Aleks Vlah: V Aalborgu bom lahko izpolnil svoje sanje

Rokomet 9. Apr 20237:00 komentar
Aleks Vlah, RK Celje Pivovarna Laško
Foto: Uroš Skaza

Tokratni gost Sportklubovega nedeljskega intervjuja je eden izmed najbolj vročih slovenskih rokometašev v tej sezoni. Aleks Vlah, ki se s Celjem bori za dvojno krono, je v tej sezoni navduševal v ligi prvakov in postal najboljši strelec skupinskega dela, hkrati pa odigral tudi odlično svetovno prvenstvo, ki ga je Slovenija po izjemno težkem žrebu končala na 10. mestu.

25-letnik je članski rokomet prvič okusil v sezoni 2013/14, v ligi NLB pa prvič nase resno opozoril dve leti zatem, ko je sezono sklenil s 84 ligaškimi goli. Koprčan se je leta 2019 prvič podal na tuje in dve leti nabiral izkušnje pri RD Zagreb. Tam se je zapletel tudi v afero s takratnim selektorjem Slovenije in trenerjem Zagreba Veselinom Vujovićem, ki je svojega varovanca med minuto odmora grdo užalil. Vse to ga je ojačalo in mu dalo dodatne motivacije za napredek, ki je v zadnjih dveh sezonah izjemen.

Aleks Vlah
Povratek v ligo NLB in selitev v Celje je bila za razvoj Aleksa Vlaha sijajna odločitev. Foto: Jan Gregorc

Vlah se je leta 2021 vrnil v ligo NLB in si nadel dres največjega slovenskega kluba, RK Celje Pivovarna Laško. Pričakovano je zelo hitro postal nosilec igre, v tej sezoni pa dokončno zasijal tudi na mednarodni sceni. Na 14 tekmah lige prvakov je dosegel izjemnih 88 golov in postal kralj strelcev skupinskega dela najmočnejšega klubskega rokometnega tekmovanja. “Zame je to veliko priznanje, saj o takšnih stvareh sanjaš kot otrok. In ko se enkrat te sanje uresničijo, potem se zaveš, da se ves trud in odrekanje obrestujejo. Zaradi tega sem lahko ponosen nase, vseeno pa se s tem ne smem zadovoljiti, saj še imam prostor za napredek in lahko na rokometnih igriščih prikažem še več,” je ob koncu skupinskega dela Vlah o dosežku povedal za klubsko spletno stran.

Ob izjemnem napredku v klubskem dresu je januarja navdušil še na svetovnem prvenstvu, na katerem je bil z 31 goli prvi slovenski strelec. Slovenija je svetovno prvenstvo, na katerem je zaigrala s posebnim povabilom, sklenila na 10. mestu, a proti izredno močnim nasprotnikom dokazala, da sodi v sam vrh svetovnega rokometa. “Na zadnjem prvenstvu smo dokazali, kam sodimo in da lahko gremo še višje. Mislim, da lahko le še napredujemo,” je med drugim o reprezentanci povedal Vlah.

Aleks Vlah
Vlah je bil najboljši strelec Slovenije na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem. Foto: Aleš Fevžer

Odlična forma je Vlahu prinesla drugo selitev na tuje. Po koncu sezone se bo poslovil od Celja in se preselil na Dansko, kjer si bo nadel dres Aalborga. Pri šestkratnem danskem prvaku bo zaigral na najvišjem nivoju klubskega rokometa in se boril tudi za naslov v ligi prvakov. Predvsem to so njegove sanje, ki jih bo zdaj lahko izpolnil. V intervjuju nam je Vlah izdal številne zanimivosti iz kariere, dotaknili smo se Kopra, Zagreba, Celja, reprezentance, Veselina Vujovića in jasno tudi zdajšnjega selektorja Uroša Zormana.


V zadnjih tednih ste v ligi NLB vpisali dve pomembni zmagi. Dobili ste večni derbi in še derbi s Trimom iz Trebnjega. Ali zaradi teh rezultatov in dobrega položaja na lestvici čutite manj pritiska?

