Med elito zgolj krimovke

Drugi športi 29. Jun 202115:43 0 komentarjev

Evropska rokometna zveza (EHF) je danes sporočila imena klubov, ki bodo v prihodnji sezoni nastopali v moški in ženski izvedbi lige prvakov. Od slovenskih klubov bodo med elito nastopale zgolj rokometašice Krima, medtem ko ima Gorenje Velenje pri moških status prve rezerve.

Pri moških bo v najmočnejši konkurenci znova nastopalo 16 klubov, med njimi pa po dolgem času ni slovenskega predstavnika. Državni prvaki iz Velenja imajo položaj prve rezerve, saj ni še povsem jasno, ali bo makedonski Vardar poravnal potrebni polog.

Makedonci, ki so se pod drobnogledom EHF zaradi slabega finančnega stanja po odhodu dolgoletnega lastnika Sergeja Samsonenka znašli že lani, morajo v dveh obrokih plačati milijon evrov kotizacije, prvi datum je 13. julij, drugi pa 27. julij. Če bi klubu iz makedonske prestolnice spodletelo, bi se Gorenje pridružil naslednjim klubom: Zagreb, Aalborg, Barcelona, PSG, Montpellier, Kiel, Flensburg-Handewitt, Pick Szeged, Veszprem, Kielce, Porto, Meškov Brest, Elverum, Dinamo Bukarešta in Motor Zaporožje.

Bo pa imela Slovenija svojega predstavnika v ženski ligi prvakinj, kjer bo že 27. sezono zapored nastopal ljubljanski Krim. Poleg Ljubljančank bo v konkurenci še naslednjih petnajst klubov: hrvaška Podravka, danski Odense, francoski Brest, nemška Borussia, madžarski FTC in Györi, črnogorska Budućnost, branilci naslova iz Norveške, romunska Bukarešta in ruski CSKA. Dodatno so si mesto v Evropi prislužili še danski Esbjerg, francoski Metz, ruski Rostov-Don, švedski Sävehof in turški Kastamonu.

Prvi del tekmovanja bo potekal po ustaljenem sistemu, z dvema skupinama po osem ekip. Žreb bo ta petek, 2. julija. “Ponosni smo, da smo že toliko zaporednih sezon stalnica v Evropi. Konkurenca med najboljšimi je vsako leto močnejša, zato je biti del nje posebna čast in obenem pohvala za strokovno vodstvo, ki dela dobro. Skladno z vizijo kluba in ekipo, ki smo jo sestavili za prihajajočo sezono, si v duhu praznovanja 20. obletnice prvega naslova evropskih prvakinj želimo, da bi se tja znova vrnili. Priložnost se ponuja že to sezono,” je odločitev EHF pospremila športna direktorica Ljubljančank Deja Ivanović.