Črne minute sredi drugega polčasa Slovence drago stale

Rokomet 9. Maj 202419:43 > 20:24 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v neposrednih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2025 na prvi tekmi v Kopru danes izgubila s Švico s 26:27 (15:12). Moštvi se bosta na povratni tekmi pomerili v nedeljo v Winterthurju.

Črne minute sredi drugega polčasa so slovenske rokometaše stale zmage na prvi tekmi s Švico. Gosti so po zaostanku s tremi zadetki v prvem polčasu v drugem pokazali drugačen obraz, predvsem pa so izkoristili napake Slovenije.

Tej je po dolgi sezoni v drugem polčasu manjkalo energije in zbranosti. Na igrišču je ob odsotnosti vsaj treh standardnih članov danes bila tudi brez Blaža Janca, ki je v svojem 100. nastopu za reprezentanco obsedel na klopi zaradi bolečin v hrbtu.

Po prepričljivo dobljenem prvem polčasu za Slovenijo se je sicer v podobnem slogu začel tudi drugi polčas. Slovenija je kljub igralcu manj na igrišču ob izključitvi Jerneja Drobeža v 33. minuti ohranila vodstvo treh zadetkov s 17:14 z zadetkom Deana Bombača.

S tem golom pa se je začel niz napak v obrambi in napadu, ki so ga Švicarji izkoristili. Slovenska prednost se je hitro topila, Švicarji so v 37. minuti najprej izenačili na 18:18, sledili sta dve obrambi Jannisa Scheidigerja v švicarskih vratih in prvo vodstvo Švice pri 20:19 v 41. minuti.

Slovenija je bila v teh minutah na igrišču nemočna. Po novi napaki v napadu je Švica prvič povedla z dvema goloma razlike (19:21), kmalu zatem pa ob pomanjkanju slovenskih zadetkov s tremi.

Foto: Aleš Fevžer

Slovenci so kljub podpori domače publike težko držali korak z opogumljenimi tekmeci. Švicarji so tako v 48. minuti znova povedli s tremi goli razlike 23:20, Slovenija je v nadaljevanju sicer poskušala vse, da bi strnila vrste, a so bili goli težko dosegljivi.

Ob bučni podpori domače publike je po dveh obrambah Urbana Lesjaka zmanjšala zaostanek in celo izenačila na 25:25, a je Švica v zaključku znova našla prave odgovore, Slovenija pa je še enkrat izgubila žogo v napadu.

V ključnih minutah se je izkazal prvi strelec Švicarjev Manuel Zehnder, ki je tekmo končal z osmimi zadetki. Šest jih je prispeval Lenny Rubin.

Za Slovenijo, ki ji je v drugem polčasu manjkalo nekaj napadalne učinkovitosti, je pet zadetkov dosegel Aleks Vlah, štiri jih je dosegel Domen Novak.

Reprezentanci se bosta na povratni tekmi pomerili v nedeljo ob 16. uri.

Izjavi po tekmi

* Uroš Zorman, selektor Slovenije: “Švicarji nas v nobenem smislu niso presenetili. Nam so predvsem nekaj zagona vzele poškodbe v ekipi. Zjutraj so se pri Klemnu Ferlinu pokazale težave s kolenom, Blaža Janca je na ogrevanju uščipnilo v križu, Aleks Vlah pa se že cel teden bori s poškodbo rame. Vse skupaj je prispeval k temu, da so morali drugi prevzeti večje breme na igrišču, ob tem pa je bilo pri njih prisotno tudi nekaj treme. Videlo se je, da v nekaterih trenutkih manjkajo izkušnje. V drugem polčasu smo zgrešili veliko lahkih priložnosti in na ta način enostavno ni šlo. V bistvu lahko rečem, da smo še iztržili dober rezultat. Pred nami je še šestdeset minut in čisto nič ni odločeno.”

* Jure Dolenec, kapetan Slovenije: “Sigurno ta predstava ni bila dobra, zgrešili smo veliko priložnosti v napadu, kar je bil tudi največja težava. Vsakič, ko smo se približali, smo prišli na 6 m, ampak nismo zadeli. Škoda. Še enkrat se je pokazalo, da ko nam manjka štiri ali pet ključnih igralcev, enostavno nismo isti. To je dejstvo. V Švici bo predvsem pomembno, da izkoristimo naše priložnosti in tudi v obrambi bomo morali kaj dodati. Sicer pa čestitke Švicarjem, danes so bili boljši. Na srečo pa nas čaka še 60 minut.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!