Končno lahko rečemo, da smo zelo blizu naslovu. Sploh po zadnji tekmi s Trebnjem, ko smo naredili velik korak k cilju. Vzdušje je nekoliko bolj sproščeno, ampak vse to moramo do konca še potrditi. Pred nami je še nekaj težkih gostovanj, naslov pa si želimo potrditi s samimi zmagami vse do konca sezone.

Ste eden tistih igralcev, ki so se iz tujine vrnili v ligo NLB. Kakšna je liga v primerjavi z obdobjem, ko ste igrali za Koper?

Kvaliteta je zagotovo padla. Veliko manj je kakovostnih igralcev, predvsem tujcev, ki so v preteklosti igrali v Celju in Velenju. Je pa liga veliko bolj izenačena. Vsak lahko premaga vsakega. Vsak se pripravi na Celje in želi priti do zmage. To je bilo v preteklosti nekaj nepredstavljivega. Dobro je sicer, da je liga bolj izenačena, hkrati pa slabo, da v njej ni več toliko kakovosti.

Celje in Velenje sta leta 2018 zapustila SEHA ligo in se vrnila v ligo NLB. Je bila to dobra poteza za slovenski rokomet?

Mislim, da je bolje, da igrata v domačem okolju. S tekmami Celja in Velenja v gosteh so tudi dvorane bolj polne. S tem ko drugi klubi v naši ligi vidijo, da so lahko blizu takšnima velikanoma, upam, da se bo tudi drugje začelo dodatno vlagati v rokomet.

Za vami je že ogromno pomembnih tekem v našem državnem prvenstvu. Katero gostovanje v ligi NLB je po vašem mnenju najbolj zahtevno?

Ormož je že od nekdaj zahtevno gostovanje, ki se ga spomnim še iz svojih časov v Kopru. Sam se sicer vedno spomnim na tekme Kopra in Celja v Kopru, kjer so Celjani vedno težko zmagovali. To še vedno velja, zato se bom kar odločil za gostovanja pri svojem domačem klubu.

Aleks Vlah je bil v tej sezoni lige prvakov nerešljiva uganka za obrambe celjskih nasprotnikov. Foto: Guliver Images

V tej sezoni ste na mednarodni sceni doživeli pravi razcvet. Najprej se dotakniva lige prvakov in naziva najboljši strelec skupinskega dela. Kako sami vidite ta dosežek?

Super dosežek v super sezoni, v kateri lahko osvojimo tako pokalni kot državni naslov. Ta sezona bi morala biti boljša kot lanska. Na koncu je naziv kralja strelcev v skupinskem delu lige prvakov le češnjica na torti.

Celje je kar nekaj časa upalo tudi na napredovanje iz skupinskega dela. Sanje so se končale po slabi končnici na domači tekmi z Barcelono, ko ste imeli zmago praktično v rokah. Kakšni so spomini na to tekmo?

To bi bil izjemen skalp. Če bi slavili, bi takrat še ohranili možnosti za napredovanje iz skupine. Morda bi se zadnja tekma z Aalborgom končala drugače. Ampak glede na vse napovedi pred sezono smo lahko zelo zadovoljni.

V zadnjih letih ste postali zelo samozavesten igralec, ki v ključnih trenutkih vedno prevzame odgovornost. Morda se lahko tukaj spomniva na tisto zloglasno minuto odmora, ko ste igrali za Zagreb in je bil vaš trener takratni selektor Slovenije Veselin Vujović. Kako je ta dogodek vplival na vašo kariero?

To je trenutek, ki mi bo za vedno ostal v spominu. Po njem sem se dvignil, pokazal, česa sem sposoben. To me je ojačalo, sem bolj trdoživ. Komentarji trenerja in tudi drugih mi ne pridejo več do živega. Iz situacije sem vzel veliko pozitivnega in postal tudi boljši igralec.

“Takrat sem bil v slabši formi, Veselin me je morda želel vzpodbuditi na svoj način. Nekdo to dojema kot žalitev, nekdo pa kot vzopdbudo,” med drugim o sporu z Vujovićem danes razmišlja Aleks Vlah. Foto: Getty Images

Je dobila zgodba v slovenski javnosti preveč pozornosti? Se je vse skupaj napihnilo? V kakšnem odnosu sta z Vujovićem danes?

