Najboljša veleslalomistka sezone premoč potrdila tudi na ZOI

Peking 2022 7. Feb 20228:59 > 9:38 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Ženski olimpijski veleslalom je pripadel Sari Hector. Po treh zmagah v letošnji sezoni je zdaj izvrstno formo potrdila tudi v Pekingu. Srebro Federici Brignone (+0,28), bron Lari Gut Behrami (+0,72). Najboljša Slovenka je bila Meta Hrovat, ki je bila po prvi vožnji četrta, v finalu pa je zdrsnila na sedmo mesto.

“Sezone še ni konec. Ena ali dve tekmi lahko močno spremenita končno oceno,” je pred potjo v Peking dejala najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat, zavedajoč se dejstva, da se olimpijska sezona na razpleta po njenih željah. Njene besede so odzvanjale tudi po prvi vožnji uvodne ženske smučarske preizkušnje 24. zimskih olimpijskih iger. Kranjskogorčanka je namreč držala četrto mesto in napadala tisto, kar na največjih tekmovanjih šteje – kolajno.

Sanje o popolnem napadu s skokom med najboljše tri pa so se za Meto razblinile v spodnjem delu druge vožnje. Naredila je preveč drobnih napak, njene smuči na specifičnem snegu niso stekle, kot bi si želela, tako da je po šele trinajstem času finala izgubila tri mesta in tekmo končala kot sedma. Od bronaste kolajne jo je tokrat ločilo 63 stotink sekunde.

Meta Hrovat. Foto: Aleš Fevžer/OKS

Če bi šlo za tekmo svetovnega pokala, bi bili v slovenskem taboru lahko zadovoljni. Tako pa … “Kar 20 smučark bi se lahko zavihtelo na stopničke. Da se na njih znajdeš, se ti mora vse poklopiti. Meni je nekaj zmanjkalo. Zato seveda nisem povsem zadovoljna,” je v prvem odzivu za TV Slovenija dejala Meta Hrovat, sicer prepričljivo najboljša v slovenski četverici. Ana Bucik je bila enajsta, s čimer je prišla do WCSL točk, Tina Robnik (18.) je priložnost za visoko uvrstitev zapravila že v prvi vožnji, Andreja Slokar pa je odstopila.

Izkušene stopničke

Zanimiv pa je pogled proti vrhu, ki je kombinacija izkušenj in kakovosti tekoče sezone. Zmago je namreč slavila Sara Hector, ki je življenjsko formo kronala z zmago na olimpijskem veleslalomu. Še pred nekaj tedni je imela 29-letna Švedinja na svojem računu vsega eno zmago v svetovnem pokalu, pa še ta je bila stara sedem let. V tej zimi pa je slavila že tri zmage svetovnega pokala, bila še po enkrat druga in tretja, zdaj pa je v uspehu kariere postala še olimpijska prvakinja.

Mikaela Shiffrin. Foto: Ale Fevžer/OKS

Toda če v zmagi najboljše veleslalomistke sezone ni niti trohice presenečanja, pa podobno ne velja za srebrno n bronasto. Federica Brignone in Lara Gut Behrami sta seveda izjemni smučarki, veleslalomski prvokategornici, obe tudi že zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala. Toda v tej zimi sta ”le” osma in dvanajsta v veleslalomskem seštevku. Toda na tekmi sezone sta našli navdih, izkoristili napake tekmic, s prefinjenim občutkom osvojili podlago in se naslonili na bogate izkušnje. Obe sta svojo priložnost izkoristili v finalu in se zavihteli na stopničke.

Daleč od boja za odličja pa sta bili tokrat Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova. Prva je, podobno kot Marta Bassino, odstopila že po dobrih desetih sekundah prvega nastopa. Slovakinja pa se s svojim slogom smučanja nikakor ni spoprijateljila s podlago. Na koncu je zaostala za obema Slovenkama in preizkušnjo razočarano končala na zanjo skromnem štirinajstem mestu.

Veleslalom: rezultati

Meta Hrovat je tekmo končala kot sedma, Ana Bucik kot enajsta, Tina Robnik kot osemnajsta. Po odstopu v drugi vožnji je brez uvrstitve ostala Andreja Slokar.

30/30 Tudi Sara Hector ni smučala povsem brez napak, a je ohranila dovolj prednosti, da je postala olimpijska prvakinja! Za 28 stotink je bila boljša kot Federica Brignone.

29/30 Avstrijka Katharina Truppe je odsmučala zelo solidno, a v cilju zaostala 52 stotink za Italijanko. Če Sara Hector ne bo naredila napake, bo končala na nehvaležnem četrtem mestu.

28/30 Tekma teče dalje. Federica Brignone, bronasta v veleslalomu pred štirimi leti v Pjongčangu je zapravila večji del prednosti, a je v cilju vendarle prevzela vodstvo in se veseli nove olimpijske kolajne!

27/30 Meta Hrovat je po odličnem začetku finalne vožnje proti koncu izgubljala, v cilju je s 63 stotinkami prišla na četrto mesto. Medalje ne bo, bo pa končala vsaj v najboljši sedmerici.

26/30 Po napornem čakanju se je na progo podala še ena Norvežanka. Ragnhild Mowinckel je veliko časa pustila v srednjem delu, v cilju je 24 stotink za Gutovo na drugem mestu. Čas je za nastop Mete Hrovat!

25/30 Tik pred ciljem je grdo padla tudi Nina O’Brien … Zaradi nudenja zdravniške pomoči Američanki v ciljni areni je tekma za krajši čas prekinjena.

24/30 Grd padec Tesse Worley. Izkušena Francozinja je zapravila priložnost za prvo olimpijsko kolajno.

23/30 Izvrsten nastop Lare Gut Behrami. Z najboljšim časom druge vožnje je skočila na vrh.

21/30 Thea Stjernesund je po vrsti odbila nevarne napade Maryne Gasienice Daniel in Wendy Holdener, kot zadnja je zaostala še Michelle Gisin. Na startu je le še osem smučark, kmalu pride na vrsto še zadnja Slovenka Meta Hrovat.

17/30 Čas Norvežanke je bil previsoka ovira tudi za Slovakinjo Petro Vlhovo. V cilju je zaostala 1,26 sekunde in je šele na petem mestu. Veliko razočaranje ob začetku iger.

16/30 Primorko je za točno sekundo prehitela že naslednja. Norvežanka Thea Louise Stjernesund je zdaj na prvem mestu.

15/30 Odličen zaključek Ane Bucik! V zgornjem delu ni smučala optimalno, spodaj pa je pospešila in prevzela vodstvo z 18 stotinkami prednosti. Na vrhu je še polovica smučark v finalu.

14/30 S povsem enakim časom kot Skandinavka je zdaj na vrhu še Američanka Paula Moltzan.

13/30 Imamo novo vodilno. Norvežanka Maria Therese Tviberg je za 53 stotink prehitel Francozinjo.

11/30 Manj uspešna je bila Andreja Slokar. Pred drugim merjenjem vmesnega časa je zdrsnila in odstopila. Razočaranje za Ajdovko.

10/30 Prvi slovenski nastop v finalu za nami. Tina Robnik je bila odlično na poti, na finalni strmini pa naredila večjo napako in ciljno črto prečkala kot druga. Za Sombetovo zaostaja za tri desetinke.

5/30 Z odličnim nastopom je zdaj vodstvo z ogromno prednostjo prevzela Francozinja Coralie Frasse Sombet. Pred vsemi tekmicami ima skoraj dve sekundi prednosti.

1/30 V cilju druge vožnje je prva smučarka. Nemka Emma Eicher je postavila skupni čas 2.00.52.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!