Lech Zürsu in decembra na veleslalomu v Val d’Iseru.

Žan Kranjec. Foto: GEPA pictures/Thomas Bachun via Guliver

Decembra je v Alta Badii v dveh dneh osvojil 12. in 13. mesto, v začetku januarja pa adelbodenskega veleslaloma ni končal. Odstopil je tik pred zadnjo strmino prve vožnje na klasičnem švicarskem prizorišču, na katerem je pred dvema letoma slavil.

S tem je na zadnjem veleslalomu pred olimpijskimi igrami podaljšal nekoliko slabši niz, ko nikakor ni našel prave forme za sam vrh.

“Nisem pozabil smučati”

“Zdi se mi, da sem pridobil nazaj samozavest, suverenost. Na treningih večkrat oziroma večinoma kažem vožnje, ki sem jih sposoben. V tej zimi na tekmah, na katerih mi ni šlo po načrtih, ni bil problem to, da bi pozabil smučati ali karkoli…, nisem dal tistega, kar imam in kar sem sposoben. Mislim, da bom lažje dal v nedeljo in v prihodnje,” je napovedal Kranjec.

Odličja bodo delili po nastopu na progi Ledena reka v Yanqingu, ki je, kot tudi številna druga olimpijska prizorišča na Kitajskem, pred igrami zaradi koronavirusnih omejitev niso tekmovalno preizkusili.

Foto: Matevž Peršin

Med glavnimi favoriti za zlato bo Švicar Marco Odermatt, vodilni v seštevku discipline in tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na drugi progi z imenom Skala je že imel priložnost nastopiti na agresivnem umetnem snegu. Smuk je končal na sedmem mestu, na superveleslalomu pa je odstopil.

Visoko kotirata tudi norveški as Henrik Kristoffersen in Avstrijec Manuel Feller, tretji in drugi v seštevku discipline v pokalu. Rojak slednjega, Marcel Hirscher, je prepričljivo dobil olimpijski veleslalom pred štirimi leti v Južni Koreji, a je medtem že sklenil športno pot.

Pred Kranjcem sta bila tedaj v cilju še Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault. Ta je bil na domačem prizorišču v Val d’Iseru drugi, tretji v Adelbodnu, peti pa na uvodnem veleslalomu ter je četrti v seštevku sezone; Kranjec je osmi.

Menjava kadra

S Francijo in Norveško je povezan novi Kranjčev serviser. Lojzeta Debelaka je prejšnji mesec do konca sezone zamenjal Francoz Philippe Petitjean, nekdanji serviser v ekipi Kristoffersena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!