Morda se je o tem preveč govorilo. To se v športu dogaja. On v tistem trenutku ni mislil slabo. Hitro se je iz tega naredil velik bum. On je vedel, da je naredil napako, jaz sem vedel, zakaj se je to zgodilo. Seveda se to ne bi smelo zgoditi, vsaj ne v javnosti. Takrat sem bil v slabši formi, Veselin me je morda želel vzpodbuditi na svoj način. Nekdo to dojema kot žalitev, nekdo pa kot vzopdbudo.

Pozdraviva se normalno, v debate pa se nikoli nisva spuščala. V Zagrebu se mi je nekako opravičil, ampak na svoj način. S tem se več ne obremenjujem.

Tudi v reprezentanci ste postali nosilec. Odlično ste igrali na letošnjem svetovnem prvenstvu. Kako je igrati pod taktirko Uroša Zormana, ki v ligi NLB vodi Trimo iz Trebnjega?

Vzdušje v reprezentanci je izjemno. Mislim, da se to vidi na igrišču. Na zadnjem prvenstvu smo dokazali, kam sodimo in da lahko gremo še višje. Mislim, da lahko le še napredujemo. Uroš je velik taktik. Vse je dodelano do najmanjšega detajla. Če ne stojiš pravilno, ne vtečeš jiih boš vedno slišal. Je kar pestro. Ampak to je šport. To je španska taktična različica, kjer je vse dorečeno. To mi je všeč. Rad imam tak slog igre, ki me zdaj čaka tudi na Danskem, kamor se selim.

Ali se v reprezentanci omenja rivalstvo med Celjem in Trimom, ki ga vodi selektor Uroš Zorman in kaj Zorman prinaša slovenski reprezentanci?

Je tudi zaradi tega reprezentanca boljša? Zdi se, da ima naše strokovno vodstvo vselej odlično pripravljen načrt. Veliko časa se posveti taktični priparvi.

Dajmo reči, da se mi zdi, da se po obdobju selektorja Denića zdaj prvič znova ve, kaj je naloga vsakega na igrišču. To velja za obrambo in napad. Mislim, da je to za nas igralce super, saj dobro poznamo svoje naloge. Nič ni prepuščeno naključju. Taktika je najpomembnejši del športa.

Se vam zdi pomembno, da je selektor povezan z domačim okoljem in da deluje v državnem prvenstvu?

To je zagotovo pomembno. Nekdo, ki deluje v ligi NLB, zagotovo pozna igralce, ki jih tuji selektor ne bi poznal tako dobro. Spoznal bi jih preko besed drugih in ne ve, kaj lahko pričakuje. Uroš pa ima vpogled v celotno slovensko ligo in s tem lahko preizkusi še nekatere druge igralce.

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

V zadnjih letih ste postali pravi strup v napadu. Tudi selektor je v reprezentanci dobil pravega “gol” igralca na zunanjem položaju. Je to bil vselej vaš slog igre, so bili tudi vaši idoli takšne vrste igralci?

Vedno sem rad zabijal gole. Da bi bil najboljši strelec nekega tekmovanja in dal več nase kot na ekipno igro, to ni moj slog. Vedno mi je bil všeč Karabatić, ki je isto igral v 1. in 59. minuti. Nikoli se ni pritoževal, če je bil tepen ali ne. Ni komentiral odločitev. To mi je bilo vedno všeč. Imel sem kar nekaj vzornikov in jih še vedno imam. Všeč mi je Andy Schmid, ki vedno skrbi za razigravanje ekipe. Idol je bil tudi Dean Bombač v Kopru, ko smo Cimos na veliki sceni spremljali vsi mlajši navdušenci.

Ker ste omenili preteklost, lahko načneva še eno temo. Naša liga je bila nekoč tretja najmočnejša evropska liga. Kakšna je zdaj razlika z najmočnejšimi klubi in ligami? Lahko naša liga v prihodnosti znova postane tako cenjena, kot je nekoč bila?

Mislim, da je razlika med nemško, francosko, dansko ligo z našo ligo prevelika. Brez res izjemnih vložkov si ne moremo predstavljati, da bi se lahko omenjenim približali. Težko se bomo kadarkoli vrnili na nivo, kjer smo bili z našo ligo. Je pa vzpodbudno, da je naša liga vedno bolj izenačena. S tem bo klub, ki bo dvignil svoj nivo, prisilil druge, da mu sledijo.

Bi lahko bila za našo ligo dobra poteza, če bi domači zvezdniki kariere zaključevali doma?

To bi bila po moje prava poteza za klube kot sta Celje in Velenje. Da bi se lahko mlajši igralci v prvi ekipi učili od takšnih zvezdnikov. Jaz te sreče nisem imel. Nikoli se nisem učil od kakšnega večjega zvezdnika. To bi bilo mlajšim v veliko pomoč.

Aleks Vlah bo v naslednji sezoni zaigral za Aalborg, ki je leta 2021 zaigral v finalu elitne lige prvakov. Foto: Guliver Images

Tudi vi boste nekoč imeli priložnost za to. Znova se podajate na tuje, v naslednji sezoni boste zaigrali za danski Aalborg. Ste si s tem prestopom izpolnili otroške sanje?

Otroške sanje so bile, da bi najprej igral v Kopru in nato v ligi prvakov in z reprezentanco na velikem turnirju. Za konec pa še sanje, da bi zaigral za enega izmed petih največjih klubov na svetu. Ostajajo še sanje o osvojitvi lige prvakov. Ko sem bil otrok, Skandinavija ni bila tako popularna, o njej se ni veliko govorilo. Takrat so bili v ospredju klubi iz nemške Bundeslige in Barcelona. A če primerjam Aalborg iz tega obdobja z velikani iz preteklosti, je Aalborg prav takšen klub, ki bi ga takrat kot otrok izbral.

Aleks Vlah o prestopu v Aalborg:

Ali zaradi prihajajoče selitve čutite kaj metujčkov?

Čutim nekaj nestrpnosti. Prvič bom tako daleč od doma. Celje in Zagreb sta dve uri od doma. Ampak prisotna je bila velika želja, da lahko zaigram tam. Da prikažem kaj zmorem in zakaj sem skozi celotno kariero garal. Dobil bom tudi priložnosti, da uresničim še kakšno željo.

Kako je prišlo do prestopa v Aalborg, kdaj so vas kontaktirali?

Vse se je začelo tik pred svetovnim prvenstvom. Z avtobusom smo prišli na Poljsko, pred hotelom pa me je poklical zastopnik in povedal, da se Aalborg zanima zame. Takoj sem rekel, da hitro začnimo s pogajanji, da vidimo, kje smo. Vse smo se hitro dogovorili. Bili so korektni in konkretni. To je bila prava izbira.

Kako so vse skupaj pospremili v vašem trenutnem klubu, v Celju?

Mislim, da so bili ponosni, da grem v velik klub, a hkrati žalostni. A tak je bil naš dogovor že pred sezono. Dogovorili smo se, da mi v primeru ponudbe vrhunskega kluba gredo na roko in da se bomo vse dogovorili tako, da bomo vsi zadovoljni. Na koncu se razpletlo točno tako. Ko sem jim sporočil odločitev, so dogovor spoštovali.

Aleks Vlah o tem, kaj mu pomeni, da se od Celja poslovi z naslovom:

Do konca sezone se boste s Celjem borili za dvojno krono. Boste v izogib kakšni poškodbi pred selitvijo v Aalborg v zadnjih mesecih igranja v celjskem dresu bolj previdni?

Aalborg ni ničesar zahteval. Tam vedo, kaj pomeni biti profesionalec. Verjamem, da boto to cenili. Če se hranim sem si na videu smešen. Nerad vidim to. Že moji starši, ki gledajo vsako tekmo, me motivirajo, da dam vse od sebe. Ne želim, da bi oče prišel zastonj na tekmo. Vedno mu želim pokazati, kaj je naredil (smeh). To mora biti motivacija vsakega športnika.